Normcore – firescul ca stil de viață

27 September 2014

Raluca DobrovolschiModa nu este o amantă fidelă, nu iartă și nu trece cu vederea. Impune implicare totală, continuă și durabilă.

Fiecare ieșire din casă trebuie studiată cu atenție, îndelung documentată pentru a fi diferită, specială și cu potențial de individualizare. De la sine înțeles că o astfel de ținută este imposibil de purtat și cu o a doua ocazie, două rochii identice la un eveniment de gală pot devin automat motiv de dramă, iar pantofii cumpărați în urmă cu patru luni sunt acum iremediabil depășiți.

Reguli dure care se pare că i-au epuizat pe cei care își doreau cu ardoare statutul de actual/prezent/fashionable. Au obosit sau poate au înțeles că plăteau pentru o identitate care nu era a lor, ci a designerilor și brandurilor de pe urma cărora nu aveau nimic de câștigat în mod obiectiv. Hainele pe care le purtau nu mai vorbeau despre ei, ci despre oricine, cu cât încercau să devină mai speciali, cu atât erau mai anonimi.

normcore2

În acest context apare un concept nou, deși mai corect spus ar fi, cu o nouă etichetă: normcore, pentru că noțiunea are cel puțin șaizeci de ani sub denumirea de șic nestudiat. Aparent este vorba despre piese vestimentare banale: jeans cu croială dreaptă (Levi’s 501), tricouri albe, modele basic de încăltăminte sport: Stan Smith sau Superstar de la Adidas, Air Force de la Nike, etc, tricotaje în culori neutre, jachete din lână cu aceeași croială dreaptă, chinos, accesorii funcționale și cât mai puțin identificabile ca brand. Termenul cheie este însă „aparent”: curentul normcore nu este o încurajare spre neglijență, nici spre funcționalitate exclusivă, ci spre firesc și spre orientare către propria persoană: a descoperi ceea ce ne subliniază frumusețea naturală și lucrează întotdeauna în favoarea noastră: de la croială, până la cromatică.

normcore6

Normcore promovează încrederea în propria persoană și o viață trăită pentru sine, nu pentru a fi expusă. „Știu cine sunt, sunt mulțumit cu mine însumi și nu simt nevoia să atrag atenția asupra mea” – pare să spună acest curent.

normcore4

Astfel, devine inutil să te străduiești, să încerci din răsputeri să construiești ținute elaborate, în culori intense sau imprimeuri psihedelice, accesorizate cu bijuterii masive, poșete cu logo-uri vizibile și tocuri cu forme și înălțimi nenaturale.

normcore

Totuși, normcore nu este o tendință a modei, ci o atitudine sociologică: un stil de viață autentic, lipsit de artificialitate, de presiuni, conectat la propriile nevoi, cele mai importante fiind cunoașterea, dezvoltarea.Citiţi şi

Cum să alegeți sacoul de damă perfect

Ce pantaloni smart se poartă în acest sezon

Elegie pentru anii ‘90

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro