Eu, acum, aici!

21 July 2017

Stăm cu lumina aprinsă în plină zi și citim despre lumea pe care le-o lăsăm moștenire copiilor noștri – resurse naturale ajunse la limita de avarie, fenomene meteo extreme, oceane pline de plastic… Nu știu ce trebuie să se mai întâmple pentru a conștientiza azi, acum, că nu mai e timp de gândire, de amânare. Că fiecare în parte are rolul său în acest uriaș mecanism al societății.

femeie bec

Nu, nu doar guvernele sunt responsabile cu găsirea de soluții pentru economisirea energiei sau curățarea mediului înconjurător. Fiecare dintre noi, fiecare „mică” decizie a noastră în acest sens este importantă și trebuie luată și aplicată cât mai repede. Așa că să începem prin a stinge odată lumina în plină zi. Cât consumă un bec? Suficient de mult adunat în ore, zile și luni, mai ales dacă nu e neapărat nevoie de el. Mai mult, atunci când cumperi unul, alege-l inteligent! Noile tehnologii permit posibilitatea iluminării spațiului (public sau privat) cu o economie importantă de energie, dar cu efecte și jocuri de lumini spectaculoase. De ce nu am face-o? În plus, becurile cu LED combină lumina albă caldă cu o durată de viață excepțională. Dar asta nu este tot. Ce ziceți de economisirea apei potabile? În condițiile în care un număr impresionant de oameni nu au acces la apă potabilă, noi o lăsăm să curgă în van, neimportantă, că doar e… apă, nu? Ce contează câteva sute de litri în plus sau în minus? Contează și încă foarte mult! Căci dacă fiecare în parte gândește așa, suma tuturor acțiunilor noastre este una uriașă, o factură pe care mediul înconjurător o plătește tot mai greu.

E atât de dificil să aruncăm gunoaiele la coș? Sau dacă nu găsim niciunul – mai ales când ne aflăm la iarbă verde, la mare etc – să le păstrăm și să le depozităm în locurile special amenajate? E atât de greu să avem cu noi în astfel de situații niște saci în care să ne adunăm civilizat resturile? Este apoi atât de greu să depozităm recipientele de plastic (dar și resturile de hârtie, sticlă, metal, baterii etc) în containerele destinate reciclării? Previziunile sunt sumbre, se pare că până în 2050 avem șanse ca oceanele să conțină mai mult plastic decât pești. Ce ziceți de asta?

Cum spuneam, stă în mâinile noastre. În felul în care ne educăm copiii. Până nu este prea târziu. Căci nimeni nu ne garantează că vom avea în viitorul apropiat tehnologii atât de inteligente încât să „repare” tot răul pe care l-am făcut mediului înconjurător în ultima sută de ani. Sau tehnologii care să ne permită călătoria în trecut pentru a putea schimba direcția dezastruoasă în care ne îndreptăm.

Așadar, cuvintele de ordine sunt clare: eu, acum, aici!Citiţi şi

1 din 7 cești de cafea băută în lume este NESCAFÉ®

Al optulea continent – slovaca Lenka Petráková câștigă premiul cel mare pentru prototipul unei stații care îndepărtează plasticul din ocean

Adevărata stare de urgență

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro