Endometrioza – cancerul care nu ucide, dar nici nu te lasă să trăiești

3 April 2019

Una din zece femei suferă de endometrioză, a doua cea mai răspândită afecțune ginecologică. Două din trei femei cu această boală sunt diagnosticate târziu și tratate pentru alte afecțiuni. Afecțiunea produce modificări anatomice importante care afectează fertilitatea. Una din trei femei infertile poate fi diagnosticată cu endometrioză.

Pentru că boala afectează mai multe organe, nu există un algoritm de diagnostic general-valabil. În general, pacientele merg la ginecolog prezentând dureri profunde sau disconfort în timpul activității sexuale, dureri menstruale accentuate, stări de oboseală inexplicabile sau din cauza infertilității. Alte simptome determină pacientele să viziteze medici de la alte specialități, precum urologia sau gastroenterologia. Prin urmare, stabilirea unui diagnostic necesită o colaborare strânsă între medici cu specializări diferite. În aceste condiții, existența unui centru multidisciplinar unde să se facă diagnosticarea corectă și acordarea tratamentului adecvat înaintea instalării unor complicații severe era absolut necesar. Și acest lucru s-a întâmplat!

Medicover România a lansat un centru multidisciplinar dedicat diagnosticării și tratării endometriozei.

Centrul funcționează în spitalul din București și este deservit de o echipă de specialiști în domeniile obstetrică și ginecologie, chirurgie laparoscopică, imagistică, anatomie patologică, gastroenterologie și urologie.

„Endometrioza, deși o afecțiune răspândită în rândul femeilor, nu este foarte cunoscută, iar două din trei femei cu această boală sunt diagnosticate târziu și tratate pentru alte afecțiuni. Diagnosticul târziu poate avea implicații ireversibile asupra fertilității. În astfel de patologii complexe, crearea unei echipe multidisciplinare este cheia pentru reușită și reprezintă tendința generală în medicina actuală. În cadrul Spitalului Medicover avem colaborări cu specialiști internaționali pentru obținerea unor opinii suplimentare și contăm pe sprijinul Prof. Dr. Horațiu Roman, un nume recunoscut pe plan mondial, lider de opinie în tratamentul chirurgical al endometriozei, care activează în Franța, a declarat dr. Ionuț-Adrian Ion, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Medicover.

„Am primit cu multă bucurie vestea creării acestui centru pentru endometrioză. Cred că aceste centre trebuie să se bazeze pe echipe multidisciplinare în care chirurgul ginecolog să joace rolul de dirijor. Centrul de la Bordeaux se poate înfrăți cu centrul Medicover de la București pentru a ameliora managementul pacientelor cu endometrioză din România și din Franța”, a declarat Horațiu Roman, Centrul de Endometrioză din Clinica Tivoli-Ducos Bordeaux, Franța.

Centrul de Endometrioză Medicover este parte integrantă a Spitalului Medicover, facilitate care dispune de tehnică de ultimă generație și echipamente de imagistică și endoscopie performante. De la începutul anului în acest spital au fost realizate cu succes mai multe intervenții la paciente cu endometrioză profundă digestivă și vezicală.

Citiţi şi Femei cu endometrioză – când o simplă afecţiune uneşte oameni şi schimbă mentalităţiCitiţi şi

Mituri despre endometrioză, boala de care suferă una din zece femei

Ana și Toma

N-am copii și-s fericită. Care-i problema?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro