Utopii escapiste – ne vom putea întâlni virtual în spații care nu există

12 April 2021

Când am văzut fotografia asta, care se cheamă The Peninsula, chiar mi-am zis “ce mișto, unde-o fi cabina asta suspendată în care să uiți de toate alături de cine vrei tu sau, de ce nu, singură?”.

Caut pe Google și descopăr, puțin dezamăgită, că nu e reală, că e opera unui băiat care cu asta se ocupă, cu utopii escapiste, mare artist vizual, priceput la crearea de iluzii optice de mare efect. Juri că sunt reale. Nu sunt, aceste locuri nu există în realitate, le creează el prin varii tehnici.

Dar cine e Paul Milinski?

Arată așa

Are un instagram de mori și un site de prezentare.

Crede că “pe măsură ce ne maturizăm, pierdem legătura cu natura și curiozitatea de a o explora. Că, pe măsură ce creștem, ies la iveală realitatea dură și presiunea din partea societății. De obicei ne copleșesc, mai ales creativitatea suferă. Prioritățile se schimbă. Suntem în plină revoluție digitală și se dă un război pe mai multe fronturi pentru a ne capta atenția. Satisfacția instantanee este noua formă de explorare. Natura noastră ca ființe umane este să împingem limitele până la punctul de rupere. Poate că trebuie să împingem lumea digitală într-un punct în care aceasta se prăbușește și nu mai e atât de apreciată. Poate că lumea digitală găsește astfel o modalitate de a ne aduce înapoi natura, acum mai mult ca oricând”. Asta crede Paul Milinski.

Pier

“Oamenii și-au petrecut cea mai mare parte a timpului trăind direct în natură și îndurând condițiile dure, iar acesta a fost principalul factor datorită căruia au început să gândească mai mult și să creeze medii mai confortabile. Au proiectat unelte și au început să construiască structuri pentru a combate disconfortul. Acum, se pare că am ajuns la un punct în care ne-am construit mediul înconjurător într-atât de mult, că forma pură de viață prosperă prinde contur.”

Table for two

Câteva dintre lucrările lui evocă spiritul lui Escher, un iubitor de iluzii optice (cele în care apare o scară). Dar el nu-și propune să creeze iluzii optice cu precizie matematică. Îi plac Brian Edward Miller, un artist digital 2D, un povestitor vizual a cărui operă o consideră genială, și un artist numit Green Fingers (Satoshi Kawamoto), care creează instalații minunate cu plante.

Îi privești creațiile și te simți eliberat, fugit de-acasă. Eu așa (m-)am simțit. Milinski nu a creat încă spații VR (realitate virtuală). Dar o va face. “Este mai mult decât rezonabil să credem că vom intra în curând în aceste lumi suprarealiste. Este inevitabil. Odată cu progresele tehnologice în VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată), suntem la doar puțin timp înainte de a introduce aceste lumi în înaltă fidelitate. Atât de mult, încât într-o zi nu vom putea distinge VR (realitate virtuală) de RL (viață reală). Accesul la acest tip de tehnologie va deschide o lume cu totul nouă de oportunități de angajare și educație. De asemenea, se va schimba modul în care avem întâlniri digitale. În curând vom folosi avatarurile noastre personalizate realist pentru a desfășura întâlniri în spații personalizate în grafica de generația următoare.” (sursa, aici)

Munca lui nu este exactă din punct de vedere geologic. Amestecă și potrivește diferite elemente din toate părțile globului. Acesta este genul de libertate pe care declară că și l-a permis. Iar nouă ne place ceea ce și-a permis.

Mulțumim, Paul! 🙂

Printuri cu aceste peisaje sunt disponibile pe site-ul lui.Citiţi şi

Cum arată 2023 – 10 tendințe esențiale

O experiență imersivă. Sau mai multe

14-16 octombrie, București: RADAR – METAVERS, festivalul de new media art

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro