„GEȚII: Superstiții și Război” – primul serial românesc despre geto-daci

19 January 2017

În martie 2017 urmează să fie lansat (încă nu se ştie pe ce post de televiziune) primul serial românesc despre geto-daci. „GEȚII: Superstiții și Război” („Getae”) prezintă povestea lui Vezina, cel care va ajunge mâna dreaptă a lui Decebal şi surprinde spectaculozitatea războaielor daco-romane, începând cu anul 80 e.n., în zona sudcarpatică, în inima unui trib getic condus de bătrânul Zuras și cei trei fii ai săi, Brassus, Davos și mezinul Vezina.

Conceptul serialului are la bază atât cadrul istoric al războaielor daco-romane, cunoscute din izvoarele antice, cât și mitologia veche românească, prin care se aduce la viață o societate dacică plină de obiceiuri străvechi, ritualuri, superstiții, descântece și credințe. Realitatea istorică se împletește cu magia și misticismul strămoșilor noștri, conturând o poveste epică plină de dramatism – cu iubiri, trădări, bucurii și dezamăgiri, victorii și înfrângeri.

Serialul este scris și regizat de Florin Anghel. Momentan se finalizează episodul pilot, urmând ca serialul să aibă cel puţin un sezon de 10-12 episoade.

slide-mare-1

Într-un interviu recent acordat ziarului Adevărul, Florin Anghel spunea:

„Avem zero buget, „Getae“ este făcut cu bani de acasă. Nu am găsit niciodată în cei cinci ani de zile (de la lansarea ideii în 2012 – n. red.), timp în care am vorbit cu o groază de politicieni, oameni de afaceri, investitori şi case de producţie. Mi-am vândut inclusiv mobilă din casă pentru câteva sute de euro că să putem filma. Tot ce vedeţi este făcut cu bani de acasă şi aportul fiecărui om din echipă, cu ce a putut fiecare, începând de la o sticlă de bere pentru după filmări şi terminând cu un bon de benzină, o cameră, o cafea, un costum şi foarte mult timp investit. Umbra Studio a plătit una dintre scenele filmate, Asociaţiile partenere au venit cu peste 100 de oameni trup şi suflet din toată ţara: Iaşi, Piteşti, Constanţa, Mizil, Bucureşti, Medgidia. Echipa tehnică a muncit draconic.”

logo-footer

Este o producţie complet independentă din care acum fac parte 150 de oameni.

În distribuţie îi regăsim pe actorii Lia Sinchevici, Gabriel Apostol, Gabriela Hamzescu, Andrei Negoiţă, Lucian Petcu, Irinel Calancea, Silviu Andrei, Costel Lăpuşneanu, Cătălin Drăghici, Radu Covaliu. Au mai contribuit membrii din asociaţiile de reconstituire istorică – Historia Renascita (Geto-Dacii Subcarpatici), Geto-Dacii din Moldova şi Asociatia Culturală Tomis. Producători: Carpathian Pictures, Umbra Studio și Maya Films.

„Noi acum avem un soi de patriotism diletant care este la modă. Patriotismul este o formă politică la ora actuală, o manipulare în masă şi o denigrare a unor valori demult uitate“ (Florin Anghel).

Mai multe detalii aici.Citiţi şi

Sarmalele de bogdaproste

Eu te-am ales

Dragoste de urs

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Elena / 20 January 2017 8:14

    Sper sa fie interesant, abia aștept sa îl văd. Publicul este oricum satul de mizeriile de filme post decembriste ce denigrau țara și oamenii, dar erau apreciate de niște dezaxați de peste hotare.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro