Regina Beatrix a Olandei abdică în favoarea fiului Willem-Alexander

29 January 2013

Regina, care va împlini 75 de ani pe 31 ianuarie, a anunţat că va renunţa la tron pe 30 aprilie şi că fiul său, Willem-Alexander, va fi încoronat rege în aceeaşi zi. Willem va deveni astfel primul rege al Olandei după un secol care le-a aparţinut reginelor. 

Ultimul rege al Olandei a fost Willem al III-lea, care a murit în 1890. Regina Beatrix, strănepoata lui Willem şi fiica Reginei Juliana şi a Prinţului Bernhard de Lippe-Biesterfeld, a urcat pe tron pe 30 aprilie 1980. La împlinirea a 73 de ani şi 277 de zile, în noiembrie 2011, a devenit cel mai vârstnic monarh al Olandei, având, de altfel, una dintre cele mai lungi domnii din Europa. Anunţul abdicării survine într-un moment în care, aşa cum a declarat Alteţa Sa, „responsabilitatea pentru soarta ţării trebuie pusă în mâinile noii generaţii“. În discursul său ţinut la Palatul Huis ten Bosch din Haga, regina Beatrix le-a mulţumit olandezilor pentru încrederea pe care i-au acordat-o în toţi aceşti ani în care le-a fost regină. Ani tulburi, care s-au tradus prin crize economice şi sociale profunde, culminând cu o tentativă de asasinat a reginei şi a altor membri ai familiei regale, în 2009.

În ciuda tensiunilor care au existat la toate nivelurile, regina Beatrix a fost iubită de olandezi. Fiului său îi revine aşadar o misiune dificilă – aceea de a câştiga la rându-i inima poporului. Willem, în vârstă de 45 de ani, şi soţia sa, Máxima Zorreguieta Cerruti, de origine argentiniană, au trei fiice. Prinţul este cunoscut ca un susţinător al luptei mondiale împotriva exploatării resurselor de apă, fiind şi membru al Comitetului Olimpic Internaţional.Citiţi şi

Emil Hurezeanu, Cu Regele în patru timpi – mărturii inedite

Cele 26 de orașe cu cea mai înaltă calitate a vieții din lume

Dacă eşti femeie, aici ar trebui să locuieşti!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,151 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro