LA CE BUN TOATE ASTEA?

27 March 2014

Oana RădeanuUn prieten de-al soţului meu a făcut infarct şi a murit. La 34 de ani. N-avea părinţi, soţie sau copil, reuşise să îşi facă un business al lui şi o casă frumoasă. A simţit la birou ceva ca o răceală, s-a dus acasă să îşi facă un ceai cu lămâie. A deschis laptopul, s-a întins în pat şi nu s-a mai trezit.

Şi întâmplarea asta mă face iar să mă înfurii şi să mă întreb violent: la ce bun toate astea? Poate sunt egoismul şi spaima cele care mă întreabă asta, gândindu-mă că avea aceeaşi vârstă ca mine … Oamenii ştiu să personalizeze orice eveniment, oricât de universal şi implacabil, de parcă doar lor le-ar fi soartă sau frică.

Ce mă înfurie din toată treaba asta este inconştienţa cu care ne trăim viaţă. Şi nu, n-am chef de ipoteze: avea cazuri de afecţiuni cardio în familie, se certase cu iubita, a clacat sub presiune, astea sunt nişte chestiuni secundare. Totul vine de la cum ne trăim viaţa. De la priorităţile pe care ni le setăm total aiurea. De la tâmpenia din capul nostru care ne face să credem că vom mai avea încă o viaţă după pohta inimii, în care să ne dedicăm tuturor acelor lucruri pe care nu le-am făcut “bine” în viaţa de acum. Inepţii, baliverne, imaturităţi, amăgiri grosolane !!! Ne trezim bezmetici, plecăm la serviciu ca să câştigăm bani, faimă, capital de imagine, trei ouă, invidia pițipoancelor de la Trezo, o maşină şmecheră, un card de credit pe care îl au doar unii.

Ne masacrăm timpul liber cu spălat, călcat, gătit, într-o obsesie permanentă de a păstra planurile vieţii într-un echilibru de toată jena. Ne recompensăm faţă de copii cu câte o jucărie sau ne mai smulgem în câte o după-amiază de la birou şi îi ducem pe juniori într-un parc ca să nu uite că îi suntem părinţi. Ne mascăm cearcănele datorate ratelor depăşite la bănci sau chiriilor pe care nu avem cu ce le plăti. Zâmbim frumos şi tâmp către cei din jur, totul într-o încercare penibilă de a crede că armonia poate fi păstrată prin eterne falsuri: de identitate, de spirit, de principii. Ne bucurăm ca proștii de orice mărire de salariu sau bonus, acceptând prin primirea lui să rămânem sclavii statului peste program şi al dependenţei mentale de un job. Butonăm ca nebunii smart phone-urile şi căutăm ce nu vom găsi niciodată în plasticul ăla inert care ne promite munţi de minuni şi prietenii worldwide.

Ne împroşcăm încrederea în noi cu insulte pentru orice eşec stupid, ne schilodim respectul faţă de propria persoană ori de câte ori alţii ne coboară şi totdeodată trecem peste clipele curate din viaţa noastră cu o ignoranţă crasă, avizi de atingerea unui nou obiectiv. Şi în timpul ăsta în bietul nostru corp şi în pârdalnica aia de minte, în neregenerabila noastră inimă, se adună tot mai multe, ca sacii neridicați din pubelele de gunoi. Suntem mahmuri, obosiţi, ațipiți, stresaţi, presaţi, telecomandaţi.

love life

Şi îi înjurăm de mama focului pe ăia care au plecat de nebuni în jungla africană să trăiască cu leii, pe ăia de au demisionat din vreun post de management şi s-au apucat de pictat sau pe ăia care câştigă salariul minim pe economie ajutând bătrâni să îşi trăiască restul de viaţă împăcaţi. Nu scapă de ocare nici ăia de şi-au părăsit familiile şi au mers după sufletul pereche, ori ăia care şi-au făcut fermă eco la ţară, lăsând apartamentele toxice din buricul târgului în soarta altor inconştienţi. Îi înjurăm pentru că vedem în ei ceva ce noi fie n-am cunoscut niciodată, fie am pierdut pe drum: trăirea pentru ceea ce înseamnă ceva. Pentru ceea ce nu este trecător, meschin sau crud. Pentru ceea ce ne face fericiţi şi ne aduce împăcarea de sine, urmat apoi de supraestimatul succes, căci nimeni nu poate concura cu un om care îşi face din pasiunea sa o meserie.

Intuim în oamenii pe care îi boscorodim sclipirea din suflet care dă arcuirii sprâncenelor, colţurilor gurii şi irisului ochilor o seninătate neînţeleasă, mai ceva ca un mister rupt din cărţile cu detectivi. Faci de toate, te agiţi, dansezi după cum îţi cântă alţii, vrei să strângi mai mult, mai mult, calci pe cadavre să ajungi unde crezi că o să te simţi ca un împărat … Transpiri, lăcrimezi, strângi cureaua, impresionezi, rabzi şi pentru ce? Pentru ca într-o zi să nu mai fii. Sau să fii o legumă într-un azil. Sau poate un muribund care nu se dă dus, povară pentru copii şi alte rude din dotare. Asta, dacă mai apuci … Dacă nu mori stupid, lăsând viaţa să te învingă la cel mai abil joc la care se pricepe şi în care te-a atras pe nesimţite: iluzia că i-ai descoperit esenţa. Undeva într-un colţ al minţii tale, ştii că n-ai aflat-o, aşa că te prefaci că trăieşti, joci un personaj şi într-o zi regizorul decide să te scoată din scenă. N-ai drept de replică, că eşti deja mort.

În timp ce tu gesticulai, scuipai, mârâiai sau trudeai, te sacrificai, te puneai în fund şi în cap ca să reuşeşti, oamenii mureau în jurul tău: profesori, părinţi, copii, fraţi, surori, unchi, mătuşi, bunici, vecini, colegi, prieteni .. Şi tu n-ai văzut, n-ai simţit nicio clintire în ceea ce părea mersul hotărât, bărbătesc în marea farsă pe care o numeai viaţă. Cum să vezi dacă soarele tot răsare, cocoşul tot cântă, florile tot înfloresc, troleul tot vine în staţie?

Numai că ăl de s-a dus nu se mai întoarce … Atât …

Mă chinuiesc de mulţi ani să mă bucur de lucrurile simple şi frumoase … Uneori îmi iese, alteori mă comport stupid şi las toate aşa zisele încercări ale vieţii să mă doboare, aşa zisele lecţii de nimic să mă facă să mă simt de doi lei …

Trebuie să învăţ şi să reînvăț, să îmi crească iar aripi de rândunea, să îmi trag pleoapa de pe ochi, să îmi regăsesc “lia-ciocârlia” şi apoi să trăiesc: un miros de zambilă, un cub de gheaţă pe coapse, o căpşună cu frişcă pe cerul gurii, o ciorbă cu zeamă de varză cu prietenii de mahmureală, o cafea la ibric cu o prietenă din liceu, un zâmbet de recunoştinţă din partea unui străin, un grătar cu neamurile, un “te iubesc” strigat de copilul tău cocoţat în leagăn, un “fazan” jucat cu colegii de birou, o baie în pielea goală la miezul nopţii în lacul din apropiere, o partidă de amor cu strigături într-o marţi dimineaţă. O vizită doar la tine în suflet, la mormântul cuiva drag, o după-amiază de filosofări copilăreşti cu cel drag.

Nu contează ce faci, atâta timp cât priorităţile tale sunt dedicate înainte de orice sănătăţii tale: emoţionale, mentale, trupeşti. Atâta timp cât trăieşti azi atât de frumos încât să apuci senin şi ziua de mâine. Fă-ţi o listă, pune în ea tot ceea ce te îmbolnăveşte, schilodeşte, amărăşte în viaţa de zi cu zi. Trece lângă fiecare factor toxic o poţiune de vindecare şi apoi dă-i bice: memorează ce ai de făcut, dă foc hârtiei pe care ai notat şi apucă-te să schimbi ce te omoară, fie că este o iubire chinuitoare, un job demotivant, prieteni doar cu numele sau atitudinea ta faţă de viaţă pur şi simplu. Nu te întinde în pat riscând să nu te mai trezeşti.

S-ar putea să ajungi la Sfântul Petru şi când îţi va proiecta filmul vieţii tale să mai mori o dată doar de ciudă că nu ai trăit frumos.Citiţi şi

Ieșirea din turmă – încă o pledoarie pentru o viață off-line.

Și dacă toată viața mea a fost o greșeală?

Virginia Woolf – când mintea nu te mai lasă să trăiești

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Andrei / 2 June 2021 11:00

  Acest articol cumva mie mi-a schimbat viata. Va multumesc.

  Reply
 2. noob / 14 January 2020 13:30

  un miros de zambilă – 10 lei
  un cub de gheaţă pe coapse – 0 lei
  o căpşună cu frişcă pe cerul gurii – capsuni 11 lei, frisca 9 lei – 20 de lei
  ciorbă cu zeamă de varză – 20 lei
  cu prietenii de mahmureală – minim 100 de lei
  o cafea la ibric cu o prietenă din liceu – 10 lei
  un zâmbet de recunoştinţă din partea unui străin – 0 lei
  un grătar cu neamurile – 300 de lei minim
  un “te iubesc” strigat de copilul tău cocoţat în leagăn – leagan-> casa cu gradina si copaci-> minim 120k euro
  un “te iubesc” strigat de copilul tău cocoţat în leagăn – copil care se da in leagan-> copil de minim 5 ani-> minim 12k euro
  un “fazan” jucat cu colegii de birou -> birou -> naveta de la casa pana la birou -> 0 lei
  o baie în pielea goală la miezul nopţii în lacul din apropiere-> casa cu lac in apropiere (cel mai apropiat este lacul morii)-> casa se rdica la minim 200k euro
  o partidă de amor cu strigături într-o marţi dimineaţă. -> prezervative 12 lei + zi de concediu

  Total: 217100 euro pentru a te bucura de lucrurile simple

  Like 5
  Dislike 1
  Reply
 3. Costel / 27 December 2018 11:18

  Cat timp ai pierdut scriind articolul asta ai pierdut clipe pretioase din viata ta pe care care puteai pur si simplu sa le traiesti dupa placul inimii…..:)

  Like 6
  Dislike 3
  Reply
 4. George / 3 October 2017 20:54

  E bine scris articolul, pana la un punct… pacat ca doar pana acolo. Ar fi putut sa fie mai mult de atat. E ceva de genul: Viata e frumoasa, merita traita, doar ca eu tot pana la lumesc ma ridic. Cred ca autoarea nici nu intelege despre ce vorbesc. Timpul pe acest pamant, mult sau putin, frumos sau urat… ne este dat doar pentru mantuire. Autoarea nu a inteles asta nici macar in al 23 lea ceas. Mai are inca timp! L-am distribuit pe fb nu fiindca ar fi super, extra… ci ca oamenii sa inteleaga, de la alti aomeni la fel de lumesti ca si mine si ca si ei ca totul este desartaciune in lumea asta. Oricat de mult ne-am chinui sa facem sa para altfel. Asta cu desartaciunea nu am spus-o eu,…
  Deşertăciunea deşertăciunilor, zice Ecclesiastul, deşertăciunea deşertăciunilor, toate sunt deşertăciuni!
  https://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/18/Ecclesiastul

  Like 4
  Dislike 1
  Reply
 5. carmen / 20 March 2017 8:14

  Aici sunt exact cuvintele spuse de Mihai Morar de la radio Zu…
  Copie la indigo 🙁

  Reply
 6. Annemary / 19 February 2017 11:12

  Intru totul de acord!

  Reply
 7. Mihai / 16 February 2017 17:10

  Prea mult (ne) “injuram” si prea putin intuim …vezi paragrafele respective. Dar ne place sa ne intindem in pat fara a ne gandi la acest echilibru. Si unii se trezesc fata in fata cu…Sf Petru .

  Reply
 8. Emil / 24 January 2017 18:49

  Ai expus şi explicat în parte, problema. Soluţia sau soluţiile care e ?

  Reply
 9. D.C. / 14 January 2017 14:38

  E frumos scris… și sincer. Credeam că nu se mai scrie așa…
  Despre problema fundamentală a fericirii s ar putea dezbate la nesfârșit.
  Munca la birou, pe plantații, cum îi spune un amic și ritualurile cotidiene care ne transformă în mașini, oricât de multa pasiune ar alimenta mă fac adesea să gândesc ca Oana….dar uit.
  Articolul mi a adus aminte de o întâmplare de acum vreo 25 de ani. Nu știu prin ce minune m am trezit foarte dimineață și am ieșit să mă plimb. Pe vremea aia încă mai lucrau oamenii în zona industrială. Se imdesau în autobuze care mergeau în coloană. Exact în același timp răsărea soarele și aproape nimeni nu îl băga în seamă. Perspectiva era însă spectaculoasă și muncitorii l-ar fi văzut doar întorcănd puțin capul. Mă simțeam privilegiat. Am mai văzut răsărituri de soare dar răsăritul muncitoresc mi se pare pe departe cel mai frumos. Acum vreo câteva ani am fost pe o insulă, într o rezervație naturala și am văzut un răsărit de soare. Avea toate ingredientele unui bestseller dar mi s a părut fad, inexpresiv.
  Cred că nu putem gusta din plăcerile banale atât timp cât nu avem o referință. Probabil că ar trebui să ne folosim de fiecare chin ca să găsim o clipă de fericire.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro