Limbi desperecheate

21 April 2011

Ultimii doi vorbitori ai idiomului* Ayapaneco (una dintre cele mai vechi limbi indigene din Mexic) refuză să-şi vorbească, deşi locuiesc la 500 m unul de celălalt, în satul Ayapa din sudul statului Tabasco.

Manuel Segovia şi Isidro Velazguez, în vârstă de 75 şi, respectiv, de 69 de ani, nu şi-au vorbit niciodată, cauzele respingerii reciproce rămânând necunoscute.

Daniel Suslak, un antropolog specializat în lingvistică de la Universitatea Indiana, plănuieşte să pună la puct un dicţionar al limbii Ayapaneco, în încercarea de a revitaliza străvechiul idiom, atât cât se poate şi până, fireşte, nu e prea târziu.

Până la urmă, se pare că limba nu dispare odată cu oamenii, ci cu încetarea comunicării…

V-aţi putea întreba ce mare lucru dacă dispare o limbă pe care oricum n-o mai vorbeşte aproape nimeni. Păi, odată cu această limbă, ar dispărea şi bucăţica de cultură care îi corespunde, căci în structurile lingvistice ale unui idiom sunt codate experienţele poporului care i-a dat viaţă. O bucăţică de umanitate ar cădea în uitare şi, odată cu ea, am uita la un nivel foarte profund de o parte din noi. Căci, după cum explica şi celebrul pshiolog Carl Jung, la nivel inconştient suntem toţi interconectaţi.

Evoluăm parcă în direcţia unei limbi universale, ce şterge încet nuanţele particulare. Nu ştiu despre voi, însă mie-mi plac tocmai aceste nuanţe, căci ele conturează poveşti vii şi identităţi uimitoare.

Uitaţi alte câteva idiomuri pe cale să moară:

*Idiom = termen general care denumeşte o unitate lingvistică (limbă, dialect sau grai)Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro