Unde sunt săniile cu cai de altădată, dar și elegantele femei…

28 December 2012

…Bucureștiul, văzut prin lupă de Le Corbusier, avea aer alinat, de mic Paris. “Caleștile defilau pe Calea Victoriei, damele se lăfăie în toaletele lor de la Paris, sobre, dar somptuoase, cu pălării mari, negre, gri sau albastre, care fac să fluture câte o pană enormă, sau cu părul abia cuprins de o tocă.

Fardul ochilor și al buzelor, pe un chip liniștit, formele nobile ale unor trupuri frumoase sub mângâierea stofelor, totul ne îndemna să le recunoaștem, să le admirăm, amintindu-ne, cu melancolie, de seducătoarele Parisului monden. Aici totul îndeamnă spre un cult al femeii. Idolul acestui oraș, marea zeiță, este doar femeia, datorită frumuseții sale. Doamnă, să nu mi-o luați în râs dacă sunt uluit. În plus, peste tot, obsedant, mirosul de crini pe care-i vând țigăncile”…

Le Corbusier face un portret, bun de ramă, orașului din mlaștina Dâmboviței: “Echipaje nenumărate cu caii mușcând zabala. Birjarii, eunuci obezi cu voci pițigăiate, gonesc caii splendizi și iuti prin îmbulzeală. Ridicați pe capră, birjarii poartă “togă” din catifea albastră-închis, iar zgomotul miilor de copite bate pe caldaram un ritm, o muzică, ce nu se oprește nici chiar noaptea. Ce sa vă mai spun despre acest oraș plin de copaci, care se întinde până departe, dând însă impresia unui cartier de modești proprietari? Străzile sunt scurte iar clădirile nu au mai mult de două etaje. Pe aici, arhitectura, ca și viața, nu este luată în serios.”

Un articol încântător, aici.Citiţi şi

Ultima șansă, de ce să rateze?

E complicat

O seară de răsfăț, numai și numai pentru ea…


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
2,353 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro