Povestea păpușilor Matrioșka

23 December 2015

Păpușile Matrioșka, viu colorate, confecţionate fiecare dintr-o singură bucată de lemn de esență moale şi goale pe dinăuntru, ca să poată intra una în alta, s-au născut în urmă cu mai bine de 100 de ani într-o localitate de lângă Moscova.

vintage dolls

Deşi sunt unul dintre simbolurile Rusiei, modelul primei Matrioşka a fost o păpuşa japoneză – Fukuruma, adusă în țară la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Fukuruma

Serguéi Maliutin, inspirat de frumuseţea acestei figurine, a creat în atelierul lui de jucării o variantă rusească, cu opt piese, iar Pictorul Vasili Zviózdochkin le-a pictat îmbrăcate în costume populare.

nesting-doll-first

Primul set de Matrioșka după modelul japonez, 1892.

Denumirea de Matrioşka se pare ca provine de la numele rusesc Matriona pe care îl purtau multe fete şi femei din acea perioadă, dar există şi varianta ca numele să fi derivat din latinescul „mater” (mamă). Creat ca o jucărie, setul de păpuşi – foarte scump iniţial – a devenit treptat un element de decor nelipsit din casele ruşilor, ca simbol al maternității, fertilității, bogăţiei şi al vieții eterne. Prima păpuşă ar fi mama unei familii mari şi unite şi, în funcţie de inspiraţia şi răbdarea artistului, ultima păpuşă este, de multe ori, un bebeluş. Se spune că dacă pui într-o păpuşă Matrioşka un bilet pe care este scrisă o dorinţă, acea dorinţă se va împlini cu atât mai repede, cu cât artistul a lucrat cu mai multă dedicaţie. Se mai spune că aduc dragostea şi menţin speranţa. Dacă e așa sau nu, doar rusoaicele știu. 🙂

Matryoshka

Primele păpuşi Matrioşka erau pirogravate, iar numărul de figurine varia pentru fiecare set în parte. În 1913, un artist a realizat un set de 28 de păpuşi, însă în prezent există seturi şi cu câte 100 de păpuşi. Un record îl reprezintă păpuşa Matrioșka de un metru înălțime, alcătuită din 72 de piese, creată în 1970.

matryoshka-burnt

Odată cu câştigarea medaliei de aur la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1900, păpuşile Matrioşka au devenit universale, existând colecţii impresionante în diferite colţuri ale lumii. Însă singurul muzeu dedicat acestora se află, desigur, la Moscova şi a fost deschis în 2001. Aici se găsesc 14.000 de păpuşi, din diferite regiuni ale Rusiei, dar şi originalele Fukuruma, sursa de inspiraţie în crearea primelor Matrioşka.

matryoshka museum

matrioska muzeu

matryoshka museum 2

matryoshka museum 3

Iar povestea lor continuă, pentru că în fabrica Serghiev Posad încă se mai confecţionează păpuşi Matrioșka… 🙂

Pentru mai multă poveste, aiciCitiţi şi

Tinere, țara te vrea asexuat!

Olesea: o poveste

Cea mai frumoasă declarație de dragoste

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro