Talibanism creștin: copiii și mamele, vă rog, afară din biserică!

17 October 2015

Mihaela CondratLa prima citire ai zice că e vorba de replica unui jihadist persecutând creștinii (exceptând, bineînțeles, partea cu vă rog), sau replica unui misogin camuflat, scandalizat de mame și copii care deranjează slujba de duminică și, respectiv, deranjează rugăciunea. În fond, este vorba despre replica unui preot ortodox dintr-o biserică din diasporă, care are, din păcate, de-a face cu atitudinea unui fundamentalist și cu caracterul unui misogin, dar care nu are nimic în comun cu ceea ce am numi comportament religios al unui sacerdot. Cuvânt care desemnează o persoană sfințită, numită special să conducă, să acompanieze, să medieze slujbele religioase (de la un capăt la altul) și nu în a ține morală păguboasă oamenilor veniți special într-un loc pentru a se ruga împreună și pentru a interacționa, sau în a se opri în timpul slujbei și a pofti afară pe mamele ai căror copii fac gălăgie. Căci așa s-a întâmplat în cazul despre care vorbesc. Poate dacă situația nu ar fi una recidivantă, nu aș fi luat poziție și aș fi zis că e o scăpare de moment a preotului, omenească: e obosit, nu se poate concentra, nu a dormit bine azi-noapte, e bolnav etc. Nu a fost însă așa. Și nici măcar nu a fost vorba de o situație deranjantă, nicio criză, niciun copil țipând aiurea în momentul cu pricina. Era un zgomot de fond, întâlnit în toate bisericile din lume: oameni care ies și intră, copii care conversează, se uită în cărți, desenează, oameni care meditează la locurile lor… În general, mamele simt acest gen de situații conflictuale și ies singure afară fără să le ceară cineva într-un mod atât de grosolan. Și dacă ar fi fost vorba de un astfel de comportament, care e problema?

fara copii

 

Oare nu ar fi trebuit ca tocmai preotul să dea dovadă în astfel de cazuri de toleranță, iubire și răbdare, lucruri pe care le predică duminică de duminică, elemente esențiale pentru a oferi copiilor o educație armonioasă??? Dacă ni se cere să ieșim tot timpul afară din biserică în momentul în care copilul devine nerăbdător, atunci, mă întreb retoric, cum ar mai putea el învăța din comportamentul părinților, al celor din jur într-un astfel de loc? Acest gen de atitudine nu mi se pare constructivă, nici teologic, nici pedagogic. Copilul va învăța de frică și prin amenințări că trebuie să stea cuminte într-un loc sacru pentru a primi acasă recompensele promise (sau pedepsele, după caz) și, în niciun caz, nu va învăța ce înseamnă toleranța, împreuna cuminecare, meditația, tăcerea… Dar poate că mesajul bisericii ăsta și este și eu nu m-am prins de figură: să continue să dea cu biciul moralei în gloata de credincioși ca în Evul Mediu și nu în a sprijini părinții în educația civică și morală a copiilor lor!

Ca fapt divers: un profesor de la universitate văzând un copil mic plângând în timpul prelegerii lui l-a luat pur și simplu în brațe și și-a continuat liniștit cursul. Prin acest gest a marcat două puncte esențiale de educație: a oferit un exemplu constructiv, pozitiv de inteligență emoțională (empatie) și nu i-a indus mamei-studente sentimente inutile de vină. Acu’, ce-i drept, nu avea de citit de pe o carte niște replici, tot ce avea de spus avea stocat în cap, știa de unde vine și încotro vrea să ajungă. Ca profesioniștii, ca om de vocație! Nu știu voi cum vă simțiți, dar eu mai tot timpul când intru într-o biserică cu copilul am impresia că am intrat pe un câmp de luptă. Inutil să-mi mai amintesc de ceea ce cerea cel în numele cărora preoții azi predică cu atâta stoicism: „Lăsați copiii să vină la Mine”!

Trist și inutil. Quod erat demonstrandum.

Pe Mihaela o găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Inspectorii de credință

Boboteaza

Credincioși, bisericoși, atei, cercetători și-o blondă amuzantă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. ioana / 20 October 2015 10:08

  La biserica ortodoxa pe care o frecventez eu (din Bucuresti) … preotul a amenajat un loc special pt copii, a cumparat scaunele mici, colorate, creioane, carti de colorat. Copiii sunt impartasiti intotdeauna primii, chiar in timpul slujbei pentru a nu se plictisi si a nu le fi neplacut venitul la biserica. Desigur, nu se intampla peste tot, dar se intampla … biserica cu pricina, undeva pe langa bd. basarabia, este plina de copii care vin cu drag acolo, pentru ca nu trebuie sa stea nemiscati … se plimba prin biserica de la parinti la masutele de colorat … etc … deci se poate si altfel 🙂 . desigur, omul sfinteste locul …

  Reply
 2. carmenoiu / 20 October 2015 9:19

  Nu intreb in care biserica , desi unde sunt eu ( in cizma ) am vazut cativa habotnici . fata mea nu vorbeste bine romaneste ( abia acum invata , are 4 ani ) si mi-e frica sa ma si arat prin biserica ( nu ca as merge des ) pentru ca popa mai e si nationalist , pune periodic in scena miorite si piese cu domnitori aparatori de crestinatate ( da nu se preocupa de infiintarea unei bilbioteci cu carti in limba romana sau a unor cursuri de duminica in materie ) .

  Reply
 3. Dana / 17 October 2015 20:44

  Motiv din care nici nu duc copilul la biserica. Dar nici sa nu aiba pretentia sa mi-o sperie cu ora de religie, ca o sa sperii eu profesorul (sau porfesoara) …

  Reply
 4. elena / 17 October 2015 15:05

  Exact la imaginea cu profesorul tinand in brate copilul m-am gandit cand am inceput sa citesc articolul 🙂
  Lexy, un om care foloseste cuvantul “odrasla” cu siguranta nu are nimic frumos de spus despre copii 🙁 Si comentariul tau imi da dreptate. Copiii nu au capacitatea unui om mare de a se abtine, inca invata asta. Asta e tot. Inca invata.

  Reply
 5. Lexy2006 / 17 October 2015 14:40

  Daca doamna nu isi putea controla copiii sau educa, ar fi trebuit de bunavoie sa iasa afara. Nu e normal ca oamenii sa se fooseasca ca sunt parinti pentru a fi slabiti din a se supune colectivului, respectului reciproc, educatiei si bunului simt. Din dragoste pentru odraslele lor parintii permit cam multe, chiar si un comportament scuzabil la copii indiferent de ce ar face. Ei bine parintele sa si-l suporte, ca e a lui, de asta l-a facut, dar strainul nu are de ce! Si uite asa cresc prost cei din ziua de azi si nu mai au bun simt fata de cei din jur. Pentru ca parintii nu iau atitudine din timp, motivand ca si tine cu chestii banale si aparent nesemnificative. CEi din jur nu iau atitudine etc Este scuzabil??? NU! Dupa parerea ta, ar fi fost mai normal sa ne facem cu totii ca nu se intampla nimic, nu? Nu vad un dusman in cel care imi spune sincer in fata, poate e constructiv, suntem ca oile, avem nevoie de cioban cu bata uneori. Ce a fost asa deranjant? Preot sau nu, vanzator, calator in trafic, nu are de ce nimeni sa suporte ceva inadecvat in locul respectiv. Omul care spune pe fata este inofensiv! Noi asta nu vrem sa vedem ca ne irita la curulet repede, daca am reusi sa vedem si am lua orice critica constructiva si ne-ar pasa de cei din jur, nu am mai avea copii si adolesenti asa prost crescuti si la maturitate chiar periculosi. Sunt satula de miserupismul promovat!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro