O altă ea

18 April 2021

Mereu repet replica lui Creangă: „nu știu alții cum sunt, dar noi…”

Noi am vrea să moară și capra vecinului, tocmai pentru a ne simți mai bine, mai frumoși, mai importanți. Noi suntem cei mai corecți, cei mai buni judecători și cei mai cunoscători a tot și a toate și… Doamne ferește! nu ni se poate întâmpla nouă așa ceva. Noi nu putem fi în ipostaza de iubite, de amante, de femei clandestine. Nu e corect! Nu acceptăm ideea și o blamăm imediat, ajungem până acolo la a judeca persoana respectivă fără a cunoaște nimic din povestea de viață.

E ceva ce nu se schimbă niciodată în neamul acesta perfect și perfectibil, care nu acceptă greșeala ca pe ceva firesc, care nu iartă, care nu iubește, care refuză să trăiască doar așa… ca să facă pe plac dușmanului! Fiecare se transformă, după caz, fie în justițiar, fie în geniu!

Romanul „O altă ea” aduce în față o problemă acută, cunoscută de către toată lumea și cu toate acestea nimeni nu ar recunoaște niciodată că a trecut printr-o situație similară: cea a relațiilor pe internet. De ce? Simplu, se trezește spiritul judecătorului corect care vede numai în afara lui, nu și în interior.

Ideea mi-a venit în urma unei discuții cu un adolescent care, cu nonșalanța specifică vârstei, mi-a spus că preferă relațiile pe internet din comoditate, dar apoi mi-am dat seama că nu e chiar așa! Toată lumea vorbește cu toată lumea, aici este o pânză de păianjen infinită, aici se consumă la foc automat drame și iubiri, revolte și frustrări.

Așa am pornit romanul, plecând de la această idee. Apoi m-a condus pe alte căi, nebănuite la început: o altă ea – este fiecare femeie ce vrea să se schimbe în bine, ce are curajul să-și ia viața în piept și să lupte cu prejudecățile, să lupte pentru ceea ce-și dorește, să renunțe, să accepte, să facă sacrificii în numele iubirii. O altă ea este, în perspectiva bărbatului, o altă femeie care pare mai bună decât cea pe care o are deja, pierzându-se într-un lung șir de „ele”. Iar în acest șir poate fi oricare dintre noi, nici nu contează. O altă ea poate fi femeia la care visează un bărbat cu simplitate și onestitate, care suferă încorsetat într-o căsnicie care nu-l împlinește. O altă ea poate fi cea care visează să fie în locul altei femei, care aspiră la altceva similar. Poate chiar transformare fizică să te facă… o altă ea. Fiecare om a visat măcar o dată acest vis: o altă ea.

Romanul poate fi un semnal de alarmă: facem prea multă risipă de suflet și de timp. Așteptăm prea mult o schimbare, amânăm prea mult o decizie, sperăm la infinit. Dar… timpul nu așteaptă. Apoi ne trezim la o realitate în care nu ne regăsim și este prea târziu pentru orice.

Cred că fiecare femeie poartă în sufletul ei un dor, păstrează în adâncuri o comoară, se agață de o amintire pentru a merge înainte, se cufundă într-o poveste imaginară pentru a prinde curaj să continue. Cred că fiecare femeie are nevoie de o iubire unică, de acea iubirea care o transformă în EA. Cred că fiecare femeie merită să trăiască iubirea în forma aceasta absolută, pură, simplă, înălțătoare și că dincolo de vis, iubirea există.

Niciodată nu am considerat că bărbații ar fi vinovați de neîmplinirile femeilor sau invers, pur și simplu sunt nepotriviri pe care ne temem să le schimbăm. În plus, orgoliul, de cele mai multe ori, nu ne lasă, ne ambiționăm să-l schimbăm pe cel/cea de lângă noi, vrem să-i dăm un alt chip, un alt sens, o altă formă, dar tocmai acest efort continuu ne face să ne pierdem încrederea, să devenim din ce în ce mai reticenți până la a opune rezistență. Este cunoscută expresia: „Schimbă-te tu!” sau „Vreau să te schimbi!”, dar așa ceva este imposibil atunci când nu există iubire. Neiubirea nu are putere, neiubirea produce durere, frustrare și interiorizare. Neiubirea duce la anxietate și abandon de sine. Pe de altă parte, iubirea clădește, transformă, înflorește.

Iubirea aduce bucurie, împlinire, dorința de schimbare în cuplu sau… individual. Iată ce simplu este! Nu trebuie să cerem, trebuie să iubim! Să iubim infinit și să ne bucurăm de fiecare clipă.

Romanul „O altă ea” va fi disponibil pe site-ul Editurii Siono începând cu săptămâna viitoare.

Guest post by Petruța Petre

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.Citiţi şi

Cununa regăsirii

Mi-a luat ceva vreme să mă gândesc dacă să scriu sau nu, până la urmă mi-am luat inima în dinți

Fugi, inimă, fugi!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro