Epidemie de singurătate în satul global

21 May 2012

Trăim într-o epocă paradoxală: suntem mai interconectați ca niciodată în istorie, dar mai izolați ca oricând. Tehnologia ne-a făcut permanent și imediat accesibili, dar singurătatea a devenit un fenomen endemic. Occidentul o consideră chiar o problemă de sănătate publică. Pragmatici, americanii încearcă să-i evalueze impactul financiar. Fiindcă singurătatea e scumpă. O demonstrează statisticile și studiile medicale. Oamenii singuri sunt mai predispuși la sedentarism, obezitate, dezechilibre hormonale, afecțiuni cardiace, depresii. Riscă un declin mai abrupt și mai timpuriu. Sfârșesc mai des și mai devreme în azilele pentru bătrâni. Depind mai mult de asistența publică. Singurătatea devine din ce în ce mai costisitoare. Pentru societate. Pentru individ, pare o alegere mai simplă ca niciodată.

Timp de secole, singurătatea a fost o excentricitate rezervată marilor aventurieri sau o penitență pentru sihaștri. Doar colectivitatea putea să asigure confortul cotidian, dacă nu cumva chiar supraviețuirea. Totul presupunea efort: să te încălzești, să te hrănești, să te îmbraci mai mult sau mai puțin curat. Cineva trebuia să taie lemnele, să frământe pâinea, să jumulească găina. Să țeasă, să coasă, să spele rufele, ba să facă și săpunul… Multă, foarte multă treabă! Imposibil de gestionat pe cont propriu. Aveai nevoie de o familie numeroasă sau de mulți servitori. Sau de amândouă. În orice caz, creșteai știind că depinzi de ceilalți, erai educat pentru viața „la comun”, cu bucuriile și mizeriile ei.

Înainte să idealizăm trecutul, să ne gândim o clipă cât de amuzant ar fi să împărțim „privata” cu vreo șapte frați și cinci argați. Sau să ne scăldăm, o dată pe săptămână, în apa rămasă de la rudele cu prioritate în ierarhia familiei… Hmm, singurătatea pare brusc mult mai îmbietoare… Așa se și face că a tot câștigat teren pe măsură ce au apărut încălzirea centrală, aparatura electrocasnică, supermarketurile… Depindem de ceilalți din ce în ce mai puțin. O probă e chiar faptul că, atunci când vorbim despre „singurătate”, cei mai mulți dintre noi se gândesc imediat la „cuplu” (la lipsa lui, mai exact) și la clișee romanțioase. Acum o sută de ani, astea erau mofturi pentru domnișoarele de pension. „Viața în doi” era doar o figură de stil. Faptul că a devenit un fel de ideal modern este, poate, cel mai sigur semn de alienare.

Nu, nu la absența „perechii’ se referă specialiștii când avertizează cu privire la epidemia de singurătate. Nu dispariția lui Făt Frumos îi îngrijorează, ci precaritatea interacțiunilor umane, tot mai superficiale și mai distante. Apariția Internetului și boom-ul rețelelor de socializare par să adâncească fenomenul pe care, la început, promiteau să-l combată. Dar despre asta, data viitoare.Citiţi şi

Vreau să fiu singur

Tot ceea ce ai de făcut este să ții lumina aprinsă

Într-un moment de luciditate, eşti conştientă că nu asta înseamnă o prietenie, dar te complaci aşa. De ce?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
Tag-uri:

Your tuppence

  1. markus / 21 May 2012 10:18

    Blablabla…zero

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro