Sunt J și sunt musulmană

28 January 2016

jamilla azizi

Iar astăzi este una dintre puținele ocazii în care cineva alege să mă întrebe „tu ce crezi?” în privința unor informații despre islam și musulmani. Aleg să răspund așa și aici, pentru că una dintre lecțiile foarte valoroase învățate de la bătrânul meu este fix asta „păstrează-te deschisă! Atacă ideea, nu omul”.

Așa că iată-mă aseară citind un articol lung, cu prea multe scroll-uri despre islam, fix la îndemnul omului care mi-a solicitat părerea.

Nu o să încerc să-l combat, n-ar avea sens. Oricum, obiceiul este să scriem sau să ne exprimăm în baza experiențelor sau a convingerilor proprii, iar eu… eu am decis de ceva vreme că renunț la nevoia de a convinge, mai ales acolo unde concluziile sunt deja trase.

De povestit, eu n-am ales tot orientul și nici toată lumea musulmană. Am ales să mă rezum la Iordania și la povestea mea de acasă.

Deja mi se pare amuzant să mai fie nevoie să spun cuiva că-i una dintre cele mai deschise. Pare de-a dreptul ilar să mai spun cuiva că… da! nu doar că dețin un pașaport (pentru că eu, oricum, am două), dar îl și folosesc de-i sar fulgii. Și eu, și ai mei (pe ale lor).

Frații mei au căsnicii perfecte și complete, bazate pe dragostea simțită față de perechile lor și nimeni nu s-a gândit să intervină și să „le aranjeze” căsniciile. Nepotul meu preferat a primit un X5 când a absovit facultatea, iar cele două nepoate mari sunt nr 1 şi nr 2 la University of Jordan (și nu-i deloc ușor să fii fruntea celei mai bune universități din țară). Firește că toți au carnet de șofer (mai puțin eu, eu sunt singura care nu s-a mobilizat în direcția asta, și culmea! eu nici nu trăiesc acolo.), că au mașini la dispoziție și că e nevoie doar să urce în ele și să meargă la cumpărături! Da, când merg în bazar, merg cu sora sau cumnatele mele. Și da, tot timpul suntem însoțite de cel puțin un barbat (fie că e frate sau nepot), că doar n-o să cărăm noi cumpărături făcute pentru o săptămână, pentru o medie de 15 persoane (că nu știi niciodată când ai oaspeți). Dar asta-i piața menționată în articol, la shopping… ferea din calea femeilor din clan! 🙂

hijab

Plimbarea în Amman e o plăcere, mai ales seara, când orașul se pregătește pentru viața de noapte. Pe străzi vezi oricând femei la volan, îmbrăcate mai modern decât jumatate din occident și culmea!, multe dintre ele nici nu poarta hijab pe cap! Obrăznicăturile! Le întâlnești oriunde și, mai ales, decența și eleganța le diferențiază rapid de turiste. Familia mea este credincioasă și închisă. Femeile din familia mea poartă hijab, dar ce frumuseţe aparte le conferă acesta! Sau poate a devenit vreun fetiş de-al meu să îmi curgă ochii după femeile care-și dezvăluie feminitatea (mai ales) fără să fie dezbrăcate, mulate sau transparente. Și îmi mai plac șalurile. De orice fel. Purtate elegant, pe umeri sau pe cap. Îmi place misterul de a provoca, fără să dezvălui! Dar, na! nu despre fetișurile mele intenționam să scriu.

Unde ne mai limita articolul ăla? Ah! Da! După ce că nu suntem niște sublime idioate, mutilate genital și ținute ascunse, mai ieșim și în oraș, la prânz și cină (eu și la bowling, dar nu despre mine vorbim acum, așa că nu săriți să-mi explicați cât m-am „deschis” în România. De fapt, aici m-am închis și mai tare, profund dezamăgită de toată expunerea asta și vânzările stimulate doar pe baza de sex și vulgar).

Dar dacă nu e vreo fiță, ceva nou, ceva greu accesibil, pentru care ei, musulmanii, să se zbată puțin pentru o rezervare, atunci nu doar că nu stăm în fața cârciumii, pe trotuare, dar avem magnificul și banalul drept de a alege unde ne dorim să mâncăm, să ieșim, să cumpărăm.

Nu ne căsătorim minore și nici cu forța. Da, nu neg că sunt cazuri în care „îți cumperi” soția prin căsătorii aranjate. Diferența este că acolo se întâmplă cu fetele din familii sărace, în general, din familii de beduini și gestul în sine „salvează” întreaga familie. Aici, constat că același gen de căsătorii se întâmplă din dorința femeilor, educate, frumoase, sănătoase… tot către niște bătrâni libidinoși trag, pentru accesarea unui statut diferit și culmea e că își uită și familiile în momentul în care fac acest lucru!

Nu o să neg nicio secundă prezența habotnicilor, a îndobitociților, a islamiștilor care habar nu au de vorbele din Qur’an, ci își duc banala existență pe baza unor interpretări sinistre. Nu știu cât de mulți sau de puțini sunt… dar zău c-am fost să vizitez și sate din Oltenia – și dacă nu aveți cunoștere despre regulile „islamiste” sub care se duce traiul acolo, vă las să vă documentați (ideal, nu doar din povești).

Reguli stricte? Da! Dar n-au valoare de lege, ci de principiu. „Să nu te zgâiești bălind la soția mea” este pentru noi, în primul rând, un semn de minim respect față de bărbatul familiei, fie că e soț, tată sau frate. Contrar occidentului, în care bărbatul se simte mândru că femeia de lângă el este grosier studiată și de alți bărbați. Well… poate că musulmanii sunt perfect conștienți de valoarea femeii de lângă ei și nu mai simt nevoia unei alte confirmări. Și nu o dată am citit istorii sau am vizionat filmulețe făcute în marele occident, unde îți iei o sticlă în dinți, în momentul în care bărbatului i se pare că insiști prea mult cu privirea pe femeia care-l însoțește. Să nu te săruți (ori alt gen de spectacol cu tentă erotică) pe stradă, este doar un termen de conduită firească, că doar și-n marele occident auzi adesea în locuri publice „hey, you two! Get a room!”

N-o să bifez sublinierea Siriei și a Libanului, pentru că asta poate fi doar experiența autoarei. I-aș spune doar că nu! Nu-s nici pe departe cele mai închise și cele mai stricte țări musulmane. Și-aici n-am cum să nu punctez neajunsul aparent la nașterea fetelor… și de va merge autoarea în Amman să-mi întâlnească tatăl, o să afle de la el cum a dat soarele și luna înapoi omenirii ca să mă nasc eu. O simplă musulmană educată, susținută și încurajată să-și trăiască viața, așa cum îi va fi la îndemâna principiilor proprii, fără să uite că nimic nu-i dă dreptul să rănească oamenii prin acțiunile și vorbele ei.

Cât despre îndobitocire… (și-mi mai bifez o dată fetișul propriu), nepoatele mele au cerut singure să poarte hijab, înainte de a fi „impus” de ceasul biologic. Eu nu port (câteodată mă întreb dacă nu cumva e doar o formă de a spune: „eu sunt alfel”. Pentru că a fost suficient să vreau, ca să pot), așa că le-am întrebat „de ce?”, mai ales că trăiesc într-o țară în care deja adolescentele renunță cu acordul părinților la orice formă de închidere. Niciun alt răspuns de-al lor nu mi-ar fi putut bucura sufletul mai tare! Pentru că li se pare extrem de „erotic” (termenul nu-i cel mai potrivit, dar mă grăbesc și n-am găsit altul) și de plin de dragoste gestul tatălui, care vine acasă și dă jos hijabul soției cu un gest plin de tandrețe. Iar momentul ăla e special și e doar al lor. Și uite cum mă pocnește un iz de invidie!

Femeile noastre nu merg la sală, pentru că au sala organizată acasă. Așa am și eu, așa au și occidentalii care își permit trei aparate de fitness și au și spațiu pentru ele. Dar femeile musulmane (și aici dau frâu invidiei maxime să se revarse) sunt permanent îngrijite, aranjate, vopsite. Ele se trezesc primele în casă, pentru că înainte de a pregăti micul dejun, soțul, pentru muncă și copiii, pentru școală, se aranjează ele, fără de excepție. Și cred c-aș înălța o statuie primei musulmane care ar spune „nu mă epilez că e iarna și port pantaloni, care și-ar da jos mustața în fața soțului, care s-ar aranja doar când iese la vânătoare sau când e feminină doar ca să testeze că e dorită și de alți bărbați, nu doar de-al ei).

Nu o să neg nicio secundă extremismul femeilor occidentale (a unora dintre ele), care aderă peste noapte la islam. Mă amuz aproape săptămânal de amenințările primite de la românce adunate în tot felul de grupuri islamiste. Și asta fie doar și pentru că cineva le-a explicat că animalele de casă (câinii și pisicile) ar fi condamnate în islam :). Acuma’, na! tot public mi s-a declarat ura și antipatia (ba m-ar și lovi de ar putea) și de către o femeie non-musulmană, aparent educată, pentru că o irită „perfecțiunea” în care i se pare că pozez (posibil să-i fi fost greu să verifice printre cunoștințele comune dacă eu chiar nu tolerez vocabularul deplasat și minciuna între prieteni). Adică… iaca! răutatea și extremismul nu vin odată cu religia. Sunt doar parte din noi și așteaptă cuminți ocazia de a fi manifestate.

Extreme sunt în toate lumile și în toate religiile. Și mă rezum la experiența mea și la poveștile persoanelor apropiate. Generalizarea îmi face rău. Și mie, și celor din jur.

Nu toți bărbații sunt măgari doar pentru că ai fost înșelată de unul. Nu toate femeile unei familii sunt cu*ve, pentru că una asta a ales să facă cu viața ei. Nu tot neamul e format din criminali, pentru că unul a făcut un accident de mașină. Și, mai ales, nu-mi spune cu cine te însotești, ca să știu cine ești… pentru că pot și vreau să te descopăr singură. Și am convingerea că nici calitățile, nici defectele prietenilor tăi nu vor vorbi pentru tine.

În final, cu toată infatuarea cu care am fost creditată și de care n-am de gând să mă dezic, spun atât:

Eu sunt unică!

Iar dacă tu ești doar încă un individ la fel ca ceilalți… nu pot decât să te compătimesc și să-ți doresc unicitate, în orice fel vei simți să o dobândești!

Pe Jamilla o găsiți aiciCitiţi şi

Doar fericirea e mereu la fel – Scenes from a Marriage

„Femeile care vor să facă sex…

Sanda, duios, a plecat…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. EvewithoutAdam / 2 February 2016 12:25

  Oh, dar ce poveste romanţată, vai, dar în ce culori roz e descrisă viaţă femeilor în Iordania, of, ce onomatopeic mă exprim! Şi totuşi trăieşti în România, unde, după cum am văzut pe facebook, te legi exclusiv de viaţă românilor, cum sunt ei de rahat, cum nu sunt ei deschişi la a primi cu braţele deschise refugiaţii, cum sunt de închişi la minte în privinţa homosexualilor, cum fac ei rele pe unde cum se duc, cum ai fost agresată cu lumânarea de o băbuţa ortodoxă care n-a fost atentă că-ţi falfaiai părul în faţă ei, cum nu ai fost lăsată să creştinezi nefiind căsătorită. Culmea, n-am auzit nimic de la ‘mneata în legătură cu fiinţa aia din lumea aia perfectă musulmană care a fost condamnată la moarte pentru că s-a aparat de cel care voia să o violeze…asta nefiind deloc un caz singular, pentru că aşa cum se ştie, violul e prea rar dovedit la musulmani, fiind nevoie de cel puţin patru martori, or asta e imposibil, lucru care o face vinovată tocmai pe victima, curios cum te abţii să vorbeşti despre multele nelegiuri întâmplate în lumea voastră musulmană, restrictivă şi cu reguli din epoca de piatră ad litteram iar când cineva îţi aminteşte aceste lucruri dai răspunsuri de-a dreptul hilare cum că asta ar fi povestea ta, adică cea care, de fapt, s-a petrecut în România, da, aici unde ai fost educată, unde te-ai civilizat, unde nu porţi hijab, sau cum s-o fi numind chestia aia de-o purtaţi în ţările musulmane că să va ascundeţi de ochii hulpavi ai bărbaţilor cu prohabul gata de viol.;) şi spunând mândră că e decizia ta, care decizie se întâmplă în România, nu în Iordania sau în alte ţări musulmane. Dacă te-ar lua cineva cu adevărat în serios, ţi-ar demonta fiecare cuvânt pe care l-ai scris, ţi-ar anula fiecare îngâmfare cu care, spui tu, trăiţi o viaţă luxuriantă acolo, când spui cu atâta emfază cum va întreţineţi fundurile în propriile săli de sport şi cât de îngrijite sunteţi acolo. Ei bine, mi-ar plăcea să văd şi la domnia ta ceea ce predici, văd în schimb o lady între două vârste, cam îngălată, cu haine lălâi pe ea, cu extraweight(probabil fiindcă ţi-ai uitat sala de sport în Iordania)
  Aşa că mai uşor cu pianul pe scări, mai încet cu ridicatul în slăvi al musulmanilor. religia e o opţiune peste tot, dacă te interesează, iar dacă cumva apuci să te naşti într-o anumită religie, aici, de exemplu ortodoxă, nu e nimeni care să-ţi impună să rămâi în ea şi poti iesi din ea simplu, fără ascunzişuri. Dar eu cred că ai cam uitat să-ţi scoţi valul de pe ochi şi vezi blurat doar ce-ţi convine.

  0
  0
  Reply
  • Jamilla / 7 February 2016 12:47

   Oare cat de fara viata personala si cam cate frustrari sa ai, sa faci trimiteri la postari private (deci tu, cel fara identitate, sa n-ai acces la ele, doar daca nu cumva esti singurul blocat din lista mea), sa te impiedici de varsta mea perfect asumata, de faptul ca port haine largi (grasa n-am fost niciodata, dar n-ai avea de unde sa stii asta) si sa ma faci ingalata (de parca mi-ai fi stat vreodata’n preajma), dar sa nu-ti folosesti cei doi neuroni (de care cu greu dai dovada) si sa pricepi evidentul: eu nu vorbesc despre musulmani, ci despre mine. Imi scapa cu desavarsire unde ma intrebi despre femeile violate, asa cum imi scapa unde argumentezi experienta ta in orient. Da, alta decat cea asumata online, unde evident iti petreci searbada existenta.
   Cand o sa te faci mare si o sa intelegi ca argumentarea nu e sinonima cu voma orala si jignirea celui cu care te angajezi intr-un dialog… poate o sa mai stam de vorba… Deci nicio sansa! 😉

   0
   0
   Reply
   • evewithoutadam / 10 February 2016 3:08

    Neah, nu simt nevoia să-ţi fiu în lista, niciodată nu ţi-am fost şi n-am ţeluri de astea măreţe, ca să nu te mai covârşească grija de cum şi cine îţi verifică faceboociul care by the way e o pagină publică, unde ‘mneata postezi chestiuni publice pe care le poate ceti oricine până când într-o vreme, decizi să ţi le strecori în privat. Deci, şi anume şi prin urmare, dat fiind faptul că lumea facebook-ului e mică, avem şi prieteni comuni care îţi scriu la postările tale publice care nu sunt private la un moment dat devreme ce pot fi citite de către cei care nu-ţi sunt în lista. Dohh.;)) Când scrii sau ţi se da ocazia să scrii pe o pagină online pe care întâmplător o frunzăresc, că am dreptul, e logic să-mi permit să îmi spun părerea, că nu-s plantă şi crede-mă, don’şoară, cu ăia doi neuroni reuşesc să pocnesc la sinapse câte n-oi pocni tu în veatza ta cea plină de anii asumaţi. În altă ordine de idei, domnitza, eu nu te-am jignit, dacă ‘mneata eşti obişnuită să vomezi oral pe o pagină publică, eu personal mi-o permit în privat din cauza de rău de maşină şi atât, în rest părerea mea a fost pertinentă şi la un perfect obiect, că să mă iesprim liric, dat fiind faptul că ‘mneata singurică ai adus vorba de cât de bine se întreţin musulmancele prin Iordania şi ţinând cont că începând cu titlul, te-ai confesat că fiind musulmană, e evident că de musulmani ai vorbit, tu fiind inclusă, obviously;) şi am vrut să evidenţiez faptul că la ‘mneata, musulmană fiind, nu se prea vede întreţinerea asta. A se nota faptul că n-am spus că eşti grasă, ci că pare că ai extraweight, adică kile în plus, înţelegi, de aici şi supoziţia că sala ar fi rămas în Iordania şi că, evidemment, aici în România, înapoiaţi fiind şi neavând săli, nu ai avut posibilitatea să te întreţii cum se cuvine, la anii tăi cei asumaţi, cum s-ar spune. 😎
    În ceea ce priveşte scăpările, nu ştiu ce-ţi scapă, sper că n-ai scăpări şi de urină dacă cu vomă orală stai atât de bine, ştiu însă că-ţi scapă voit subiectul în ce priveşte ororile care se produc, prin lege în ţările preponderent musulmane şi mai ştiu că deşi trăieşti în România, nu te opreşte nimic să faci permanent comparaţii gen Vaslui versus lumea musulmană, unde lumea musulmană, în viziunea ta, în viziunea ta, zic, câştigă la puncte detaşat, prin mirobolanta şi luxuriantă viaţă, libertate, bunătate şi bun simţ???!!!!
    Dacă aş fi văzut obiectivitate, dacă vedeam o luare de atitudine din partea matale cu privire la o problemuţă musulmană cât de mică, aş fi zis, uite, omului asta chiar merită să i se publice vorbele…dar n-ai să vezi, nu e bătaie, măcel sau orice altă chestie imorală, insipidă, ilegală sau care îngraşă în care să nu arăţi cu degetul spre români şi să le baţi obrazul, să le compari faptele cu cele ale musulmanilor şi să-i dai că exemplu.
    Eh, astea fiind zise, să mă apuc să-mi umplu vetzisoara cu alte treburi că deh, tre’ să mă fac mare, e drept, sper să nu mă fac aşa mare ca tine, că io nu deţin sală personală. “Mănânc şi plâng, mănânc”;)

    0
    0
 2. mihai / 29 January 2016 22:04

  O curiozitate. Cum de s-a putut feri Iordania de violentele si extremismul absurd (pentru ca da, a distruge temple, inclusiv ale unor religii demult disparute, e absurd) cand toate tarile din jurul ei freamata de… de crime pana la urma? Si de ura. Pare o oaza in mijlocul desertului. Sunt de acord cu tine (si cu Brigitte Gabriel de altfel) ca a generaliza, a-i baga pe toti intr-o “galeata” e o mare tampenie (ma rog, greseala). Pe de alta parte nu pot sa nu-i dau ceva dreptate cuiva care a comentat mai devreme. Atunci cand ajungi sa traiesti (fie si temporar) intr-o alta tara – din varii motive, care poate tin de vointa ta sau nu – mai respecti si “obiceiurile” locului. Ceea ce s-a intamplat in Germania de anul nou este impardonabil, ca sa folosesc un eufemism. E ca si cum eu as intra intr-o moschee incaltat in cizme. Poti fi tolerant cu cineva care te respecta, dar daca iti intra in casa si incepe sa scuipe pe jos si sa injure… Am inteles, tu spui doar povestea ta. Refuz insa sa cred ca o femeie asa inteligenta are ochelari de cal si nu poate privi si in stanga si in dreapta ei…
  Am sa revin la intrebarea pe care am pus-o la inceput si pe care-am s-o consider retorica. Cred ca totul tine de educatia si de libertatea pe care ti-o ofera mediul din jur. Doar asa iti poti crea propriul liber-arbitru. Altfel ajungi doar o alta umbra pe pamant.
  Acum nu stiu daca s-a inteles prea bine din tot ce am scris dar chiar mi-a placut articolul tau 🙂 A fost o provocare. Din astea sa tot avem.

  0
  0
  Reply
 3. Vali / 29 January 2016 21:41

  Ie mai misto ptr oricce arab sa fie intre romani in bucuresti unde suntt toleranti ,dar nu te duce unde arabi(turci au facut mai mult rau )au furat ,mintit si pacalit ,istorie nu uitam!!!
  Da esti norocoasa! 🙂

  0
  0
  Reply
 4. spufi / 29 January 2016 7:00

  Deci nu ti-ai propus sa combati articolul la care faci referire in intro, dar ai simtit nevoia sa il mentionezi deoarece…?

  Esti ca in bancul cu anuntul din ziar “Tanara, frumoasa, fara obligatii, posed Mercedes decapotabil si casa de vacanta cu piscina. Nu caut nimic doar ma laud!”

  In alta ordine de idei, atata lauda de sine si enumerari de averi, sali de fitness acasa si bemveuri doar la manelisti am mai auzit. Au si iordanienii manelistii lor se vede si pe unii i-au exportat in Romania 🙂

  0
  0
  Reply
  • Jamilla / 29 January 2016 7:22

   Cateodata naivitatea are pretul ei. Uneori corect si alta data, prea mare.
   A nu combate, nu e sinonim cu ignorare. A ma face prost, nu ma provoaca sa te jignesc la randu-mi, ci doar sa iti demonstrez, atat cat vei putea intelege, ca te-ai grabit cu afirmatia si ca te domin cel putin in arta conversatiei si a decentei.
   Sala acasa, am detaliat deja ca inseamna 3 aparate si un singur click de mouse pe dechatlon o sa te lamureasca ca iti ajung 1000 de lei, sa-ti iei un stepper, o bicicleta si un abbtronic. E mult? E putin? Raspunde-ti singur. In general imi place sa ma angajez in dialoguri si dezbateri cu oameni care vin pregatiti, care au inteles subiectul, care vad tot tabloul si care au priceput mesajul. Tu pari un personaj lasat prada superficialitatii de a se agata doar de trei pixeli si nu de intreaga imagine. Cum sa te combat cand aproape ca n-am niciun dubiu ca cel putin o data te-ai lasat prada ritmului unei manele pe care acum o reclami? Daca atat ai reusit sa intelegi din articol… Ma inclin pentru rabdarea de a-l parcurge oricum 😉

   0
   0
   Reply
 5. Andreea / 28 January 2016 23:52

  Foarte multe comentarii pline de prejudecati si generalizari. Autoarea a prezentat si o alta fata a traiului intr-o tara musulmana si voi refuzati sa o credeti, ba chiar mai rau, invidia va face sa o trimiteti in tara de origine. Pentru ca acum, pentru prima oara, ati ajuns sa va simtiti si voi superioare. Cum sa credeti ca foarte multe femei din Maroc (de ex) muncesc doar daca sunt nevoite, majoritatea avand menajere care gatesc sau care se pot ocupa de copii in caz de nevoie, in timp ce ele frecventeaza zilnic mallurile si saloanele de infrumusetare? Cum sa credeti ca aici barbatii foarte rar se casatoresc inainte de a avea o casa si o situatie materiala buna? Va place sa le compatimiti pe ele cand voi munciti, spalati, calcati, gatiti si aveti grija de copii iar cele apreciate pentru asta sunt aproape inexistente. Exemplul din articol nu este o exceptie, in Maroc vad zi de zi femei puternice, tratate cu respect, care isi traiesc viata asa cum vor ele. Dar e greu de crezut cand sunteti pline complexe si frustrari.

  0
  0
  Reply
 6. Duras / 28 January 2016 22:00

  Iranul, Afganistanul, Siria (poate si altele, Turcia) erau cindva ca Iordania din descrierea ta. Ceva a mers prost, f prost…

  0
  0
  Reply
 7. Nicole / 28 January 2016 20:38

  Jos palaria, Jamilla!!! Frumos scrisa aceasta “replica”…. Stiu, cunosc si am cunoscut multe persoane, de religie musulmana, care fac nota distincta fata de cei care au “invadat” Europa in ultimul timp. Diferenta, una mare, as spune: educatia primita, atit in familie, cit si acasa!!! Sunt persoane care pleaca dintro familie distinsa, care primesc o educatie deosebita si care, mai apoi, isi fac studii in strainatate, astfel ca, ajung sa aiba idei si opinii mult mai deschise. Din pacate, ponderea acestor persoane, in totalul populatiei de religie musulmana, este foarte mica, astfel ca… ajungem sa exprimam opinii generalizate pe seama religiei. Pe de alta parte, nu cunoastem toate detaliile fiecarei persoane implicate in aceasta “invazie” si, iarasi, ajungem sa avem idei generalizate despre islam….

  0
  0
  Reply
 8. Elena / 28 January 2016 19:31

  Draga mea scrii foarte corect,curat si frumos.Pun ramasag ca provii dintr-o familie educata si avuta iar educatia ta in Romania a costat foarte mult.Eu am intilnit persoane musulmane cu suflet frumos si ii stimez si apreciez.Dar ce facem cu ceilalti care pina si pe tine prin comportament si obiceiuri te-ar jena?Si sa fie cam 80% aceia!!(eu locuiesc in Germania)Subiectul e mult mai amplu…Dar semenii tai ar trebui sa mindreasca cu tine si cu elogiul adus de tine culturii tarii tale.

  0
  0
  Reply
  • Jamilla / 29 January 2016 7:13

   De fapt, educatia mea in Romania, a costat tot atat cat costa pe orice roman de rand sa mearga la invatamantul de stat. Am fost sustinuta sa ma educ, nu educata cu forta. Si nu! Nici vorba de un procent de 80% in privinta oamenilor needucati. E ca si cand ai spune “80% dintre italieni sunt mafioti, pentru ca am vazut nasul”, “80% dintre englezoiace sunt betive, pentru ca le vad noaptea prin baruri”. Procentele neconfirmate sunt la fel de periculoase, ca o injuratura inainte de a-ti cunoaste adversarul…

   0
   0
   Reply
 9. Faiantaru' / 28 January 2016 15:16

  @ autoarei

  Lasati sa se inteleaga c-ati aderat la principii voluntar, din bun-simt, intelegadu-le rostul, fara ca cineva sa va fi lezat vreodata dreptul de optiune. Recunosc ca m-ati surpins ! Religia este o optiune in Iordania ? Te poti declara ateu ?

  0
  0
  Reply
  • Jamilla / 28 January 2016 16:28

   ma tem ca religia nu este o optiune nicaieri, nu doar in Iordania. Parintii decid in momentul nasterii, directia in care isi vor indrepta copiii. Irelevant ca e islam sau alta religie. Cu mine s-a vorbit mult si mi s-au explicat lucruri, abia dupa, aproape adult, am stiut ca religia mea mi se potriveste. Nu am cunoscut atei declarati in orient, dar cunosc orientali ajunsi in occident, care nu au mai respectat nicio regula a islamului, ba chiar s-au convertit. Altfel, porcul, alcoolul, hijabul… sunt propovaduite doar de imami. Eu catar de felul meu, ca pana nu inteleg, nu iau nimic servit, am cautat sa vad si unde scrie. Si-i cam la fel ca’n ortodoxie: “poti sa cununi, numa’ daca esti cununat”, si-am mers cu scriptura, si am spus ca am citit-o din scoarta’n scoarta. Raspunsul preotului? “pai nu scrie concret, da’ ce-ar mai fi sa va lasam pe toti sa cununati asa?!”. la fel si’n islam… de cele mai multe ori, spin-ul e dat de imam, nu de Qur’an.

   0
   0
   Reply
 10. adi popescul / 28 January 2016 14:16

  foarte bine ! da nu inteleg ce cauti aici ! si nici de ce sunt atat de primitivi si de razboinici cei ce , vai , cu onor , au umplut Europa in ultimele luni….sa nu-mi spui ca nu-i adevarat ………si nici ca nu exista padure fara uscaturi……e adevarat…din nefericire , padurea a ramas acasa si uscaturile au poposit pe meleaguri unde se poate trai fara munca …..ca atare , nu condamna nimeni invataturile musulmane , religia , stilul de viata ……..aici discutam despre ceea ce fac cei ce au venit de acolo aici si li se pare acum normal sa-si impuna regulile…..cum crezi ca ar fi daca de maine as veni sa stau la tine , m-ai primi , conform regulilor ospitalitatii si in cateva zile chiar te-as evacua din casa ….ca nu-mi place cum ai mobilat , ca nu-mi sunt suficienti banii de buzunar pe care ii primresc….motive se gasesc…..si tu nu ai putea sa spui nimic pentru ca asta ar insemna discriminare……cred ca respectul intre natii , religii , e important si daca tot am venit la tine si m-ai primit , atunci EU sunt cea ce trebuie sa se adapteze regulilor casei , nu sa te fortez pe tine sa faci ca mine doar pentru ca sunt musafirul tau……scrierea ta a fost un elogiu si o aparare aduse culturii musulmane si oamenilor ei……dar ……..dintre voi s-au ridicat barbarii care terorizeaza lumea…..lucrati cu ei mai intai , sa inteleaga gradul de civilizatie musulmana , religia si respectul fata de familie , valori , traditii ……..si apoi aratati si altora ca nu sunteti cum va percep europenii….asa , betivi , curvari …cum ii consideri !

  0
  0
  Reply
  • Jamilla / 28 January 2016 19:10

   De fapt scrierea mea este doar o poveste. Povestea mea. Nu scuz, nici nu acuz nimic. Povestea asta, a fost raspunsul meu pe articolul de ieri postat tot aici (vezi si trimiterea de la inceputul postarii). Iar daca vrei sa afli si parerea mea despre barbarii care au invadat acum Europa, o gasesti in comentarii pe postarea de pe profilul de fb. Nu simt nevoia sa apar vreun cult, vreun crez, vreo nationalitate. Replica mea vine ca testimonial la niste remarci si “certitudini” emise in avans. De aici si tonul usor defensiv, desi nu simt nevoia sa ma scuz pentru ce, cine, cum sau de ce sunt.

   0
   0
   Reply
 11. LorinCoryllus / 28 January 2016 14:03

  Big Yes for Jamilla 😉

  0
  0
  Reply
 12. Mind / 28 January 2016 10:58

  Si de ce vorbesti romaneste si esti in romania ? Ca e asa bine pe acolo ?

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro