Un taximetrist despre femei

14 May 2011

Bucureşti, trafic greu, un şofer de taxi limbut, trecut de 60 de ani, discuţii despre politică, societate, familie, bani şi, inevitabil, despre femei.

Dom’le, prin optzeci şi ceva, am luat-o pe una de la Hotel Ambasador pe la 5 dimineaţa, m-aţi înţeles? Şi am dus-o la  Bucur Obor. Dom’le, era clar ce făcea femeia, m-aţi înleţes? Îmbrăcată mai deocheat, fusta mai scurtă, ce să mai… Eu m-am uitat, mi-a plăcut, da’ n-am zis nimic. Femeia era de nota 10! Ştiţi de ce era mai bună aia decât panaramele pe care le iau azi de pe la hoteluri?

Eu: de ce?

Dom’le, femeia mi-a zis s-o duc repede că vrea să ajungă acasă înainte să se scoale fiică-sa ca să-i facă de mâncare. Păi, una din ziua de azi o pune pe mă-sa să facă de mâncare pentru copil, m-aţi înţeles?

Eu: deci s-a schimbat femeia în anii ăştia?

Dom’le, mie mi-e clar că s-a schimbat. Femeia de atunci avea frica lui Dumnezeu. Femeia de astăzi are frica banului. Mă înţelegeţi? Adică… eu vă spun că vă văd tânăr. Femeia de azi e altfel. Recuperează timpul pierdul în communism, în atâţia ani de stat plecată în faţa bărbatului.

Eu: păi, înainte era bine? Adică, era corect ca femeia să fie subjugată de bărbat?

Dom’le, nu zic că era corect, dar era bine. Mă înţelegeţi? Aveau toate o armonie, un balans, mă refer la lucrurile din viaţă. Fiecare avea locul lui. Mata ai nevastă?

Eu: nu.

Eh, vă spun eu cum e cu nevestele de astăzi. Nu mai ştie să facă ciorbă, nu mai ştie să facă un şniţel, nu mai ştie să pună o murătură. Dom’le, da’ nu asta e problema!  Că există restaurante, că până la urmă şi mata ai două mâini şi poţi să faci. Da’ e vorba că aveau o educaţie a familiei, aveau ele pentru sine un rost, preţuiau şi ele ceva. Eu când mă duc noaptea pe la cluburi şi iau gagicuţe cu maşina mă sperii. Păi, ce educaţie au ele? Ce vor ele de viaţa asta?! Dom’le, dacă bărbatul e vagabond, se duce dracului o căznicie. Dar dacă femeia e vagaboantă, se duce dracului o viaţă. Că e deşteaptă şi ştii cum le face? Ţac pac, nici nu vezi! M-ai înţeles?

Eu: păi, şi astăzi, chiar toate femeile sunt aşa cum ziceţi dumneavoastră?

Dom’le, nu! Nu toate sunt aşa. Dar alea după care întorci capu’ pe stradă să ştii şi mata că majoritatea sunt. Eu sunt de modă veche. Nu am treabă cu gândirile astea liberale. Eu cred că dacă mergi pe stradă şi eşti îmbrăcată cu două cârpiţe de nu-ţi ajunge nici să te ştergi pe mâini după ce te-ai spălat, nu e treabă bună! Unde mai este misterul unei femei? Unde mai este chinul ăla când te zbăteai să vezi o ţâţă? Eu mergeam la disco şi mă închinam trei zile dacă vedeam un piept mai decoltat. Azi te uiţi la femei ca la vitrine. Nici nu le mai deranjează.

Eu: păi, şi atunci unde sunt femeile bune? Unde să le căutăm?

Dom’le, nu ştiu asta. Nici să te duci la bibliotecă nu e bine, dar nici să le culegi din prin baruri. Nu ştiu eu să dau sfaturi. Dar dacă o găseşti pe una care să fie cum trebuie, trebui s-o ţii bine! Nici cu disperare, că lumea-i plină de femei.

femeie cu palarie

Eu: păi, o fi plină de femei, dar nu toate sunt bune, nu?

Da… aici aveţi dreptate… aşa e. Dom’le, nu ştiu! Cu femeile trebuie avut grijă! Dacă o găseşti, ţine-o bine! Domnule, ştiţi care este problema? Viaţa asta este scurtă şi păcătoasă. Un bărbat fără o femeie, în jungle asta, este mort. Mă înţelegeţi? Dacă nu ai pentru cine să ajungi acasă… fâs! Degeabă te mai duci. Fără femeie nu există acasă. Femeia e aia care face casă să devină acasă. De-aia ziceam de gătit, de curat… o casă de bărbat e ca un bordel, ca o piaţă. Femeia face casa cămin. Asta e problema…

Eu: deci femeile de astăzi nu mai pot să transforme o casă într-un cămin?

Or putea, ştiu şi eu? Dar alea pe care le vad eu seară de seară, în oraş, sigur nu pot! Păi, ce îţi trebuie ţie casă dacă umbli nopţile prin oraş?

Eu: păi, sunt tinere, îşi trăiesc viaţa…

Dom’le asta cu trăitu’ vieţii e aşa, cu dus şi întors! Depinde cum o trăieşti, mă înţelegeţi? Una e să trăieşti golăneşte, alta e să te bucuri. Păi, dumneata ştii ce urâtă e femeia beată, care nu stă bine pe picioare?  Bărbaţii beţi sunt scârboşi, dar femeile bete sunt triste.

Eu: oricum tinerii de azi beau mult…

Daaa, asta e clar. Păi ce, e vreunu noaptea treaz? Dacă nu beau, n-au curaj, iar dacă n-au curaj, stau acasă şi se uită la filme deocheate!

Eu: auziţi, dar bărbaţii mai sunt astăzi la fel ca înainte?

Dom’le bărbaţii au fost golani din totdeauna. Şi atuncia şi acuma. Acuma e mai rău că au la tot pasu’ cu cine. Înainte era mai greu. Eu o aveam pe una în Titan, mă duceam numai la ea, mă înţelegeţi? Nu umblam de la una la alta şi dup’aia să mă duc la nevastă-mea jegos. E o chestie de principii aici. Are şi golănia asta nevoie de respect. Da’ acuma, băieţii ăştia nici când se îmbată niţel n-au cine-ştie-ce sânge pe sistem. Asta e treaba. Înainte noi aveam c***, acuma ăştia micii nu ştiu ei cum e treaba. Şi ştiţi de ce? Că, atunci ,ca să ajungi la o femeie în pat trebuia să te lupţi. Trebuia să ai sânge în pantaloni! Păi, azi? Azi îi iei două sucuri cu alcool, o plimbi cu maşina două ture de Dorobanţi şi gata! Nu mai zic… dacă o duci la mall şi îi iei nişte chiloţei sau o duci la mare, gata, faci ce vrei tu cu ea.

Eu: auziţi da’ vi se pare corect ca bărbaţii să înşele?

Dom’le, nimic pe lumea asta nu e corect… înşală, înşală, dar acasă să fie tată şi soţ model. Mă înţelegeţi? Dom’le, astăzi a dispărut eticheta! Şi la femei şi la bărbaţi. A dispărut dichisul.

Eu: adică?

Adică… Ia uite-l pe-ăsta cum se bagă! Şi şoferul încetineşte, deschide geamul şi înjură ca la uşa cortului. Ridică înapoi geamul şi îşi reia vorba neterminată. Dom’le, adică eticheta asta impune respect. Azi, familia este o obligaţie, de-aia nu se mai pune atâta respect şi iubire. Ce zic femeile? Sunt obligată să mă mărit, nu să fac ciorbă! Înainte ziceau vreau să mă mărit şi vreau să-mi fac bărbatu’ fericit. Nu ştiu dom’le, e complicat, s-a schimbat multe în timpu’ ăsta. Ori eu am rămas în urmă, ori am luat-o prea tare înainte. Tineretu’ ăsta, femei şi bărbaţi, e aşa… în două ape. Aici… acolo… Facem la stânga după tramvai sau înainte?

Eu: înainte…

Discuţia a fost savuroasă. Nu ştiu ce concluzii să trag, dar dreptatea este undeva la mijloc. Timpul schimbă multe. Percepţii, atitudini, propulsii personale. Femeia de atunci a murit, cea de acum renaşte. Important este să nu pleci la drum cu prea multe prejudecăţi. Mi-e greu să spun asta, dar probabil că aşa stau lucrurile. Cu cîte mai puţine, cu atât mai bine. Filosofia este filosofie, dar tot pragmatismul conchide oricare eseu asupra nemuririi sufletului: facem la stânga după tramvai sau înainte?Citiţi şi

Tata, te iubesc oricum ai fi

Dragul meu soț, te rog, nu mă obliga să-ți spun “te iubesc” mai des decât aș fi în stare

De ce ne este atât de greu să ne iubim pe noi înșine?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Un nene / 19 February 2017 2:31

  Oricum noțiunea de mariaj și familie s-a dus dracului, ce casă să faci cu bocciile astea pseudoemancipate și agresive, rolurile din păcate se schimba sau deja sunt schimbate. Problemă e că masculii s-au feminizat foarte tare și nu mai au priceperea și îndemânarea bărbatului adevărat de pe timpuri, nu mai știe să schimbe un bec, să bată un cui sau să rezolve alte lucruri minore. Iar pe partea de relații nu ai ce comenta, parșivismul uman te determina să ceri mult și să oferi puțin, și vorbă ălorlalți, într-o relație sau mariaj nu poate trage doar unu’ singur. Lumea s-a schimbat bre’, acum este ideologia asta imbecilă a libertății care pur și simplu violează noțiunea de disciplină și respect, ușor ușor vor dispărea și acei 7 ani de acasă din educația oamenilor.

  Reply
 2. daniela / 18 February 2017 8:03

  “Femeia recuperează rapid perioada comunismului când era supusă bărbatului.”
  Da, foarte bine, rolul unui jumătăți nu este doar la cratiță și la șmotru prin casă. Jumătatea feminină are aceleași drepturi și dorințe ca jumătatea masculină. De ce nu ar experimenta femeia lumea bărbatului? Bărbatul s-a auto-intitulat “chef” când a apucat cratița de coadă și “hair stilist” în loc de frizer☺. Inainte exista viață doar pentru masculul din familie. Femeia avea seviciu, casă de curățat, copii de cresut și bărbat de mulțumit. Cam multe obligații pentru o ființă atât de firavă! Între timp a mai lăsat și bărbatului câte ceva de făcut și a învățat să se prețuiască pe ea însăși. Adică: Domnilor ați căzut de pe tron!!!

  Reply
 3. vlad / 17 February 2016 9:27

  Explicatia este urmatoarea!
  “Omul pentru a supravetui are nevoie de diversifitate”,daca nu exista chestia asta in viata lui moare repede!

  Reply
 4. Cata / 18 January 2015 23:09

  nu conteaza ca povestea a fost inventata sau nu . oricum ar fi si oricum ai citi chestia asta ii ceva foarte adevarat . poate pe unii ii deranjeaza sa vada adevaru si poate deaia is in potriva la ce scrie mai sus , da asa ii .. obijuitiva cu ideea fratilor femeia de azi nu mai e cum o fost si nici nu o sa mai fie . si daca gasesti una tine de ea cum scria mai sus …

  Reply
 5. Paul George B. / 18 January 2015 20:35

  .Oameni buni! Eu nu inteleg de ce va contraziceti atat. Ba mai mult faptul ca va contraziceti, nu va da de gandit simplul fapt ca toti de aici sunteti diferiti? Ca de fapt in fiecare din voi exista cate un personaj din povestea de mai sus. Deci inca exista femeia si barbatul de atunci si femeia si barbatul de acum. Ca exista cei ce inseala si cei inselati, deci toate sunt acolo… Ei bine, voua va este frica de o schimbare iar cand interactionati unii diferiti de altii, sariti imediat. Nu puteti convietuii unii cu altii, d aia bucuresti ul este ca o jungla si romania in general. Ah… si inca ceva, referitor la mai sus, inseamna ca unii dintre voi nu v ati gasit partenera sau partenerul de viata potrivit. Fiecare e facut pentru cineva, fie ca sunt cum spuneti voi, de moda veche sau de moda noua.

  Reply
 6. Calin / 18 January 2015 16:14

  Nu toti barbatii sunt curvari si afemeiati sau mincinosi. Nici toate femeile nu sunt.
  Mai rau e cand sunt impreuna unul cinstit cu unul nelinistit. Daca insa au stiut sa aleaga (si e greu sa alegi cu adevarat bine, cand esti tanar), atunci pot fi doi, pentru mult timp, iar daca mai au si un dram de cultura, nu vor avea probleme de genul “treabuie sa fie ciorba gata cand vine” sau “oare ma minte sau nu?”, etc.
  Intr-un cuplu in care e unul necinstit, celalalt va suferi, iar asta e valabil in orice societate, veche, actuala sau viitoare, bogata sau saraca, comunista sau nu…

  Reply
 7. Sagy, / 17 January 2015 22:20

  Câţi oameni atâtea obiceiuri…
  Tiparele există doar pentru a se simţi bine oamenii care nu au personalitate. Sic cogito!

  Reply
 8. Streinu / 13 January 2015 14:54

  That’s pretty stupid 😐 Elucubratii de dupa vacanta – aveti si voi o idee in cap si vi se pare ca e geniala.

  Reply
 9. albert / 9 January 2015 13:42

  Femeia este cel mai prost animal de casa . Singurul animal care musca mana cu care este hranit

  Reply
  • alana / 27 January 2017 20:06

   albert….nesimtarea ta nu face decat sa intareasca mesajul textului. te anunt, cu mult regret pentru tine, ca facem parte din aceeasi specie, doar ca , spre deosebire de unele ” specimene” ca tine, o femeie poate intr-adevar sa faca din casa camin. imi pare rau pentru dezamagirile pe care -probabil- le-ai avut. dar nu cred ca e cazul sa ” musti” si online.

   Reply
 10. Gigi / 8 January 2015 13:44

  De ce a trebuit sa ne induci “povestea” cu taximetristul, ca sa expui strict opiniile tale despre subiect?
  Iti era jena sa spui ca asa vezi tu lucrurile si de asta ai inventat taximetristul?

  Reply
 11. mosul / 7 January 2015 23:42

  erau si pe vremuri la fel doar ca la alt nivel. nimic nu-i nou sub soare in univers.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro