Iubire în rate 

17 November 2016

florin-batincuTrăim în vremea reducerilor, a scrisului galben pe fond negru, a zgomotului banilor ce se numără. „Black Friday”, „black week”, luna cadourilor. A cadourilor cumpărate, desigur.

Se vinde şi se cumpără totul, oferte, reduceri, cifre cu minus în faţă, de parcă am trăi doar într-o iarnă geroasă, dar… goală. Trăim în lumea în care totul e online, abonamente, carduri, PIN-uri, „Cumpără, cumpără!”, asta auzim mereu. Mai des decât „Trăieşte, trăieşteee!”. Trăim pe card, iubim pe credit.

În lumea în care totul se vinde şi se cumpără, în care nimicul cel mai mic se vinde scump, iubirea, chestia asta tot mai ciudată şi parcă mai rară, are preţul său. E scoasă deseori şi ea la vânzare, poleită, şi mai mereu mincinoasă. Nu va trece mult şi, într-o zi, vom avea o dată anume în care să o vindem, să o cumparăm. Logic, tot la reduceri. Şi nu acel gen de iubire care se vinde de mii şi mii de ani, ci dragostea cu care ne lăudăm toţi, de care, cică, toţi am avea nevoie.

femeie-durere

„Sunday white” sau „Monday blue”, nume din astea drăguţe, care să atragă cumpărători; „Oferim iubire la reducere. Cumperi una, primeşti două”. Aşa e în comerţ, nimic nu se pierde, totul se vinde. La ofertă. Şi astfel, nimeni nu rămâne ne-iubit. Poţi iubi şi în rate, pe credit chiar, nu contează, numai să-ţi cumperi. Chiar şi iubirea. Se va oferi şi garanţie, un an-doi, dar nu pe viaţă. În comerţ, eternitatea nu există. Chiar şi iubire resigilată avem şi… de ce nu? În lumea în care totul se expune şi se cumpără, poţi încerca şi iubirea la mâna a doua.

Când totul se vinde în rate, la preţ de ofertă sau de nimic, mai este loc pe piaţă pentru sentimentele simple? Vom cumpăra iubirea în zile cu nume special, ne vom lăuda cu ea pe net, aşteptând comentarii sau like-uri din partea unor oameni de care, oricum, nu ne pasă. Şi-o vom păstra în vitrină până când altă reclamă, într-o altă zi cu nume comercial, o să ne ofere alta, mai scumpă, dar tot la reduceri.

Iubirea adevărată nu-i ieftină, nu stă în vitrină, nu se vinde, oricâţi bani ai avea. Trăim în timpul reducerilor, dar dragostea adevărată e scumpă rău de tot… Şi preţul ei e sufletul.

Pe Florin îl găsiți și aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Povestea care nu ar fi trebuit să fie scrisă așa

Call Me By Your Name – un film după vizionarea căruia m-am simțit vinovată

Viața

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro