Totul e în ordine

24 January 2011

Încă putem spune că ne aflăm la început de an, chiar dacă momentul zero în care ne trecem în revistă ambiţiile şi aspiraţiile pentru 2011 a trecut. În urma lui rămâne o dezordine de nedescris şi o pereche de hăţuri de care va trebui să tragem cu seriozitate şi vână un an întreg. Pentru etapa de planning a noului an şi a priorităţilor, totul trebuie să stea la locul lui, capsat şi îndosariat. Despre asta vom vorbi astăzi. Cum şi în ce fel ne putem elibera viaţa de apăsătoarea povară a lucrurilor pe care nu mai ştim unde să le ascundem, în ce profunzime de şifonier să le mai înghesuim sau în ce cotlon să le mai înghesuim. Pentru aceasta, trebuie să ţinem cont că atunci când împachetăm şi organizăm depozitarea unui obiect o facem totuşi înspre folosinţă, nu înspre uitare, că locul său este unul provizoriu şi că avem nevoie de acces la el repede şi comod. Dacă ascundem un lucru doar de dragul de a-l păstra şi nu putem motiva pe moment eventualitatea în care vom avea nevoie de el, atunci este limpede că locul lui este în coşul de gunoi. Nimic nu se pierde, totul se reciclează.

Scara

Vom începe cu ceea ce pe mine mă afectează  în mod direct de cele mai multe ori, nu numai în spaţiul personal,  dar şi în cel public, cu caracter comercial. Mignionele sunt dezavantajate faţă de nesuferitul “raft de sus” care este pozitionat absolut strategic, dincolo de puterea ta de a ajunge la ceea ce se află pe el. Libertate de mişcare şi căutare pe toate direcţiile, totul facil şi la-ndemană. Soluţia, cât se poate de sigură şi comodă… ce-i drept, cu ceva mai multă atenţie la locul unde pui piciorul: scara. Poate reprezenta un obiect de mobilier chiar de efect, ce uneşte gradat toate rafturile de carţi şi te invită să explorezi spaţiul tău de depozitare până la ultimul nivel.

Nişe imaculate

Eşti pasionată de tot ceea ce înseamnă răsfăţ şi pomadă, de la gelurile exfoliante cu extracte marine până la măştile revigorante pentru păr. Sticluţe, borcănaşe şi recipiente de tot felul. Dacă nu îţi doreşti ca baia ta să arate ca o farmacie bine garnisită, ci mai degraba cu un sanctuar de zeiţă, vei avea nevoie de o mică organizare. Ceea ce îţi propun este o serie de etajere de rigips, care se vor suprapune în cel mai natural mod cu putinţă şi vor împărţi spaţiul de depozitat. Astfel,  îţi va fi mult mai uşor să poziţionezi nişte coşuleţe identice, care să ferească de abur toate minunile de cosmetice care îţi fac şederea în cada înspumată atât de placută.

Dressing-ul cel cât  toate zilele

Dressing-ul  este colţul nostru preferat, nu-i aşa? Ne-am închide în el zi-lumină, tot scotocind şi aranjând, probând şi împachetând, sortând şi visând. Descoperim de fiecare dată câte o rochie de ajustat sau o pereche de pantofi de care am uitat. Dressing-ul perfect ar trebui să arate ca un soi de cabină de proba la tine acasă. Un spaţiu în care să te poţi vedea 360º şi, la fel, şi obiectele vestimentare pe care ţi le potriveşti pentru cina business sau simpla ieşire în parc. Organizarea? Aici depinde de tine şi de direcţia pasiunilor tale. Dacă pantofii sunt centrul universului tău, peretele cel mai mare va fi armata lui papuc, de la mic la mare, de la balerini, la tocuri şi de la barete, la cizme. Odată creat spaţiul, sigur nu va rămâne loc nici să arunci un ac. Cabina de probă, am spus? Hm… mai degrabă cabină de actor.

Esenţiale

Amenajarea unei camere de adolescent urmăreşte parcursul mai degrabă emoţional decât arhitectural al încăperii. Ştim cu toţii cât de repede se schimbă dispoziţiile personale în această perioadă, cât de nesigure sunt alegerile şi cât de complexă şi cumplită pentru tanar este… organizarea în sine. Aşadar, soluţia trebuie simplificată la maximum, fără însă a-i tăia beneficiarului din elan. Totul trebuie să pară organizat, dar în acelaşi timp şi foarte flexibil. Pasiunile sale trebuie susţinute, deci cea mai utilă variantă ar fi ca acestea să aibă prioritate. La prima vedere, pe primul plan apar lucrurile ce îl definesc. Practică sportul şi este pasionat de aruncarile la coş? Atunci, în corpul de depozitare deschis pe 2 laturi se află accesorile dedicate baschetului. Odată ce prietenii vor suna pentru a anunţa adunarea spontană pe teren, el va găsi imediat ceea ce caută.

Veselă şi transparenţe

Expunerea unor obiecte ce trebuie, altfel, depozitate, este o artă în sine. Ordonarea lor pe o fâşie îngustă de etajeră este mult mai dificilă decât dacă am fi avut tot spaţiul din lume. Şi asta pentru că se încearcă o distanţare de imaginea de galantar sau magazin de serie. Suntem acasă, iar acest fapt impune o serie de reguli proprii mai mult sau mai puţin nescrise. Totuşi, dacă vesela ta are un lucru în comun, o trăsătură de serie, poate fi chiar o găselniţă să nu încerci să te ascunzi după degete şi să ai o opinie transparentă într-ale depozitarii.

Colţ practic

Revistele tale de modă stau pe jos în sufragerie sau pe canapea, în locul invitaţilor? Inadmisibil! Priveşte cât de mult poate face o structură metalică minimă!

De decor

Nu trebuie să mă înţelegi greşit. Toate lucrurile pe care le adunăm de voie de neoie, de pasiune sau care, pur şi simplu par să se adune fără voia noastră, din cadouri mai mult sau mai puţin neinspirate sau din alegerile noastre pline de mofturi ascunse, nu reprezintă  întotdeauna o povară. Uneori poţi avea nevoie de ele tocmai pentru a umple acel spaţiu care pare  sau chiar rămâne gol. Te afli în faţa unei configuraţii de apartament care este prevazută cu nişte spaţii de expunere, trebuie sa expui. Poţi crea compoziţii foarte reuşite din doar  câteva cărţi care pun în valoare un obiect poziţionat central. Casa ta va primi un plus de personalitate şi va vorbi cu voce tare despre ceea ce iţi place cu adevărat.

Salvează şi ordonează

Ai descoperit recent în nu ştiu ce dosar, o serie de desene din copilărie, sau pur şi simplu pagini colorate care parcă îţi spun ceva, care parcă şi-ar găsi un loc mai potrivit decât într-un sertar întunecat? Nimic mai simplu, înrămate şi puse pe unul dintre pereţii rămaşi goi, vor umple atmosfera şi vor goli sertarul cu pricina.

Toate într-unul

Arată  ca o multifuncţională, recunosc. În materie de organizare, imaginează-ţi că este pe drept cuvânt una. Un singur corp structurat, care nici nu îţi imaginezi pe unde se mai poate deschide pentru a face loc tuturor nimicurilor de care…nu mai ai loc. Colorat, texturat şi prietenos, un adevarat amic la datorie. Şi da, este un dulap, în principiu. Poate fi birou, scrin şi dulap încă odată.

Spaţiul tău de inspiraţie

Chiar nu poate fi unul ordonat. Atunci, ce te-ar mai putea inspira? Totuşi, o organizare care sa îţi faciliteze aducerea aminte, ar fi o idee. Toate decupajele şi mostrele de idei le poţi ataşa chiar pe peretele pe care îl priveşti frontal.  Astfel, vei putea fi o visătoare pragmatică, care se uita pe pereţi cu foarte mult folos.

Nostim

Design-ul este o formă ingenioasă de sistematizare. Iată câteva soluţii total ieşite din comun, ce joacă o festă nostimă ideii de raft plictisitor, încastrat în perete.

Matematic

Foarte şcolăreasca abordare a alternării unor cuburi ce respectă raportul plin-gol cu religiozitate, nu poate fi chiar atât de plictisitoare în momentul în care există o doză de culoare şi de triş. Ieşirea din rutină se face cu urmărirea acoperirii mansardei, aproape cameleonic. O aşezare fără cusur, plină de pragmatism şi corectitudine.

Cool

O singură  formă, mai multe dimensiuni şi o compoziţie echilibrată. Toate pot înmagazina tot ce este de prisos vederii, într-o alcătuire curată şi simplă, cu un aer scandinav, din lemn natur. O depozitare firească şi light, pentru o cameră luminoasă şi ordonată.

Mai multe de acelaşi fel

Depozitări de lucruri necesare, alternate cu un bol senzual plin cu mere, poate crea o ambianţă agreabilă. E adevarat că nu vei face prea mare economie de spaţiu înşirând cu zgârcenie câteva sticluţe, dar va părea întodeauna foarte ordonat din partea ta. Şi, asta ne doream, până la urmă,nu?

Ghici ce

Spaţiul nu îţi permite un birou clasic, cu toate dotările tehnice aferente? Păstrează tehnica şi aruncă ideea de birou, pentru că îţi voi face o ofertă pe care nu o vei putea refuza. Şi e foarte…legală. Un corp de pal melaminat cu nişte balamale foarte flexibile care  rabate marea majoritate a faţetelor sale pentru a putea servi oricarei idei de utilizare .

Schelet

De la mic la mare, sau de sus în jos, stativul din metal este un evergreen al organizărilor practice. Şi asta nu se datorează neaparat faptului că arată în mod evident ca un brad. De-acum nu te vei mai confrunta  cu problema organizării cărţilor în bibliotecă după mărime, pentru a găsi loc cât mai multora dintre ele. Structura ajutătoare te va ghida care carte să vină peste care şi… sub care.

Ordine în dezordine

Nu cred extraordinar de mult în această soluţie de depozitare formată din coşuleţe din material textil în care să pui de-a valma diverse. Într-adevar, din exterior totul va părea cum nu se poate mai pus la punct, dar, dupa părerea mea, este o solutie nesinceră. La interior, totul este aruncat în coşuleţe şi niciodată nu-ţi vei aduce aminte fără etichete, ce şi unde se găseşte.

Corectitudine

Soluţiile integrate de compartimentare pe bază de glisare silenţioasă sunt revoluţia bucătăriilor. Dulapuri special pre-dimensionate pentru ce urmează să depozitezi acolo, soluţii custom-made pentru întâmpinarea tuturor nevoilor tale.

Sub blat e… tot

Blaturile insulare de bucătărie au marea şansă de a putea fi folosite pe toate laturile. Un astfel de suport al zonei de preparare poate deveni mai mult decât atât. Poate fi un spaţiu de depozitare foarte accesibil şi uşor de compartimentat.

Colaj volumetric

Pe aceeaşi idee, o variaţie de soluţie. O masuţă de cafea compusă din sertare şi zone de expunere bazate pe studierea unor rapoarte optime spaţiu-formă. Rezultatul este cel puţin lipsit de banalitate şi foarte decorativ în sine.

ADN

Forma structurii ADN-ului, ca punct de pornire într-un concept de design, oferă o modalitate de simplificare a opţiunilor. Cărţile de pe rafturi sunt astfel poziţionate încât par a ţi se oferi din proprie iniţiativă, indiferent de poziţia ta în raport cu corpul de bibliotecă. Surprinzător!

Ascuns

Nişe ascunse, cu pereţi tapetaţi ce pot masca existenţa obiecteor prin simpla imitare a texturilor alăturate spaţiului-depozit, pun în valoare forma camerei, nevrând să rupă imaginea unor laturi rectangulare curate cu apariţia unui element de mobilier ce poate deranja această intenţie.

1 perete

Rezolvarea tuturor utilitaţilor unei camere de copil chiar pe peretele cel mai puţin liber, cel cu fereastra pare o soluţie imposibilă. Cu o raţiune îndreptată către câştigarea oricărui spaţiu, cât de mic, şi al optimizării eforturilor, se poate. Două corpuri simetrice ce încadrează perfect sursa de lumină naturală, echilibrate de o orizontală puternică, cea a patului. O soluţie comprimată, asemenea unei capsule de locuit în spaţiu… şi totuşi atât de pământeană.

Picnic

Cine spune că barul într-un apartament este neapărat o formă de mobilare ce implică un blat lung şi înalt, plus alte corpuri suspendate pentru a separa colecţia de whiskey de cea de vin, cu siguranţă nu a fost niciodată la picnic. Iată o soluţie cubică, asemenea formei pe care o are gheaţa în paharul de scotch. Un sertar compartimentat care are ca bonus posibilitatea nelimitată de deplasare. Dacă un coş de picnic ar fi umplut cu delicatese şi lichioruri, cu siguranţă, pentru stabilitatea tuturor sticlelor, aşa ar arăta.

Pe toate directiile

Cubuleţele ce par împuşcate în perete pentru a găzdui colecţii şi colecţii de cărţi format de buzunar şi diverse obiecţele cu valoare sentimentală, nu mai sunt demult plictisitoare… ci obositoare, dar, de dragul schimbării de personalitate, pot da cât se poate de bine acolo unde îşi găsesc locul. Arată într-adevăr foarte jucăuşe atunci când sunt goale. Mă întreb cât din spiritul lor ludic mai rămâne, odată ce sunt ticsite cu volume?

Roate se… învarteşte

Roata destinului este şi norocoasă de acum. Pantofii tăi nu se vor mai călca unii pe ceilalţi în dulap şi nu se vor mai desperechea. De ce? Pentru că… s-a întors roata. Vârf în vârf, aceştia pot fi dispuşi concentric, într-un simbol al prieteniei şi toleranţei.

Simplitate

Gustarea de la ore fixe impusă de noul regim de întreţinere a kilogramelor în minus? O cafea în echilibru şi o farfurie cu piersici imposibil de răsturnat. Fără masa de cafea pe care să trebuiască să o ocoleşti. O soluţie la fel de economică financiar cât şi spaţial. Într-adevăr, unidirecţionată şi un pic egoistă: adresată numai ţie şi micilor tale pofte dintre mese.

Grupul vesel

Big boom

Sertare în cascadă, sub toate formele, ce se deschid simultan, un turn nesfârşit de depozitări pe verticală. Foarte tinerească şi activă, toată această organizare este destinată exclusiv celor cărora le place să nu renunţe la căutări, indiferent de cât de sus ar putea găsi tricoul …cu Metallica.

Trepte şi dulapuri

Sub scară

Un spaţiu din proiectare nefolosit îşi poate regăsi utilitatea în etapa de amenajare. Locul de sub scară, pe unde nu se poate circula oricum, poate fi un spaţiu de depozitare ideal daca este speculat cu ingeniozitate.

Concluzia? A-li-ni-e-rea!Citiţi şi

Cum ne alegem biroul pentru acasă

A murit designerul japonez Issey Miyake

5 sfaturi pentru alegerea mobilierului de dormitor ideal

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
Tag-uri: ,

Your tuppence

 1. natalia / 25 May 2011 14:56

  Super fain articolul! Mi-ati dat niste idei tarznet! Mersi 🙂

  Reply
 2. Mirela Baron / 24 January 2011 15:01

  Ştii ce lipseste? 🙂 eroticul sau Punctul minuscul rotund roşu , denumit punctul de balans al unei ‘ picturi’ Zen!
  … Dar sunt convinsa ca si aici punctezi cu brio…:)

  Reply
 3. Mirela Baron / 24 January 2011 13:38

  Ingenios, util, practic, alternativ,stimulant,artistic,perfect organizat, calduros, calm.
  Minunate idei… Mersi.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro