Top 100 cele mai puternice femei ale lumii

9 October 2010

 

    Pe site-ul www.forbes.com găsiţi galeria cu cele mai puternice 100 de femei ale planetei, ce cuprinde şefi de stat şi prime doamne, bancheri, femei din top managementul corporatist sau antreprenori, modele culturale ori sportive. Nu se poate să nu fii curios cine a intrat în top şi mai ales de ce, pentru că nu e vorba de averi, ci de putere şi creativitatea cu care aceste doamne au devenit influente. Iar când e vorba de putere, impactul cultural înseamnă la fel de mult ca banii sau influenţa politică. Anul acesta, juriul s-a bazat mai puţin pe tiluri şi roluri, şi mai mult pe creativitate şi antreprenoriat. Au fost selectate femei care au construit companii şi branduri, în unele cazuri trecând peste barierele de gen, ori femei care au transformat în campioane cauze dificile, uneori, prin mijloace neconvenţionale.

    Patru au fost categoriile – politică, business, media şi lifestyle (divertisment, sport şi modă). Au fost stabilite topurile pe categorii şi apoi, prin evaluare comparativă, clasamentul general. Criteriile după care au fost evaluate şi ierarhizate aceste doamne au reflectat de fapt schimbările lumii în care trăim şi care este un amestec divers şi imprevizibil de hard power (valute şi constituţii) şi dynamic power (audienţă şi curaj). De ce altceva ar fi ajuns Lady Gaga (nr. 7) şi Ellen DeGeneres, actriţă de stand up comedy, (nr. 10), să împartă top 10 cu Michelle Obama (nr.1), cu Irene Rosenfeld, CEO la Kraft Foods, (nr. 2), cu Hillary Clinton, (nr. 5) şi cu Indra Nooyi de la PepsiCo, (nr.6)?

    Iată mai jos alte câteva dintre femeile puternice ale lumii şi locurile pe care s-au situat. Oprah Winfrey – 3, Angela Merkel – 4, Beyonce Knowles – 9, Sarah Pralin – 16, Angelina Jolie – 21, Melinda Gates – 27, Madonna – 29, Carla Bruni-Sarkozy -35, Heidi Klum – 39, Regina Elisabeta a II-a – 41, Sarah Jessica Parker – 45, Marina Berlusconi – 48, Anna Wintour – 56, Regina Rania Al Abdullah – 76, Vera Wang – 91, Donna Karan – 96, Martha Stewart – 99. Spre ruşinea mea, oarecum, multe nume nu-mi spuneau nimic şi a trebuit să dau search să aflu cine sunt. Dacă vă veţi uita pe lista completă de pe forbes.com, spuneţi-ne şi nouă cine vi se pare că n-ar fi trebuit să fie acolo şi cine credeţi că lipseşte? Oricum, cu părere de rău, nicio româncă nu se află încă în acel top. Ştiaţi că locul 2 are peste 5 milioane de “urmăritori” pe twitter iar Oprah peste 4 milioane? Asta da, popularitate!Citiţi şi

După douăj’ de ani

Scrisoare către el

Despre cadouri – confesiunea unui băiat cuminte

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Michiyuki / 11 October 2010 10:59

  Chiar dacă majoritatea sunt născute în SUA, e lăudabil că apar şi personaje ca Regina Rania, de exemplu. Ceea ce mi se pare ca au toate in comun si e firesc sa fie asa este o putere financiara mare.

  Reply
 2. Constanta Antonov / 10 October 2010 2:35

  Draga Sabina,
  Nu are de ce sa-ti fie rusine! Gindeste-te si compara conjunctura geografica, istorica si politica pe care femeia in Romania o confrunta zi de zi! Mai mult de 90% din numele femeilor mentionate de Forbes.com s-au nascut in SUA, unde miscarea de emancipare a inceput incet dar constant din 1920, ceea ce nu este cazul in Romania din cauza conjuncturii mai sus mentionate. Mai bine de 40 de ani de dictatura Comunista si-au lasat amprentele nocive inclusiv in exprimarea si afirmarea femeii. Cred ca esti de acord cu mine. Cu toate ca m-am nascut in Romania, am invatat sa mi exprim gindurile fara frica de la femeia din SUA, dar asta nu inseamna ca este suficient in slefuirea unei personalitati.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro