Rețete vechi în formule noi – The Jungle Book

Mădălina DumitracheÎmpătimiții iubitori ai versiunii animate a nemuritoarei The Jungle Book nu pot uita, vreodată, producția din1967 realizată de studiourile Disney. „ Eppur si muove”/„Şi totuşi se mişcă”.  În 2016, Jon Favreau ne propune o reîntoarcere la copilărie, lansând un incitant proiect. Cineastul care l-a creat și pe Iron Man a semnat o nouă versiune – în 3D – pentru clasicele personaje ale lui Rudyard Kipling (1865-1936) din The Jungle Book. Omulețul Mowgli regăsește, în jungla plină de pixeli, animalele vorbitoare (digitalizate) care l-au adoptat după uciderea tatălui său de către un fioros tigru. Micuțul Neel Sethi este junele actor în care Favreau a identificat multe dintre calitățile personajului binecunoscut din romanul apărut în 1894. Scenariul acestui remake păstrează liniile principale, trasate în anii ’60, de asemenea, re-actualizează cântecele devenite hituri, precum „The Bare Necessities”și „I Wan’na Be Like You.

THE JUNGLE BOOK

În actuala ecranizare, Mowgli află că nu mai e binevenit în junglă, atunci când tigrul Shere Khan (vocea lui Idris Elba), care poartă încă, pe trup, cicatrici lăsate de Om, jură să distrugă orice ameninţare. Forţat să abandoneze jungla, singurul cămin pe care l-a cunoscut vreodată, Mowgli porneşte într-o călătorie plină de aventuri. Astfel, condus de pantera Bagheera (vocea lui Ben Kingsley) – mentor şi sfătuitor – şi de ursul Baloo (vocea lui Bill Murray) – un spirit liber, pus mereu pe distracţie -, Mowgli va ajunge să descopere din ce „aluat” e făcut. În lunga sa călătorie, Mowgli întâlneşte creaturi care nu-i doresc neapărat binele, cum ar fi Kaa (vocea lui Scarlett Johansson), un piton a cărui voce şi privire seducătoare îl hipnotizează pe puiul de om, precum şi pe alunecosul urangutan King Louie (vocea lui Christopher Walken), care încearcă să-l convingă pe Mowgli să-i destăinuie secretul focului, numit (în film) „misterioasa şi mortala floare roşie”. Versiunea din zilele noastre îmbină, cu fineţe, scenele de acţiune cu cele în care apar animale şi decoruri generate de computer, folosind tehnologia cea mai avansată în slujba poveştii, pentru a face ca spectatorii să se afunde într-o lume luxuriantă şi încăntătoare, care seamănă izbitor cu cea din Avatar. Doar cu un sigur actor în faţa camerelor de filmat și cu o întreagă menajerie generată pe computer, The Jungle Book (2016) aduce în prim-plan cruda lege a junglei, dar și avantajele și forța prieteniei. Actualul Mowgli reprezintă o sinteză a două lumi: cea a oamenilor și cea a animalelor, iar micuțul Neel Srthi (avea zece ani în perioada turnării filmului) poartă, cu succes, pe umerii săi firavi, greutatea unei întregi lumi dure. Deși este echipat sumar (doar în chiloței), precum strămoșii săi, șarmantul Mowgli se adresează amicilor săi blănoși cu termini cotidieni, folosind (prea des): f*ck, Gosh, „Hello, guys!” spre deliciul publicului amator de divertisment de bună calitate.

The Jungle Book 1

Jon Favreau a apelat la echipele de la Weta Digital (King Kong) pentru a anima fotografiile realiste. Acești artiști au reușit performanța de-a capta mișcarea (motion capture) și, astfel, se obține impresia de veridic. Creaturile din junglă au o frumusețe sălbatică ce-ți taie respirația, în această ediție din 2016. Lumea tropicală este atât de bine redată, încât filmul lasă impresia unui documentar despre viața animalelor din juglă. Într-o viteză năucitoare, camera pătrunde oriunde și oricând, iar procedeul 3D amplifică și mai mult efectul de cursă nebunească pe care-l lasă asupra privitorilor din fotoliu. Este uimitor să constați că, la doar câțiva metri de tine, niște creaturi fioroase deschid gurile și devin asemenea cu ființele bipede care suntem. Grație regiei îngrijite, a unor decoruri (foto)realist concepute, antropomorfizarea (vocile și sincronul buzelor) devine perfectă, tot ce este fals capătă forme reale pe ecran, iar Mowgli pare de neînvins alături de amicii săi din luxurianta lume a juglei. Totuși, unele modificări au fost necesare, pentru a spori senzația de frică, așa încât King Louie, regele maimuțelor, devine un veritabil gigant, fiindcă pentru a-i da viaţă acestui erou, artiştii s-au inspirat dintr-un personaj de legendă – Gigantopithecus.

THE JUNGLE BOOK

O reușită deplină a actualei producții se regăsește în distribuția vocilor. Suavitatea glasului ușor voalat al lui Scarlett Johansson merge perfect pentru perfidul șarpe Kaa, așa cum Bill Murray face ca Baloo să devină ursul favorit.

The Jungle Book 2

Duioșia bine strunită a uriașei creaturi blănoase nu poate lăsa pe nimeni insensibil, iar șarja amical-umoristică din întâlnirea din peșteră ne trimite – cu umor – la recent oscarizatul Leonardo DiCaprio și scenele teribile din The Revenant. În ceea ce-l privește pe Christopher Walken, acesta ne oferă un King Louie-Urangutan absolut înfricoșător. Ben Kingsley temperează emoțiile și induce echilibrul grație înțelepciunii lui Bagheera. Shere Khan, mai realist ca niciodată, devine dictatorul abominabil, iar Idris Elba îl face și mai de temut. Ca de obicei, în producțiile Disney, argumentul cel mai solid rămâne interpretarea personajelor, extrem de convingătoare. Spațiul viu și animat al juglei nu lasă timp spectatorului să se-nspăimânte pentru că, îndată, vine momentul relaxant, doza de umor, așa cum se-ntâmplă cel mai adesea grație inspiratului Bill Murray/Baloo. Secvențele muzicale se integrează perfect și dau fluiditate întregii acțiuni. Deși narațiunea hollywoodiană (cu inserturile extrase din opera lui Kipling) păstrează conflictul dintre tigrul Shere Khan și părinții lui Mowgli/oamenii, filmul induce o notă pozitivă, în acord cu politica „puritanistă” a casei de producție.

 

Puiul de om crescut de lupi restabilește, cu ajutorul prietenilor devotați, echilibrul în acea lume dominată de haos. Reușind să stăpânească forța „florii roșii”/focului, Mowgli este răzbunător, dar nu distruge „leagănul” natural în care-a cresut, ci păstrează legile vechi. Fresca aventurilor bogate în peripeții va readuce, după momentele de tensiune din scenele de luptă, zâmbetul pe chipul spectatorilor și le va stârni pofta de-a hoinări prin locuri neumblate, lăsând pe mai târziu maturizarea.

Regizor: Jon Favreau
Scriitor: Rudyard Kipling
Scenarist: Justin Marks
Operator: Bill Pope
Producător: Brigham Taylor
Producător executiv: Molly Allen, Karen Gilchrist
Monteur: Mark Livolsi

Distribuţia:
Neel Sethi (Mowgli)
Ben Kingsley (Bagheera voce)
Scarlett Johansson (Kaa voce)
Idris Elba (Shere Khan voce)
Bill Murray (Baloo voce)
Christopher Walken (Regele Louie voce)
Giancarlo Esposito (Akela voce)
Lupita Nyong’o (Raksha voce)
Emjay Anthony (Gray voce)Citiţi şi

Ce fac eu de mult nu se mai numește curaj, ci nebunie

Amintiri dintr-o altă viață (1)

Horoscopul chinezesc pentru 2024 – Anul Dragonului de Lemn

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro