Îngerii vin în toate culorile

29 May 2018

Am urmărit cu sufletul la gură cum un bărbat tânăr se cațără cu o ușurință ieșită din comun, în 30 de scunde, fără echipament de protecție, pe fațada unui bloc din Paris, din balcon în balcon, până la etajul patru unde atârna doar într-o mână un copil de patru ani. Inexplicabil, cel care îl ținea n-a avut forța ori curajul să-l ridice singur peste balustradă. A ajuns această panteră neagră la timp și l-a săltat ca pe un fulg.

Priveam fascinată agilitatea de felină (nu, nu de maimuță, cum s-au grăbit unii să glumească) și curajul de cascador experimentat. Calități înnăscute? Instincte pe care le dezvoltă doar Africa? Și nu se poate să nu te gândești la cum a dus-o, ce-o fi mâncat când a fost copil, adolescent, tânăr, până a plecat în lume din țara lui, Mali. Ori să nu te miri de ce el și nu un francez, un caucazian crescut în civilizație, un străin de altă rasă, culoare dintre atâția privitori, a pornit fără ezitare o escaladă urbană cu mâinile goale la peste 10 m înălțime pentru a salva un suflet?

macron-eroul-paris

În fine, a făcut înconjurul lumii acest filmuleț, tânărul de 22 de ani, imigrantul fără acte Mamoudou Gossama, a devenit erou și a doua zi fost primit de președintele Macron. ”Pentru o faptă excepţională, vom lua o decizie excepţională”, i-a spus preşedintele și Mamoudou a primit o medalie pentru curajul său, va primi cetățenie și va intra în serviciul civil de pompieri.

Mi-ar plăcea ca între el și puștiul salvat să se nască o durabilă legătură. Și omul a cărui viață a fost salvată acum să se uite mereu cu ochi buni la toți cei cu pielea diferită de a lui. Cărora Dumnezeul lor le încredințează uneori câte o misiune de înger la mii de kilometri depărtare de locul unde s-au născut.

Update: Conform BBC, mai multe detalii despre băiețelul de patru ani și jumătate au ieșit la iveală odată cu derularea anchetei. Acesta venise la tatăl lui în urmă cu trei săptămâni din La Réunion. Mama și cel de-al doilea copil urmau să li se alăture în iunie. Tatăl locuia la etajul VI! Lăsat singur, îmbrăcat într-un costum de Spiderman, a ieșit pe balcon, a căzut peste balustradă un etaj, dar a reușit cumva să se agațe de cea de la etajul al patrulea. Acolo a fost ajutat de un vecin, care de teamă să nu îi riște viața, l-a apucat într-o priză bună de brațul drept și l-a ținut de vorbă. Din declarațiile lui a reieșit că micuțul a fost foarte curajos. În acel moment a intervenit Mamoudou…Citiţi şi

Dinte pentru dinte

Medicul Cătălin Denciu e bine!

Astăzi, în acest context pandemic, turtele copilăriei merg la fix

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro