Să emigrăm în Lagos!

6 August 2011

Cu siguranţă că Lagos, Nigeria, nu era pe lista cu destinaţii de vacanţă, nu-i aşa? Vă invit să aflaţi câte ceva despre un oraş în plină expansiune, văzut prin ochii unei europence cu o viaţă aventuroasă, îndrăgostite de locuri exotice.

Am aterizat, pentru că nu pot folosi alt cuvânt în acest context decât „aterizat”, în Lagos, îmbătată de fanteziile mele personale, bazate mai mult pe idei romantice desprinse din paginile lui Karen Blixen şi Chinua Achebe, aşteptându-mă să am parte de o experienţă aproape mistică de „renaştere” de genul celor pe care nu le poţi trăi în marile metropole.

Cu toate că eram destul de bine informată asupra situaţiei socio-economice, realitatea m-a izbit cu o putere catalizatoare de un perete invizibil: nimic nu te poate pregăti pentru Lagos! Dar dacă ai puterea să treci peste micile neajunsuri ale existenţei cotidiene şi înţelegi că Europa şi luxul ei, aparţin trecutului, ai şansa de-a descoperi o lume plină de culoare şi mister.

Sărăcia, foametea, malaria, SIDA, atacurile teroriste ale lui Boko-Haram şi atrocităţile  trecutului sunt probabil tot ce-aţi auzit despre Nigeria, dar vă garantez că imaginea este incompletă şi adevărul, mult mai complex. Nigerienii preferă mecanisme de protecţie de tip colectiv şi, fără să exagerez, pot spune că aceasta este cea mai non-individualistă societate în care am locuit vreodată. O societate tradiţională, în care legăturile de sânge dictează legea şi în care procesul de westernizare pare să fi eşuat din start.

O slujbă religioasă de duminică (credeţi-mă, mă simţeam ca un extraterestru picat într-o lume necunoscută când am realizat ce amploare poate lua un show religios în Lagos) sau o nuntă locală, pot fi ocazii minunate să îi cunoşti pe localnici. Eu, de exemplu, împreună cu prietenii mei, în tipicul stil (cam nesimţit) european, am apărut neinvitaţi la nunta unei cunoştinţe mai îndepărtate. Ei, bine, în loc să fim priviţi cu rezervă, ne-am bucurat de o primire deosebit de călduroasă.

Femeie fiind şi mai ales una pasionată de modă, mi-a fost imposibil să nu admir culorile vii preferate de către doamnele autohtone. În Nigeria, există trei grupuri etnice importante: Hausa, Yoruba şi Igbo şi fiecare comunitate se deosebeşte de celelalte şi prin veşminte. Ce au în comun toate trei este însă preferinţa pentru culorile puternice şi eleganţa broderiilor. Culorile vii se sincronizează perfect de altfel cu personalitatea foarte jovială a nigerienilor, iar joie de vivre este un concept care defineşte perfect o naţie încercată de prea multe greutăţi, dar care nu şi-a pierdut zâmbetul. Trebuie să vă mai zic una: şi în acest an, nigerienii au ieşit naţia cea mai fericită din lume! Nu o treceţi pe lista pentru la anul? 🙂Citiţi şi

Ce am învățat din cinci săptămâni de lucru la distanță în timp ce am călătorit prin sudul Europei, care ar putea fi util și altora

Vara nomazilor digitali – călătoriile de răzbunare

Octav

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Simionescu Doina / 11 August 2011 18:26

  FRUMOASA,TANARA,DESTEAPTA ,UN AMALGAM SUFICIENT PENTRU GARANTIA SUCCESULUI,IN PLUS SI TALENTATA .TOATE ACESTEA MA DETERMINA SA CRED CA NUMELE TAU,ADINA LAURA ACHIM,VA INSEMNA IN CURAND,NU UN DEBUT CI O CONFIRMARE !

  Reply
 2. Alina Rădulescu / 7 August 2011 8:42

  Eu ştiam că Buthan este cea mai fericită ţară din lume (http://www.oneworldeducation.org/reflections/bhutan-worlds-happiest-country). Bănuiesc că statisticile diferă, dar cui îi pasă de ele? Oricum, tare frumoasă povestea. Iubesc locurile care ignoră tendiţa de occidentalizare. Minunat!

  Reply
 3. Mirela Baron / 7 August 2011 8:42

  Am vrut Sa scriu imbattable .., dar nu- i nimic , ca mi- à Mai venit o Idee! In romaneste exista un proverb:’ nu Haina il face pe om’ ..eu il adaptez SI spun Mai departe’ nu Tara face pe om’, ci omul face tara’ 🙂 ! Astfel vazut, calatoriti cit puteti cunoscind oameni…

  Reply
 4. Mirela Baron / 7 August 2011 8:33

  Da intradevar … Calatoriile de Tip romantico- Romancier sont unbattable! 🙂

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro