Isabella Rossellini – concediată că era prea bătrână la 42, reangajată, cu scuze, după 21 de ani

18 March 2018

În 1980, Isabella Rossellini își începea cariera de model la o vârstă la care altele se retrăgeau. La 28 de ani cucerește din prima locul pe coperta Vogue. Unde va mai apărea de-a lungul anilor de încă 22 de ori. Când a întrebat de ce o aleg atât de des, răspunsul a fost: pentru că, pur și simplu, imaginea ta vinde.

isabella-rossellini-by-brigitte-lacombe-vogue-paris-october-1989

1989

În 1983, semnează contractul fără precedent cu Lancôme și devine prima imagine pentru cosmeticele casei franțuzești fondată cu 17 ani înainte de nașterea Isabellei. Urmarea? Îi va crește și cota artistică, ajungând cea mai bine plătită actriță. Timp de 11 ani, moștenitoare frumuseții mamei ei, Ingrid Bergman, neobișnuite și rare în lumea filmului, va transmite încredere și va inspira milioane de femei.

isabella-rossellini

© Diana Walker/Getty Images (Londra, prima ședință foto)

1992. Când împlinește 40 de ani, primește atâtea flori din partea Casei Lancôme, încât îi vine în minte și pe buze o replică rămasă celebră: parcă mă îngropau, casa mea semăna cu o morgă… Dar șocul vine abia în 1995, când este “concediată” pentru că era… “prea bătrână”. Frumoasă, talentată, dar cei 42 de ani erau împotriva ei.

Mi s-a spus că reclamele reprezintă visurile femeilor, nu realitatea, și că femeile visează să arate tinere. A trebuit să plec. Era foarte nedrept.” Această retragere forțată i-a ruinat și cariera. Odată cu Lancôme, s-au terminat și toate celelalte contracte de modelling sau film. “Nu pot spune că n-am fost tristă. Aveam toată această experiență minunată, dar n-o mai puteam oferi nimănui. Da, a fost dureros.

rossellini lancome

Tot ce-i vechi e iarăși nou. E adevărat la haine, la bijuterii, dar iată că și la modele… 1985 și 2016… Frumusețea n-are vârstă.

Răzbunarea, dacă vreți, vine abia în 2016, după 21 de ani! Când primește un telefon de la noul director general Lancôme, Francoise Lehmann.

Am fost doar suprinsă și i-am spus – M-ați lăsat să plec la 43 și acum am 63. N-am întinerit între timp! Dar am acceptat s-o întâlnesc pentru că eram foarte curioasă. Am ajuns la întâlnire la timp să văd o motocicletă oprind lângă mine, o femeie splendidă care descalecă, își eliberează pletele blonde de sub cască și îmi întinde mâna: bună, sunt Francoise! Atunci am știut că lucrurile s-au schimbat. Înainte, aveam de-a face cu bărbați de 60 de ani, care te priveau de sus. Am întrebat “de ce eu?”. Mi-a răspuns “Am făcut o greșeală, vreau să rescriem povestea.” M-a convins.” 

„Isabella întruchipează ideea de frumusețe ca sinonim al unei stări de bine, cu atitudinea ei extrem de pozitivă și senină față de trecerea anilor – o etapă pregătitoare a realizării personale” declara Françoise Lehmann după anunțul oficial al reînnoirii parteneriatului cu Rosellini.

Lisa Eldridge, make up artist Lancome

2016, Isabella revine, după 40 de ani, în familia Lancôme. Aici, cu makeup artista Casei, Lisa Eldridge. Imaginea convingătoare a femeii care nu se teme de riduri și pentru care timpul este un aliat, nu un dușman. 

Isabella nu a simțit nevoia să conserve frumusețea. Nu definește eleganța ca arătând de 58, când ai de fapt 60. Ce-a căutat ea în produsele cosmetice a fost ceva care să exprime eleganța și sofisticarea. Asta îi definește și stilul vestimentar, și felul în care își decorează casa. Nu are nici cel mai mic interes să arate mai tânără și fața ei se mișcă exact cum vrea natura. Iar când îi spune într-un interviu jurnalistei Alice Hart-Davis că nu va apela vreodată la chirurgia estetică, e foarte convingătoare. Nici botoxul n-o atrage. “Am o fermă organică. Mănânc hrană organică, dar nu pentru a arăta mai tânără, ci pentru a-mi păstra sănătatea. Nu pot împăca hrana organică cu botoxul. E o contradicție. Folosesc însă creme bune ca să am grijă de tenul meu.

ross linberg

În fiecare zi folosesc o cremă, un ruj și un parfum. 

Cu o parte din gene scandinave, e înclinată mai degrabă spre genul de frumusețe sănătoasă și naturală. Acum a fost fotografiată de Peter Lindbergh și lipsește, slavă domnului, perfecțiunea imperativă de acum 20 de ani și mai bine. Semnele anilor nu sunt șterse din fotoșop. Se văd. Niciun retuș. Doar un machiaj posibil de realizat de orice femeie cu minime cunoștințe și un interes viu pentru cum arată. Doar frumusețea așa cum a evoluat ea, încă atrăgătoare, încă în putere. O mulțime de femei vor înțelege mesajul, se vor liniști, vor privi cu calm timpul. Fără frică… Asta spune Isabelle Rossellini privindu-te direct în ochi din fotografii…

“Dacă te uiți la cele mai frumoase reclame, ai putea spune că makeup – ul e doar pentru femeile frumoase de 20 și ceva de ani, dar femeile mai mature vor să vadă femei ca ele în reclame, și la fel vor și femeile tinere, ca să nu se mai teamă că vor îmbătrâni.”

Isabella Rossellini, care a fost mereu mai mult decât o “față frumoasă” (beauty with brain), este ultima dintr-o serie de modele 60+ alese de cele mai prestigioase companii internaționale de cosmetice ca imagini ale frumuseţii atemporale. Aceasta este noua filosofie a frumuseții – fără limită de vârstă! Alături de alte modele (Joan Didion pentru Céline și Joni Mitchell pentru Saint Laurent), Isabella ilustrează perfect noul mesaj că nu doar tinerețea înseamnă frumusețe sau că stilul are un plafon stabilit la 25 de ani.

Iat-o și îi 2016, când a reluat colaborarea cu Lancôme.

“Femeile care nu se mint mi se par cele mai frumoase. Frida Kahlo, Georgia O’Keeffe sau Anna Magnani nu se supun niciunui standard de frumusețe. Ele îi definesc.” Isabella e din aceeași ligă.  Din care fac parte și mai maturele Helen Mirren și Jane Fonda, care au apărut în show-uri aniversare la 72 de ani, respectiv, la 79 (vedeți-le aici). Doar că Mirren se mândrește că arată natural mai tânără decât este, pe când Fonda a recunoscut că s-a mai “îmbunătățit”. Oricum ar fi, important rămâne mesajul – frumusețea nu expiră! Pe care ați face bine să vi-l însușiți și voi. 🙂

rossellini cu nepotul

Lancome i-a purtat noroc. Isabella e din nou pe val. Și nu va apărea doar pe panourile publicitare din capitalele lumii sau pe coperțile revistelor glossy, în campanii de multe milioane de dolari, ci va juca și în două filme turnate la Hollywood – Vita And Virginia (despre povestea de dragoste dintre Vita Sackville-West și Virginia Woolf) și Incredibles 2 (film de animație în care va fi vocea unui personaj). În plus, are o carte în curs de apariție despre… puii de găină și plănuiește un turneu european cu o trupă de teatru. Iar de o lună este și bunică. Fiica ei, Elettra (34), a născut un băiețel după un travaliu de 24 de ore. Isabella a leșinat după primele două. Când și-a revenit, Elettra i-a spus “Mama, ești concediată!” și a trebuit să aștepte vestea acasă.

Aproape că-ți vine să spui “abia aștept să îmbătrânesc!”

Nu-i așa că viața poate și trebuie să ne fie frumoasă la orice vârstă? Și nu, nu vreau să vă aud spunând “ele au cu ce”. Și noi avem. Că nu e vorba mereu doar de bani și știți prea bine asta.

Citiți și despre Ali MacGraw (Love Story) care la 80 de ani a redevenit imaginea CHANEL. 🙂Citiţi şi

Ce este mai exact dieta nordică

În fiecare zi folosesc o cremă, un ruj și un parfum

Când pozele nu mai au nicio legătură cu realitatea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Ingrid Bergman - Locuiesc permanent în visul meu | Bel-Esprit / 29 August 2020 21:35

  […] ei nu mai puțin celebră, Isabella Rossellini,  inclusă de revista People în topul celor mai frumoase femei din lume, va rescrie, cu totul […]

  0
  0
  Reply
 2. Cât e ceasul? Cât vrem noi! Ali MacGraw, 80, din nou, imaginea CHANEL - Catchy / 9 May 2019 7:20

  […] Rossellini, care a fost mereu mai mult decât o “față frumoasă” (beauty with brain) și după ce a fost concediată de Lancome, că e prea bătrână la 42, a fost reangajată, cu scuze, …… (un excelent articol). Rossellini face parte dintr-o serie de modele 60+ alese de cele mai […]

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro