Nu sunt nici Prima, nici Ultima Doamnă. Sunt, simplu, Brigitte Macron

25 August 2017

copertă macron

”Nu ies niciodată din casă fără haine asortate și fără să mă coafez. Copiii și elevii mei pot confirma!” declara pentru revista Elle într-un prim interviu acordat din noua poziție de soție a președintelui Franței. 

Pe copertă, în sacou Dior, tricou și blugi Ralph Lauren (CREDIT: ELLE FR)

Îi place să fie bine îmbrăcată, n-o deranjează comentariile referitoare la lungimea fustelor ori rochiilor, nu-și va schimba stilul. Adoră hainele de firmă, e prietenă cu Nicolas Ghesquière, designerul casei Louis Vuitton, și cu Karl Lagerfeld, mai poartă creații de la Balmain, aparținând designerului gay Olivier Rousteing, sau semnate Alexandre Vauthier ori Alaïa. Consideră că vâlva creată în jurul ținutelor ei va ajuta industria modei. Spre exemplu, tricourile Weekday, brandul scandinav deținut de grupul H&M, au zburat de pe rafturi după a apărut Brigitte purtând unul. Să devii style icon la 64 de ani e ceva! 🙂 Dar pentru această imagine nu va primi bani de la statul francez.

Pentru că Brigitte Macron nu va avea nici salariu, nici propriul buget a anunțat Palatul Elysée în luna iulie. Poate și ca răspuns la inițiativa unui cetățean de a cere Guvernului printr-o petiție semnată de peste 300.000 de francezi să nu o desemneze în mod oficial ca Primă Doamnă a Franței. Inițiativă declanșată, pe de o parte, de intenția exprimată de președinte de a o ține aproape pe cea care l-a spijinit pe tot parcursul lui politic, și pe de altă parte de scandalurile de corupție și nepotism legate de polticieni de vârf care și-au angajat prieteni sau rude în poziții guvernamentale. Practici pe care Macron a promis că le va stârpi.

austria

August, Salzburg, vizită oficială, în LRD (little red dress) Louis Vuitton, alături de soția președintelui austriac

Prin urmare, Guvernul a stabilit clar rolul soției președintelui: îl va însoți la summit-uri și întâlniri formale și paote participa la acțiuni internaționale “cu alte soții de șefi de state, în special pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice sau a violenței împotriva femeilor și copiilor”. De asemenea, biroul soției președintelui sprijină prin sponsorizări sau prezență evenimente caritabile, culturale sau sociale sau care contribuie la creșterea influenței internaționale a Franței. Cheltuielile acesteia vor fi auditate și făcute publice. Brigitte se pare că va avea o echipă de 2-3 asistenți, două secretare și doi agenți de pază.

Tehnic, Franța n-a avut niciodată instituția Primei Doamne, dar poziția de soție a președintelui este în mod normal una care costisitoare. În 2013, Valerie Trierweiler, partenera lui Francois Hollande, a costat statul francez 400.000 €.

Până una, alta, o știre despre primul domn al Franței a făcut recent vâlvă în presă: cheltuielile cu serviciile de imagine ale președintelui francez, în speță make up!, au fost de 26.000 € pe primele trei luni. Asistenții lui Macron au promis o reducere substanțială a acestor cheltuieli. De reținut că François Hollande cheltuia 30.000 €/trimestru pe produse de make up și salariul unui makeup artist, la care se adăuga salariul brut de 9.895 €/lună plătit unui frizer, iar Nicolas Sarkozy cheltuia cam 8.000 €/lună. Deși, după cum se vede, asemenea bugete nu sunt invenția lui Macron, dezvăluirea vine pe o popularitate în scădere a președintelui Franței, de la 57% imediat după alegerile din mai, la 37% acum.Citiţi şi

Infantilizarea globală

A arăta mai bine ne face uneori mai fericiți

Paris Fashion Week – colecția SS 2022 Chanel Haute Couture

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro