Știți de ce dau medicii acum bir cu fugiții care pe unde pot?

31 March 2020

Știți de ce dau medicii acum bir cu fugiții care pe unde pot? Pentru că ei știu ce e acolo. Știu ce e pe saltelele pe care ar sta întinși dacă ar fi bolnavi. Ce e pe colacul (care colac?) wc-ului la care ar fi nevoiți să își facă nevoile. Ce e în cădița de duș, acolo, sub gălețile și mopurile puse la scurs după ce au fost spălate în chiuvetă. Ce e pe mâinile și mănușile infirmierelor, asistentelor și colegilor care ar veni să îi îngrijească. Cât de departe, imposibil de atins de departe, e butonul cu care poți cere ajutor când zaci fără vlagă. Dar mai ales ce e pe tuburile și furtunurile care i-ar ajuta să respire, la nevoie.

Medicii dau bir cu fugiții nu de teama virusului, ci de teama spitalului românesc. Pentru că, pentru prima oară în viața lor, ar împărți soarta pacienților lor.

Nu tu clinică privată, nu tu salonul lui dom’ profesor de la Floreasca, nu tu rezerva a’ bună din propriul spital și tratament de vip. Nu. Spitalul românesc, în toată splendoarea jafului, minciunii, incompetenței, pilelor, șpăgilor, “dumnezeilor” profesori-doctori-șefi și mai ales a dezumanizării. Spitalul în care te duci să te tratezi de covid și mori de pioceanic și indiferență. Acolo se tem să nu moară ei. Acum e despre ei. Cât a fost doar despre noi, ceilalți, nu le-a fost teamă.

Strângem ca proștii bani de măști și halate și costume de protecție. Dar înainte? Când mame și bunici și frați mureau pentru că personalul medical îi infecta, atunci nu era important echipamentul. Era mai important plicul. Dintotdeauna, masca a avut dublu rol, să protejeze pacientul de medic și medicul de pacient. Acum, brusc, când pacientul e mai periculos decât medicul, descoperim că nu avem măști. Dar ieri, ieri când medicul era mai periculos pentru organismul slăbit al pacientului, ieri nu era nevoie de mască?

După Colectiv, sistemul s-a apărat prin fiecare medic care nu a ieșit în stradă, nu a dat interviuri, nu a făcut grevă, nu și-a dat demisia. Și, după o vreme, când oamenii au uitat, s-a întors totul la normal. Normalul în care pacienții mureau nu de boală ci de spital. Acum, medicii sunt îngroziți că îi paște acest normal.

Așa că nu voi vorbi de eroi. Deși e la modă. Da, e nevoie de dotări și echipamente. Da, e inadmisibil să nu se poată proteja medicii și asistentele medicale. Da, vreau să protesteze, cu voce proprie, cu nume și prenume și toate detaliile a ceea ce se întâmplă. Asta îi face oameni și îi face cetățeni. Eroi vor fi când, după ce trece epidemia, vor face revoluție. Cea mai lungă grevă japoneză din istoria umanității. Cel mai transparent proces public din istoria umanității. Până când sistemul va fi zdruncinat din temelii. Și apoi vom strânge noi bani, ca și acum, ca de fiecare dată, să construim, să dotăm, să avem ce ne trebuie. Dar ei vor fi făcut partea cea mai grea: să vorbească și să ceară și să nu mai accepte să își facă meseria cu prețul sănătății, demnității sau vieții pacienților lor. Atunci vom putea vorbi despre eroi. Acum, pentru mine, cei mai mulți sunt complici.

Later edit: Luni, 30 martie, ora 23.00, carantină totală în Suceava. Acolo e un caz clar ca lumina zilei de dezastru provocat de minciuna și incompetența din sistemul sanitar. Azi doar au venit cei 13 morți nedeclarați să ne bântuie pe toți. Mă întreb de ce Vasile Rîmbu nu e legat deja.

Guest post by Andreea Mureșan

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Ce făcuseră mamele noastre de nu ne lăsaseră nicio avere?

Nu-i pedepsi pe cei care te iubesc din cauza celor care nu te iubesc

Albă ca zăpada fără cei șapte pitici

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Elvira / 5 April 2020 12:05

  Problema cu șpaga e în felul următor: românul e mai cu moț, că așa e el, și atunci ce își zice: hai că îi dau ăluia niște bani, că pe mine trebuie să mă trateze mai cu atenție ca pe celălalt. Că eu sunt cu moț. Treaba cu șpaga a inventat-o pacientul, acum că medicul s-a complăcut și a început să se uite chiorâș la ăla care n-o dadea, asta e partea a doua. Pe de altă parte, de când cu mărirea salariilor cadrelor medicale, ( făcută de #psdciumaroșie), toți prietenii mei medici nu au mai pus botu’ la șpagă. Că nu se mai merita riscul. Dar pacienții au rămas cu aceleași obiceiuri/pretenții :să fie tratați mai cu moț. Au început să-și pună probleme asupra calității actului medical în condițiile în care ăia nu mai luau atențiile de la ei, unde mai pui că și doctorilor a început să li să rupă plua și să îi bage în seamă pe pacienți pe toți la fel ( nu asta si-au dorit? Sa nu se mai ia spagă?) Că românul e doritor de atenție specială pe care dorește să o cumpere, e un lucru bine-știut. Uitați-vă doar la scandalurile ce apar cu ocazia zilelor de 8 martie, cănd ies la iveală modalitățile în care mămicuțele plătesc “doamnele” ptr favoruri acordate puișorilor. E același lucru. Să revenim. Ceea ce as dori eu sa transmit tipei care a scris textul si la care functionează prea-româneasca zicere cu capra vecinului e
  1. Medicii care se vor imbolnavi vor avea intâietate la tratament, și nu in conditiile in care speră ea, cu nuj ce colac de wc, și nuj ce cearșafuri kkte, scuzați expresia. Tratamentul care se s-ar putea epuiza dupa ce ei se vor fi imbolnavit primii si duduia in cauză sau persoane dragi ei s-ar putea sa nu-l mai gasească. Sau chiar daca se va gasi, va fi putin, si tot ptr medici, că na, cine umbla cu miere, cam greu sa nu se linga pe degețele
  2. Sa nu se mai bucure ca se vor imbolnavi medicii, ca donșoara și toți cei care jubilează acum dându-i dreptate, s-ar putea să nu mai găsească pe nimeni în spital când va avea nevoie de asistență medicală și atunci va trebui să se intubeze intre ei
  În concluzie, momentan prefer să mă rog din spatele monitorului si din confortul căminului meu ptr sănătatea celor care ar trebui să mă ajute la un moment dat, și, după ce trece și pandemia asta, să incep sa fac pe lupul moralist, si poate sa contribui cumva la schimbarea mentalității societății actuale, ca să nu mai fim nevoiți să mai asistăm la așa ceva

  Reply
 2. bucur octavian / 4 April 2020 19:20

  Nu poți spune cu superioritate ”liderii pe care vi-i alegeți” de parcă tu ai face parte din alt popor, dintr-o elită. Că ne plac sau nu, (mie nu), noi toți i-am ales. Dar voi ați ales soluția comodă: salariu plus șpagă plus cabinet privat și nu am probleme cu banii, iar ca să scap de prostime, merg în concediu afară, că doar îmi permit. Nu am ecograf la cabinetul de stat, nici nu vreau, că trimit pacientul la cabinetul MEU privat unde am și consultația costă 300 lei. Nu vă mai considerați diferiți ca și când ați pluti peste noi toți, sunteți parte din acest sistem corupt. TOȚI suntem parte, mai mult sau mai puțin, iar voi nu faceți excepție. Toți ne complacem și ne arătăm unii pe alții cu degetul. Și nu, nu veți pleca toți în străinătate pentru că nu toți sunteți atât de buni încât să faceți față acolo. Nu e loc pentru toți afară, e stupid să credeți asta, hai să fim serioși.

  Reply
 3. Laura / 3 April 2020 21:52

  Buna seara, vad ca textul este in “” “”. Kmk puteti spune va rog care este sursa?

  Reply
 4. ANDREI / 3 April 2020 11:06

  Daa, daaa, sunt de acord, eu sunt medic si sunt de acord. Dar daca-ti spun ca ma bat cu acest sistem, si incerc cu sute de hartii, amenintari, referate sa-l schimb, in bine, mai ai aceiasi parere despre mine ? Cand acum, cand toata populatia trebuia sa solidarizeze cu nenorocitii de medici, ne-ati intors curu’, tuturor, nu numai “somitatilor-profesor” ci si noua, astia care vor sa europenizeze, sa schimbe, noi fiind de fapt majoritatea. Stii ce se va intampla, vom pleca toti din tara asta de cacao, unde statea pentru voi, credeam in schimbare, dar sunteti la fel ca liderii pe.care vi-i alegeti.
  P.s. de ce aud mereu ca medicii n-au iesit in strada pentru schimbare dar niciodata nu v-am vazut le voi, populatia de rand, sa iesit si s-o cereti mai aspriu, ca si.voi va tratati.
  Mi-e greata

  Like 8
  Dislike 1
  Reply
 5. Dan / 31 March 2020 21:16

  Vasile Râmbu e legat de mult! E legat de mafia lui Iohannis, care l-a și decorat anul trecut, netezindu-i o carieră politică în PNL. #Romanianormala

  Like 6
  Dislike 4
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro