Neuronii-oglindă sau cum succesul atrage succes

16 September 2020

Neuronii-oglindă, a căror existență la nivelul cortexului cerebral a fost descoperită în anul 1996 de Giacomo Rizzolatti împreună cu echipa sa din Parma, Italia, sunt cei direct responsabili pentru evoluția noastră. Aceștia ne-au permis de-a lungul veacurilor să învățăm rapid prin imitare, să absorbim fără efort informația în subconștient, pentru ca, mai apoi, să o proiectăm și răspândim din nou în lume prin propriile noastre acțiuni, mod de gândire și abilități dobândite.

În același timp, suntem suma celor cinci (sau mai multe) persoane de care ne înconjurăm în mod obișnuit. În realitate pot fi mai mulți sau mai puțini de cinci, însă existența neuronilor-oglindă confirmă faptul că, într-adevăr, aceste persoane ajung în timp să ne definească.

O vorbă din bătrâni spune ceva asemănător: ”spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești!”. Întrebarea care se naște este cine pe cine influențează/învață? Răspunsul este cât se poate de simplu: suntem mai ușor influențați de cantitate, de existența mai multor oameni de o anumită tipologie și de o anumită frecvență de repetare a comportamentelor, deciziilor, motivațiilor, strategiilor, obiceiurilor etc. Ceea ce apare mai mult sau mai des cantitativ, reprezintă factorul care va produce schimbarea/influența. În concluzie, ne putem ajuta de existența acestui tip de neuroni pentru a învăța să ne atingem mai ușor obiectivele de orice tip ar fie ele.

Putem învăța să ne atragem prosperitatea, abundența în viața noastră, atât pe plan profesional și financiar, cât și relațional, al sănătății, al existenței unui timp liber de calitate, al unei stări de împlinire interioară etc.

Cu ajutorul neuronilor-oglindă putem “imita” și aduce în viața noastră strategii de succes care să ne ducă mai ușor și mai sigur la modul de viață dorit, alegând să fim mai mult timp în preajma oamenilor de la care avem ceva de învățat, care au succes cel puțin pe unul dintre planurile mari ale vieții: sănătate, relații personale, relații sociale, finanțe, timp liber de calitate.

Madhubani Painting – simboluri ale prosperității

Cum producem acest ”upgrade” către prosperitate?

Observând la persoanele de succes de care am ales să ne înconjurăm următoarele aspecte:

1.    Modul de gândire
2.    Limbajul verbal, non-verbal și para-verbal
3.    Comportamentul
4.    Acțiunile
5.    Modalitățile de stabilire a obiectivelor
6.    Modalitățile de planificare a pașilor necesari atingerii obiectivelor
7.    Disciplina realizării pașilor necesari atingerii acestora
8.    Strategii de succes utilizate
9.    Modalități de automotivare și menținere a energiei, a focusului pe obiectiv
10. Creșterea capacităților de adaptare, de negociere, de flexibilitate (pentru o găsire mai rapidă de soluții), învățare și dezvoltare continuă.

Laura-Maria Cojocaru

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Viața bună se construiește cu relații bune

Cuvintele frumoase pot „remodela” ADN-ul

De unde începem să construim?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro