Paradoxul care ne-a făcut să alegem corect președintele

17 November 2014

Andrei 2Cu excepția anilor 1990 și 1992, când era, de facto, imposibil un alt rezultat electoral, românii și-au ales bine președintele, deși au greșit în multe alte alegeri. Au fost circumstanțele, desigur, Vadim era nebun și ne scotea de pe orbita europeană, s-a speriat țara, apoi, dragă Stolo și Adriane, nici nu știi cât de mic începi să fii! și ce ghinion o fi pe poporul ăsta? și lacrimile Revoluției Portocalii care păreau mai sincere.

Și au trecut anii și ne-au cotropit mogolii și a fost v-a plăcut aseară la domnul Vîntu? Și a fost Mihaela, dragostea mea, în tot ridicolul unei bucurii premature. Și, în sfârșit, pierderea alegerilor preferată mârlăniei. Dar alegerile prezidențiale tot nu s-au pierdut! Trebuie să fie o explicație mai adâncă.

Cred că suntem beneficiari următorului paradox: cultura noastră politică este precară, iar asta ne folosește chiar să ne alegem bine președintele. Nu prea știm cine cu ce se ocupă în țara asta și din toată bulibășeala ni se trag și marile dezamăgiri și marile victorii. Președintele este, pur și simplu, încărcat simbolic cu o putere pe care constituțional nu o are. Iohannis a câștigat în trena acestui mit – a unei importanțe pe care de fapt nu doar că nu o cunoaște noua sa funcție, dar nici nu o va dobândi. Așteptăm prea mult de la un singur om. Președintele poate să impună o conduită, să  dea tonul orchestrei, dar mai mult nu. E cumplit de greșit să credem altceva. N-o să facă Iohannis România lucrului bine făcut în veci, dacă nu își face fiecare bine lucrul! Atât de simplu e.

Pe de altă parte, Ponta a arătat că ar fi tot ceea ce românii nu vor să vadă în președintele lor: unul care îi umilește în străinătate, în văzul lumii (știm fiecare atâtea și atâtea cazuri în care lipsa curățeniei e tolerată când nu o află și alții), unul care a mințit și a furat și nu a pățit nimic și își tratează alegătorii de tâmpiți și îi mituiește.

Ponta a greșit fidelizându-și până la delir, prin canale media cu adevărat infecte, doar electoratul captiv, a greșit când n-a putut fi credibil pentru oamenii pe care nu îi putea controla. Pentru oamenii liberi.
Există și o generație, generația internetului, care nu mai poate fi condusă după vechile reguli, iar Ponta și echipa lui nu au înțeles-o nicio clipă. Oameni care își iau informațiile la minut, care până la urmă tot află și care îi disprețuiesc pe aceia care mutilează adevărul. Oameni care știu în ce univers trăiesc, oameni care au auzit până și ultimul cântec al cometei! Pentru ei, Ponta n-a avut nimic de oferit. Și sunt mai mulți și vor fi și mai mulți și tot mai exigenți. Vor afla și cu ce se ocupă președintele și cu timpul vor vrea să nici nu-i mai știe numele, precum cetățenii Elveției, să fie acolo și să fie bine că e acolo, dar atât.

Iar alegerile nu le-a câștigat nici facebook-ul, alegerile nu le-a câștigat nici Iohannis, alegerile le-a câștigat credința noastră greșită că investind un președinte cu atât de multă legitimitate și emoție populară ne-am împlinit datoria. Și de aici decurge și marele pericol pentru viitor.

KJ

Maturitatea politică e aproape, nu e departe ziua în care vom afla, unii cu reală surprindere, că de fapt nu am obținut decât o mică bilă albă în istorie. Bilele negre sunt la locul lor, în comune și în orașele mici și mijlocii, pe feudele baronilor încă neîncarcerați, în Consiliile Județene, în Parlament și în Guvern.

România va ieși din trecut când fiecare dintre aceste instituții va fi populată cu oameni pregătiți. Scârba de politică trebuie depășită, oamenii competenți ar trebui să aibă minima competență să-și dea seama că nimic nu se poate construi de pe margine, lăsând centrul unei culturi politice bazată pe favoritism, pe șpagă, pe fărădelege.

Alegerea președintelui este, nu vă amăgiți!, un pas foarte mic. Da, am evitat moartea, căci asta e puterea unică într-o democrație, dar suntem atât de, atât de departe de o vindecare reală. Ea se va înfăptui când fiecare vom ști ce avem de făcut.

O tânără dintr-un județ de munte a enunțat recent o listă de revendicări pe care le găsesc juste. Tânăra (https://www.facebook.com/floricica?fref=ts) cere politicului: educație și sănătate, serviciu public performant, investiții în agricultură și infrastructură, votul electronic, fără exploatări iresponsabile pentru mediu, fără organisme modificate genetic, cu păduri, justiție, fără partizanat politic (în economie), reformă în Parlament, transparență.

Tânăra are dreptate. Iar viitorul e al ei și al celor ca ea.Citiţi şi

„Iubita, să dai un semn când rămâi singură…”

De fapt, tot ce îți dorești e să te pierzi în iubire și lumină…

Luna Plină în Pești din 10 septembrie 2022 – trei zile de energie maximă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro