Unirea

26 October 2016

Andrei 2Pentru că se apropie centenarul Marii Uniri (probabil, cel mai improtant simbol din istoria românilor) o să tot aflăm că Basarabia e România și că Unirea e o datorie de conștiință, că e obligatorie, că nu se poate altfel. Chiar așa este?

Să mă prezint: sunt unionist, nu evit marșurile, am scris întotdeauna despre Basarabia cu dragoste, am mers chiar și în Transnistria, nu fără riscuri, din dragoste de limba română .

Chiar iubesc Basarabia, mă încântă podurile de flori și noul lor cinema, literatura și muzica basa, poezia de acolo (nu doar cea din cărți, deși regretatul Eugen Cioclea, cel mai trist poet din Europa, rămâne poetul meu preferat), sunt îndrăgostit de curajul unei anumite părți a presei din Basarabia, dar sunt și prea bătrân ca să mai fiu naiv.

Istoric, Basarabia a fost românească, dar a fost și stăpânită de Rusia și mai târziu de Uniunea Sovietică și – de aproape treizeci de ani – trăiește o independență, poate că iluzorie, de facto, dar care, strict de iure, există. Apoi, poți să revendici teritorii în baza unui drept istoric? Acesta este motorul celor mai multe conflicte armate de pe suprafața pământului, din Palestina până în Sudanul de Sud.

Poate dreptul istoric să decidă asupra prezentului? Dacă ar fi așa, Europa ar arăta cu totul altfel, și nu ar fi chiar bine. Spania, așa cum o cunoaștem, ar înceta să existe. Provincii istorice și-ar dobândi deplina autonomie – Italia s-ar separa pe granița nord-sud, și întreaga construcție europeană ar trece prin niște convulsii teribile, care i-ar grăbi sfârșitul.

Podul-de-flori-6-mai-1990-06-BasarabiaBucovina.Info_

Dar se putea înfăptui Unirea după căderea Cortinei de Fier? Istoria contrafactuală nu ne folosește decât ca exercițiu intelectual. Dacă nu s-a făcut, înseamnă că nu se putea face. Sau se putea face la fel cum s-ar fi putut întoarce Ardealul în Ungaria Mare.

Apoi, să nu uităm că suntem granița de Est a Uniunii Europene (am prins utimul vagon în acest tren istoric, unul dintre puținele care nu este de noapte). Există – obiectiv – o apropiere de Rusia pentru care România, fie ea și Mare, nu are cum să fie pregătită (frontierele noastre sunt și acum un paradis pentru traficanți, o graniță și mai în răsărit ar fi prăpăd…).

Mai departe, Basarabia trăiește o tranziție neterminată și îngrozitoare. Stă prost economic, stă catastrofal politic. Basarabia e, din păcate, gri. Dar! Oricine a înaintat vreodată către Chișinău știe: există acest copleșitor sentiment românesc al întoarcerii acasă. În Basarabia am găsit românii care am fi putut fi – mai curați, mai sinceri, nepătați de lăcomie. În Basarabia am găsit acea ospitalitate despre care ni s-a tot vorbit în manualele școlare, în Basarabia am întâlnit o omenie cum nu multe popoare de pe continentul acesta tot mai bătrân pot să dea. Basarabia are un potențial uman extraordinar (chiar și așa, cu satele ei depopulate, și tinerii plecați la muncă, nu întotdeauna legală, în străinătate).

Vorbim toți limba română, chiar dacă altfel vor încerca să îi spună, avem sensibilități comune (și în bine, și – oho! – în rău), cumva Basarabia e România. Dar, în egală măsură, Basarabia nu mai e România.

Gândiți-vă numai: cum ar arăta o Românie Mare, cu Chișinăul al doilea oraș al României, cu o imensă majoritate rusofonă, cu infiltrații ale mafiei de la Moscova în economia noastră, care – nu vă lăsați amăgiți de vorbele magistrului Isărescu – nu strălucește. Probleme surmontabile? Firește. Merită făcut acest efort? Desigur. Dar se poate, în concret, realiza una ca asta? Se mai poate face o unire de secol XIX-XX la începutul secolului XXI?

Și cine hotărăște, până la urmă, drumul unei națiuni? Are ea puterea autodeterminării (chiar dacă e un termen consacrat de Lenin, să-l păstrăm, e bun)? Destinul oricărei națiuni ar trebui decis de oamenii care trăiesc acum în acel teritoriu dat. Dar e de-ajuns un referendum pe ambele maluri ale Prutului? Chiar se poate întâmpla? Ne întoarcem la o Europă a națiunilor, vestită de Brexit?

Marșurile pentru Unire (chiar dacă există o încercare de confiscare a ideii dinspre zone obscure) sunt sincere. A crescut – mai ales în ultimul deceniu – o nouă conștiință comună, românească. Ea e admirabilă și trebuie încurajată.

Să rămânem însă sinceri cu noi înșine: Unirea este – mai degrabă – o utopie. 2018 va trece, și din el ne vor rămâne mai degrabă amintiri de la Mondialul din Rusia (unde nu ne vom califica, dar chiar și așa…).

Dar se poate face – cu siguranță – ceva mai profund, mai puternic și mai durabil pentru Basarabia (chiar dacă nu de aceeași intensitate simbolică). Basarabia poate să devină și mai mult România, fără să fie între granițele ei.

Putem sprijini, putem încuraja traseul european al Basarabiei, Basarabia și România vor fi cândva unite, în Europa (dacă Europa se va salva). E calea pragmatică și e – dacă privim detașat, oricât de greu ne-ar fi – drumul de urmat. Nu cu vorbe mari, ci cu fapte permanente.

Cândva, Basarabia va fi pregătită de o Uniune Europeană a viitorului. Până atunci, România are obligația morală, da, să-și întărească prezența în Basarabia: trebuie să exportăm, cultură mai ales. Când piața noastră va fi unică, unirea se va fi realizat deja, deși altfel i se va spune atunci.

Altfel, basarabenii chiar ne sunt frați. Și, credeți-mă, nu ei sunt fiul rătăcitor în povestea aceasta. Basarabia este acasă și așa va fi întotdeauna. Dar Unirea…

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

După douăj’ de ani

Scrisoare către el

TREBUIE! Nu trebuie nimic altceva decât să fii fericit, asta, da!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro