Frumoasa posibilitate a unui costum de baie albastru

Ada Nairda

18 August 2010

Citind un volum cu însemnări – ar fi mult spus jurnal – al Cellei Serghi, cea care dădea vacanţelor mele la Mangalia un aer melancolic de “belle epoque”, am rămas îndrăgostită, fără drept de apel, de un fragment în care autoarea povesteşte cum, într-o zi de vară, o vede prima oară, la ştrand Kiseleff , pe Hortensia Papadat Bengescu.  Purtând un strălucitor costum de baie albastru, Hortensia Papadat Bengescu, apare în ochii Cellei Serghi ca un fel de star de cinema, răsfăţata unei societăţi selecte.

Acest fragment mi-a rămas bine întipărit în minte, poate nu întocmai ca în cartea Cellei Serghi, pentru că, în timp, propria mea imaginaţie a adăugat sau a şters fundalul pe care Hortensia Papadat Bengescu apare la ştrand ca pe covorul roşu al unei premiere. Dar cum lucrurile sunt mereu, nu cum au fost, ci cum ni le amintim, întâmplarea a căpătat valoarea unui mit, în care eroul era chiar scriitoarea “Concertului din muzica de Bach”, iar acţiunea sa exemplară, deci de repetat.

Ani de-a rândul, în fiecare vară, am căutat, în toate magazinele pe care le cunoşteam, un minunat costum de baie albastru. Nu ştiam atunci şi nu ştiu nici acum ce voiam de la el. Trebuia să ţină loc de incantaţie, de mantie magică, de scut. Mă vedeam apărând la ştrandul din oraş în costumul de baie albastru, eu, care nu mai eram eu, ci altcineva, învaluită în aceeaşi strălucire a Hortensiei din însemnările Cellei Serghi.

Când în final l-am găsit, era exact cum mi-l imaginasem: retro, elegant, de un albastru imperial, cu un aer aparte. Mult timp după ce l-am cumparat, îl scoteam din sertar aproape zilnic, cu aceeaşi emotie inexplicabilă pe care am avut-o şi când citisem descrierea lui Serghi despre Hortensia Papadat Bengescu. Într-un final, după multe amânări, am decis să nu îl port. Oricât mi-aş fi dorit, nu mi se potrivea.Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
4,924 views

Your tuppence

 1. Ramona / 19 August 2010 10:22

  Eu visez la rochia cu pisici a Dianei din “Panza de paianjen”… poate intr-o zi…

  Thumb up 1 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro