Iubire, bibelou de porţelan? Mulţumesc, prefer Lladró.

16 July 2014

Daria Mircea“Nu cumva să pui mâna pe bibelouri!” e mantra cu care am crescut, eu şi o ȋntreagă generaţie. Bibeloul, simbol al comunismului, omniprezent ȋn casa oricărei familii de tovarăşi respectabili, a trezit mereu ȋn mine sentimente contradictorii. Obiect al fascinaţiei infantile, exercita asupra mea o forţă de atracţie comparabilă cu gravitaţia, adică eu gravitam ȋn jurul porţelanurilor ca un satelit, aşteptând ca atenţia adulţilor să fie deturnată de o activitate mai importantă decât supravegherea constantă, mai abitir ca forţele securităţii, a “găluştii distrugătoare”. Singurul sentiment care putea rivaliza cu dorinţa mea de a organiza un ceai dansant ȋntre contesa cu crinolină, peştele multicolor, pescarul chinez şi căţelul zdrenţăros era frica teribilă de potenţialele consecinţe ale faptelor mele de sfidare. Ştiam ce o să urmeze! Cu toate astea am reuşit, printr-o manevră abilă de comando, să pun mâna pe un elefant, preferatul tatei, şi să-i rup un fildeş… am fost aspru dojenită.

Mai târziu, adolescentă, mă strâmbam la vederea relicvelor unei epoci pe care o uram mai mult din auzite şi-mi juram că la mine-n casă nu o să expun vreodată o asemenea abominaţie, echivalentă ȋn mintea mea cu moartea pasiunii estetice. Moment tragic pentru bunicile care se pregăteau să ȋmi ȋncredinţeze testamentar comorile adunate de-a lungul unor decenii de la magazinele de menaj.

Mult timp am crezut că bibeloul ȋnseamnă obligatoriu kitsch. Apoi am ȋnceput sa vizitez muzeele, am văzut figurinele Tiffany şi Erté şi am ȋnţeles că bibeloul poate fi artă la cel mai ȋnalt nivel. M-am ȋndrăgostit de dansatoarele lui Dumitru Chipăruş, siluete exotice imortalizate ȋn fildeş delicat, şi am ȋnţeles de ce colecţionarii licitează sute de mii de euro pentru o asemenea jucărie.

Lladro (6)

Lladro (9)

Când vezi silueta lui The Guest, inspirată parcă din manga, pe care designerul Jaime Hayon a creat-o pentru Lladró Atelier, toate miturile pe care le ştiai despre bibelouri se dărâmă ȋntr-o secundă. The Guest e cool şi are personalitate, personalităţi multiple, mai bine zis! E tot ceea ce nu te-ai aştepta vreodată să fie un bibelou.

Lladro (5)

Lladro (8)

Conceptul din spatele proiectului trece dincolo de ȋmbinarea tehnicii manufacturării porţelanului – perfecţionată de familia Lladró timp de peste cinci decenii – cu designul, ȋn zona artei interactive: Lladró a invitat trei “oaspeţi” alături de Hayon, să ȋi ofere câte o faţă simpaticului personaj. Fiecare dintre cei patru artişti a realizat două figurine, cea mare ȋntr-o ediţie limitată de 250 de piese, iar cea mică ȋntr-o serie numerotată. Creaţiile reflectă viziunea fiecărui artist despre The Guest, suprapunând siluetei minione o grafică aparent copilărească, dar de o expresivitate surprinzătoare. Roboţeii malefici şi adorabili sunt o combinaţie ȋntre porţelan de colecţie şi “toy art”, iar familia lor a crescut recent cu ȋncă un frăţior poznaş, The New Guest by Paul Smith.

Lladro (12)

Lladro (11)

Lladro (10)

Hayon continuă prin The Guest linia personajelor jucăuşe pe care le-a realizat pentru Lladró ȋn colecţia Fantasy, inspirată din magia circului şi a poveştilor de amor. Detaliile sunt aproape de realismul magic, ducând expresivitatea porţelanului la extrem şi cântărind cu mare atenţie fiecare umbră sau nuanţă.

Lladro (1)

Lladro (3)

Lladro (4)

Lladro (2)

The Guest e bibeloul cu care m-aş juca acum, ca adult… şi pe care l-aş feri de copiii mei cu mai multă dârzenie decât o facea mama.

Imagini: LladróCitiţi şi

Aproape 50% dintre români cred azi că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România. Să nu uităm…

Viața

Cum am ajuns noi aici?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro