Nu înșelăm!

11 November 2015

andrei-constantin-brams…decât din lipsă de opțiuni, de context favorabil sau de curaj.

Nu cred că este în avantajul nimănui, indiferent de sex, să își facă iluzii cum că am fi monogami de la natură. Sunt mulți oameni care înșală, mulți oameni care nu înșală. Nu despre cei care înșală vreau să vorbesc, ci despre cei care nu o fac. Pentru că deseori aud tot felul de argumente, unele stupide, altele infantile, pentru motivul pentru care unii nu înșală, bărbați sau femei, irelevant.

Dar înainte de a merge mai departe, trebuie să clarific de la început că nu mă voi referi la înșelatul de tip amant/amantă, adică înșelatul în care ai, practic, o a doua relație. Că și amantul/amanta este oameni. Iar dacă ai un amant/amantă, ai practic două combinații cu care mergi în parelel și toată amestecătura nu se rezumă doar la sex, ci și la quality time petrecut împreună. Nu. Aici voi vorbi doar despre înșelatul sexual, despre one night stand-uri dacă vreți sau few nights stand, from time to time sau one night stand from time to time. Ca să fie clar. Adică rezolvăm ce avem de rezolvat și ne vedem de treaba și de viața noastră.

Bun, acum cam ce spun oamenii când argumentează motivul pentru care nu înșală? Eu când sunt cu cineva și sunt into it, pur și simplu nu văd pe altcineva în jurul meu. Sau Nu știu, n-am nevoie, pur și simplu. Sau N-am chef să mă complic… Sau Nu pot să-i fac așa ceva partenerului…. Sau Ne merge super bine, nu vreau să stric ceva Sau Eu nu sunt genul…

cuplu

Dezambiguizare

Eu când sunt cu cineva și sunt into it, pur și simplu nu văd pe altcineva în jurul meu

Asta ce înseamnă? Păi în primul rând da, s-ar putea să fie adevărat. Nu vezi pe nimeni în jurul tău. Nici pe tine însuți/însăți, nici pe partenerul tău, ce să mai zic de alții. Știi care este faza? Că este profund anormal să nu vezi oamenii frumoși din jurul tău. Da, este contrar naturii tale de animal sexual activ și potent. E nașpa și trist să nu vezi pe nimeni și este dubios să nu ți se pară alții atrăgători cât să zici măcar ce mișto e ăsta/asta, nu zic să te duci să sari pe om, Doamne ferește! Probabil vezi pe mulți în jurul tău și știi că-s mișto, dar cine știe ce te frământă cu adevărat de te faci că nu-i vezi? Frica? Ți-o fi oare frică să nu realizezi cumva că ești NF (a se citi nefericit/ă)? Sau că n-ai făcut cele mai bune alegeri în viață, dar acum ce să mai faci? Aveți un copil, un credit, familiile se tolerează… Ce rost mai are? Sau oricum n-o să mă placă. Uite câta burta am făcut. Ce-mi trebuie…

Nu știu, n-am nevoie, pur și simplu

N-ai nevoie, probabil da, și asta este adevărat. Dar nu este atât de pur și simplu pe cât vrei să pară. Cum stai cu self confidence-ul? Te consideri atrăgător/oare?  Nu cumva nu ai nevoie pentru că n-ai încredere că o astfel de experiență nu ar dezgropa cine știe ce morți interiori de prin liceu sau facultate cu care n-ai putut niciodată s-o termini cu adevărat? Sau că poate, din nou, ești foarte NF (idem cu cititul) și n-ai nevoie să treci printr-un schimb de fluide de 2 ore și apoi să rămâi singur/ă față în față cu un adevăr de care chiar n-ai nevoie? Ce nu știm nu ne face rău, nu?

N-am chef să mă complic

Ăsta este un argument destul de sincer. Dar să știi că asta nu face pe nimeni mai demn de faptul că nu înșală. Îți asumi că n-ai chef, nu că n-ai vrea…

Nu pot să-i fac așa ceva partenerului…

Știi, de fapt, lui, partenerului, chiar nu-i faci nimic dacă ți-o tragi cu altcineva. Îți faci doar ție însuți/însăți. Tu îți încarci conștiința, tu îți satisfaci impulsurile și nebuniile. Pe partener chiar nu îl rănește cu nimic (și nu, nu vreau să îmi spui că undeva la nivel cosmic va simți asta – dacă o simte înseamnă că n-ai înșelat cum trebuia și n-ai fost capabil/ă să ascunzi dracului asta, dacă chiar voiai să nu simtă!)

Nu poți suporta faptul că ai avut nevoie de o aventură și gata? Nu poți accepta că, la dracu, poate aveți o problemă? Sau ți-e teamă să nu rămâi fără iluzii: ne-am jurat iubire veșnică și eu acum ce fac?! Nu știu, aici am o problemă. Iubirea nu înseamnă să strângi din dinți cu ispita descheindu-ți cămașa, tu fiind excitat/ă până la Dumnezeu. Oricum, dacă e să o luăm așa, ispita nu îți va descheia cămașa la metrou, pe stradă sau la o cafea. Când ajungi în punctul ăsta cu descheiatul și cu cămașa cred că, oricum, este cam târziu să o faci pe lupul moralist. Trebuia să te fi gândit la toate astea ceva mai devreme dacă tot erai așa sensibil/ă.

Nu te mai comporta ca și cum îi faci lui/ei un serviciu neînșelându-l/o. Îți oblojești conștiința și fricile și într-o zi când vei călca pe bec o să fii o fiară dezlănțuită și apoi o să regreți enorm. Până data viitoare.

Ne merge super bine, nu vreau să stric ceva

Corect. Vă merge super bine și nimeni nu este nebun să vrea să strice ceva dacă totul merge bine. Dar știi care este problema? Că nu de-asta n-ai înșelat până acum. Ci pentru că n-ai avut ocazia. De ce spun asta? Pentru că atunci când se ivește ocazia (și acum vreau să fii sincer/ă cu tine însuți/însăți. Știi bine ce înseamnă asta, hai să nu fim infantili: înseamnă să îți placă rău de tot, să te mănânce pielea și să arzi ca o pâine la cuptor, să te seducă pe toate părțile, de la creierul mic și până la sfârc, iar persoana respectivă să și vrea să v-o trageți și să mai și fie de încredere, adică să nu îți creeze probleme acasă) nu mai contează ce merge bine pentru că nu are legătura cu asta! Are legătură cu faptul că ești om, că îți place, că te arde și te roade. Și apoi nimeni nu spune că după-aia trebuie să divorțezi sau să arunci la gunoi chestia mișto pe care o ai.

Dar dacă tu ai făcut asta și ai rezistat tentației în toate condițiile de mai sus, OK, te felicit și ai toată aprecierea mea.

Eu nu sunt genul…

Sau, altfel spus, la mine n-a venit niciodată ispita să mi se ofere pe tavă. Și da, nu sunt genul care să umble după a își crea ocazii. Bă, dar dacă vine ispita și te ia pe sus… nu știu, hai să discutăm atunci despre ce gen ești.

Ce trebuie reținut? Pentru igiena noastră personală și a relației noastre, ar trebui să nu avem certitudini despre dacă putem sau vrem să înșelăm sau nu și cu atât mai puțin despre dacă partenerul ne-ar înșela vreodată sau nu sau dacă ar vrea să o facă sau nu. Repet ce am spus la începutul articolului, nu mă refer la amantlâc (cred că tot pe Catchy am citit acest termen și mi-a plăcut). Nu mă refer la a avea două relații în care trebuie să te implici emoțional, fizic, financiar etc. Mă refer la sex. Și nu este nimic anormal sau împotriva moralității să te lași atras de altcineva. Asta înseamnă că ești încă viu, că încă poți, că încă nu ești mort.

Și nu, nu vei fi neapărat un om mai bun în relația ta sau cu familia ta dacă nu vrei să înșeli și ești nemuritor și rece. Poți fi un partener extrem de frustrat și absent, trist și lipsit de orice chef de viață dar care nu, nu vrea să înșeale. Sau poți fi un om care nu caută să înșele, dar care zâmbește în colțul gurii când se gândește la cum ar fi să și-o tragă cu una bună/unu bun dacă i s-o ivi ocazia vreodată.

Cu toată onestitea cred că cei care sunt vehemenți în fața acestui înșelat sunt fie cei care sunt ofticați că ei nu au avut ocazia niciodată să facă asta, fie sunt cei după care nu prea se dă sexul opus în vânt și nu prea s-a dat niciodată, fie sunt cei cărora chiar nu le trebuie (și atunci nu prea le trebuie nici pe-acasă, oricum…)

P.S.

În iubire și în relații trebuie să fim prezenți. Cu mintea, cu trupul, cu banii, cu timpul, cu tot. Sunt atâția oameni care țin cu dinții să nu înșele și li se pare că asta aduce după sine un sfârșit al lumii și care trăiesc o viață placidă și râncedă, încât am senzația că, pentru ei, scopul în viață nu este să fie fericiți, ci doar să nu înșele. Dacă vreți să fiți niște oameni mai buni pentru voi și pentru cei pe care îi iubiți, acceptați-vă slăbiciunile. Lanțul strâns nu îmblânzește câinele.

Pe Andrei îl găsiţi cu totul aici.Citiţi şi

Fericirea este ca un cont bancar: retragi din el ceea ce depui

Despre ieșirea din comuna primitivă, deocamdată nimic

Sunt bine, jur!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Alina / 2 August 2016 11:32

  Gresesti pentru ca generalizezi. Crezi ca gandesti atata de bine si de logic, incat toti ceilalti cu siguranta gandesc la fel, dar din motivele pe care le-ai insirat, nu o recunosc. Si sunt reprimati si frustrati. E o greseala copilareasca pe care o fac oamenii lipsiti de suficienta experienta de viata. One night stand-urile in cantitate mare nu se califica drept experiente.

  Reply
 2. mikiduta / 29 December 2015 15:07

  Tare mi-e jale de nevasta-ta. Esti dus cu pluta rau.
  Pai cum sa ai o familie fericita, o viata linistita si implinita alaturi de un “animal sexual” care are asemenea ganduri. Oricand de dibaci ai ascunde, chiar crezi ca dupa ce iti citeste articolele i se umple sufletul de fericire si incredere in barbatul ei?

  Reply
 3. Mircea / 13 November 2015 20:52

  Dear Andrei, hai sa-ti explic pe gustul tau: la mine ”nu functioneaza inselatul”. E oarecum asemanator cu primul tau motiv, ”nu vad pe altcineva”, dar nu e acelasi lucru; diferenta consta in faptul ca eu le vad pe celelalte frumoase, dar nu le mai percep astfel; cand esti cu cineva pe care respecti, la care tii, caruia vrei sa-i faci un mai bine continuu, alaturi cu care vrei sa experimentezi viata cu bune si rele, pur si simplu nu ti-e gandul la sex cu alte persoane.
  Si nu, nu e o forma de autism emotional sau de respingere apriorica a unui stain mai bun decat ce ai tu pe acasa ci doar o simpla intelepciune care iti spune ca poti crea noi drumuri alaturi de iubita/iubitul care sa te multumeasca mai tare decat o partida cu un/o strain/a.
  Cred ca si o forma de abandonare in bratele lui D-zeu iti da taria asta, pentru ca daca vei face asta, vei avea incredere in tine ca vei gasi raspunsul la formele de tentatie din viata: pe langa sex sa mai adaugam si alcoolul, avaritia si diverse forme de impunere a ego-ului.
  Pana la urma sa faci frumos tot timpul e, sau ar trebui sa fie, scopul nostru final, iar asta nu doar ca nu se reduce la sex ci uneori iti impune forme complexe de comunicare PUR emotionala cu partenera.
  In plus, o partida de sex cu un/o necunoscut/a poate ridica o serie de probleme, stii si tu ca e necesar sa cunosti bine pe cineva ca sa te bucuri de sex de calitate…
  Dar ce spun eu, pana la urma e la latitudinea fiecaruia cum isi compenseaza fricile si inhibitiile; tine atat de aspectul nostru exterior, pentru daca suntem si noi atragatori pentru grupul tinta din care face parte si iubita noastra oficiala (adica sa o vedem drept cea mai frumoasa femeie din lume) atunci suntem satisfacuti in mandria nostra de cuceritori si ne linistim dupa un simplu flirt, si mai tine de puterea si echilibrul interior care ne pot ajuta sa avem forme atat de avansate de consideratie pentru partener incat sa alungam automat orice gand care l-ar putea rani.
  Deci e posibil ca la aceeia dintre noi care nu inseala sa fie vorba de o combinatie de motive din cele gasite de tine sau sa fie din structura: dedicati, hotarati, echilibrati in dinamica, eleganti in sentimente, delicati in interactiuni si etici in comportament.
  Cu certitudine iti spun insa ca se poate sa nu inseli: trebuie doar sa iti gasesti pe cineva potrivit si sa fii multumit cu tine insuti in momentul in care ti se intampla asta; mai trebuie si sa fii iubit inapoi, se mai cere si dedicare si atentie din partea partenerului, e nevoie de de noroc in viata, poate si de bani, etc, dar cu certitudine se poate. La varsta mea, 38, iti spun ca se poate. Ce-o fi mai tarziu, mai vorbim 🙂

  Reply
  • Ramona / 15 November 2015 7:45

   Mircea, mai târziu vine criza vârstei mijlocii cu nevoi aspre de validare, de reconfirmare a bărbăției/feminității sub toate aspectele ei, de recâștigare a încrederii în sine (mai ales dacă ai un/o partener/a care nu mai face eforturi să mențină viu totul), frica de bătrânețe coroborată cu dorința/nevoia de a-și dovedi că încă pot.
   Să dea Domnul la tine să nu fie cazul, dar Universului, de regulă, nu-i place să audă “Eu, niciodată !” Il apucă nervii și îți trimite ocazia să-ți demonstrezi că “măcar o dată”. Cei care nu înșeală au devenit excepția de la regulă, dar nu obligatoriu din cauza principiilor mărețe, ci din cauza neacceptării provocărilor diverse ale vieții. Viața te vrea cât mai viu și asta cu înșelatul (chiar și numai one night stand from time to time) este o experiență necesară în confruntarea cu tine însuți: ce simți, ce frici ai, ce limite ai, ai curaj, ai conștiință, ai disponibilitate la provocare, etc …

   Reply
 4. o alta / 12 November 2015 20:38

  Concluzia: Liber la inselat! 🙂

  Reply
 5. Dana / 12 November 2015 12:54

  Tu iti cauti justificari de fapt ? 🙂

  NU as insela fiindca, asa cum eu nu accept “resturi de la masa alteia”, nici eu nu as oferi asa ceva. Chestiune de orgoliu, de respect, de morala, de etica, spune-i cum vrei – oricum sunt chestii care ne cam diferentiaza de animale 🙂

  Am avut de doua ori ocazia si am zis “pas”, oricat de dureros ar fi fost atunci.

  Cand partenerul m-a inselat, am intentat divortul – nu cred in ciorba reincalzita.

  Cam atat.

  Reply
 6. miha / 12 November 2015 11:57

  Deci sa-nteleg ca naspetele/naspetii nu inseala ca n-au cu cine? Hah, ai fi mirat sa vezi cate astfel de personaje (sunt subiectiva, bineinteles..) calca stramb. Inseli cand te-ai plictisit de ce ai acasa si confortul e mai bun decat schimbarea (partenerului “uzat”), ori cand asta ti-e firea si pur si simplu nu te poti opri la unul/una.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro