Rămas bun, Lucille!

17 May 2015

Andrei 2Moare, pe 14 mai 2015, la 89 de ani, în Las Vegas, Nevada, Riley B. King. E foarte probabil să îl cunoașteți sub numele de B.B. King.

El a fost declarat, în anul 2003, de revista “Rolling Stone” al treilea cel mai bun chitarist din toate timpurile. Clasamentele sunt făcute, însă, tocmai pentru a fi contestate. În chestiunile care nu se pot judeca decât cu sufletul e mai bine să nu existe ierarhii. E o formă de înțelepciune care contrazice însă jurnalismul modern și contemporan, tot mai înrobit de marketing.

Sunt multe, multe decenii de când B.B. King își botezase chitara “Lucille”. “Lucille” a încântat generații, căci trebuie să știți că omul care a murit în patul său de acasă, în Nevada, a trăit mult, și nu doar ani.

A fost căsătorit de două ori (în ultimii patruzeci și nouă de ani a avut înțelepciunea să nu se mai recăsătorească), a lăsat în urmă cincisprezece copii și cincizeci de nepoți, dar estimările, desigur, continuă.

Ce e fascinant la B.B. King, dincolo de muzica lui, e tocmai această trecere prin istoria unui veac – nu de singurătate, dar nici altminteri. Căci B.B. s-a născut pe o plantație de bumbac din Mississippi, prima chitară l-a costat cinșpe dolari (o avere!), a improvizat toată viața, a cântat după ureche, dacă nu după inimă. Și a murit foarte avut, mai ales sufletește.

Primele sale discuri nu s-au vândut, dar – de aceea e America țara care e – a putut să trăiască din muzică și fără să vândă discuri, așteptând răsăritul soarelui său. Soarele său a răsărit, a ajuns foarte bogat, a avut turnee nesfârșite, care i-au distrus mariajele și l-au umplut de moștenitori.

Odată, la un concert din Twist, Arkansas a avut loc un incendiu. B.B. a fost evacuat, ca toată lumea, dar el nu era ca toată lumea. B.B. s-a întors, în foc, după “Lucille”.

bbking lucille

Obișnuia să se mărturisească: el nu cânta neapărat, pur și simplu o asculta pe “Lucille”. În octombrie 2014, un bărbat bătrân și diabetic și obez a fost nevoit să se oprească în vremea unui alt concert. Doctorii l-au diagnosticat cu epuizare. Auziți și dumneavoastră, epuizare! Nu sunt date certe, dar B.B. King ar fi zâmbit în fața acestui diagnostic. N-a mai plecat în turnee,  s-a iubit însă, într-o intimitate deplină, cu “Lucille”, întocmai ca la început, pe când erau doar ei, și era bine și așa.

B.B. King a avut o viață: a fost pilot de avioane, a fost înnebunit după Sinatra, a mai iubit – după cum rezultă și de mai sus – niște femei. Între 1957 și 2008 sunt cincizeci și unu de ani. În toți aceștia, cu puține, nesemnificative excepții, B.B. King a înregistrat un album de studio. Dar erau alte timpuri – era timpul când muzica se înregistra pe albume întregi și dragostea dintre un bărbat și o chitară putea să spună singură întreaga istorie.Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro