În noaptea asta, SUPERLUNĂ

19 March 2011

Ţineţi pumnii strânşi să fie senin sâmbătă seara: o lună plină uriaşă de o rară frumuseţe va răsări imediat după amurg. I s-a spus Superlună. Un fenomen care se produce o dată la 18 ani.

Un asemenea fenomen are loc când luna plină coincide cu atingerea de către satelitul nostru a punctului celui mai apropiat de pe orbită.

“Ultima lună plină atât de mare şi de aproape de Pământ a fost în martie 1993”, spune Geoff Chester de la US Naval Observatory  din Washington, citat de Daily Mail.

Lunile pline au mărimi variabile din cauza formei de elipsă a orbitei selenare în jurul Pământului. La cel mai îndepărtat punct, numit apogeu, ea se află la circa 406.731 de kilometri. La cel mai apropiat punct, numit perigeu, luna se află la doar circa 364.397 de kilometri.

Când se află la perigeu, luna, aşa cum o vom vedea mâine noapte, este cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare decât la apogeu.

Citiţi mai multe aici.Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. wz / 20 March 2011 18:30

  am trecut pe la observatorul astronomic sambata seara. fiind nor, nu s-a tinut nici o sesiune de observare. la avizier era un anunt care zicea sa terminam cu prostiile cum ca luna ar fi asa si pe dincolo sambata asta.

  http://www.astro-urseanu.ro/
  http://sonkab.wordpress.com/2011/03/09/catastrofa-de-stire-nu-de-luna/

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro