Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experianta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experianta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Vinul – cea mai bună idee de cadou. O listă scurtă, unul mai bun ca altul

6 March 2019

„Aș lua un vin bun să îl fac cadou unui prieten, dar nu știu ce să aleg” – aud asta tare des. Pentru a veni în ajutorul celor care caută un vin numai bun pentru a fi dăruit, dar și pentru că vinul este o licoare perfectă pentru un cadou, las aici o listă cu cinci vinuri românești (și moldovenești). Sunt cadoul ideal într-o mulțime de situații și sunt alese pentru bugete diverse, între 45 și 130 de lei.

1. Crama Lechburg, Gewürztraminer Premium 2017 – preț aprox. 45 de lei

Un cadou ideal pentru prieteni vegetarieni sau vegani, preocupați de sănătatea ecosistemului și protecția naturii. Crama Lechburg, situată în podgoria Lechința, Podișul Transilvaniei, este certificată organic, adică vinurile lor provin din viticultură în care nu s-au folosit substanțe chimice de sinteză. Vinurile sunt limpezite cu agenți de clarificare de natură vegetală – ceea ce le face vegane.

Gewürztraminer-ul provine din Tirolul italian și se cultivă și la noi în Podișul Transilvaniei, unde clima ascute capacitățile lui extrem aromatice. Cules târziu în podgoria Lechința, acumulează mult zahăr – deci concentrația de alcool e destul de mare pentru un vin alb (adică până la 14% vol.alc.), însă se simt mai degrabă aromele minunate și aciditatea ridicată. Acest vin este un pic demi-sec, cum îi șade bine Gewürztraminer-ului. E galben auriu, cu arome de trandafiri de dulceață, litchi, coajă de portocală și fructul pasiunii care te copleșesc de la primul contact olfactiv. Cum a spus cineva odată, la un curs de la Fundația Calea Victoriei: „Acest vin este ca un concert la Filarmonica din Viena”. Nemaipunând la socoteală că e și mai interesant cu gorgonzola, brânză mai veche de capră sau un curry (nu foarte picant) de pește.

2. Crama Gitana, Mănăstirea – 2014 – preț aproximativ: 90 de lei

Vinul Mănăstirea de la Crama Gitana provine de pe o parcelă micuță cultivată cu Riesling de Rhin, undeva în zona Valul lui Traian, Republica Moldova. Acest vin este destinat unui consumator rafinat, care apreciază eleganța, dar și profunzimea unui vin.

trugurii sunt culeși târziu, până aproape de stafidirea boabelor, dar vinul este sec, mineral, parfumat. Este ținut șase luni la butoi de stejar, fapt care îi dă o complexitate aparte: flori de salcâm, piersici albe, coajă de portocală, tușe discrete de vanilie, plusate de mineralitatea ușor sărată din post-gust. Un post-gust care îți scaldă în prospețime palatul minute bune după ce ai băut vinul. Merge bine la o doradă sau un biban, cu sos sau fără, paste cu fructe de mare – scoici, creveți, langustine. Și, de ce nu, merge păstrat un strop și ca desert. Doar așa, ca să se bucure gazda de el.

Chiar dacă nu îl consumați bine răcit la prânzul de azi, e în regulă. Merge învechit încă mult timp.

3. Crama Licorna, Bon Viveur roșu 2014 – preț aproximativ 90 de lei

Singurul vin roșu românesc premiat cu aur la Decanter World Wine Awards 2018 este un vin care se dăruiește unui prieten drag. Cineva despre care știi că te va chema în vizită atunci când deschide sticla de Bon Viveur roșu.

Un vin de „autor”, am putea spune, făcut de oenologul Gabi Lăcureanu la crama Licorna, din Dealu Mare. Cupaj clasic de Cabernet Sauvignon și Merlot, acest vin încântă prin vigoarea taninilor, a corpului plin, masculin, atletic și tandru. Știu, așa ceva nu există, dar încercați-l lângă o carne de vită maturată la grătar, presărată cu sare grunjoasă și o urmă de unt cu rozmarin. Afine, coacăze, cireșe negre coapte, vanilie, cuișoare, trufe, pământ reavăn – o bucurie olfactivă, un vin viu care poate crește frumos în timp.

4. Crama S.E.R.V.E. – Cuvée Guy de Poix Fetească Neagră – preț aproximativ 120 de lei

Crama SERVE rămâne una dintre cele mai apreciate crame românești pentru calitatea constantă a vinurilor sale. Situată în zona Ceptura, Dealu Mare, crama a fost înființată în anii ’90 de contele francez Guy Tyrel de Poix care s-a îndrăgostit de Feteasca noastră neagră.

Cuvée Guy de Poix Fetească Neagră este vinul ideal de dăruit prietenilor străini care vor să cunoască soiuri autohtone. Este un vin complex, elegant, dar și cu tipicitate de soi. Mirosul este de afine, cireșe coapte, prune uscate, magiun, piper negru, vanilie provenită de la lunga maturare în baricuri franțuzești. Este plin în gust, are o corpolența plăcută, tanini fini, piper negru, scorțișoară, prune uscate. Post-gust lung, mătăsos. Un vin pe care îl deschizi la o cină specială, cu brânzeturi maturate, friptură din vânat, ba chiar și un desert cu ciocolată amăruie. Regal de Dealu Mare.

Citiți și Voi, românii, ce obiceiuri de băut aveți?

5. Spumant Cuvée Prestige Domeniile Panciu – preț aprox. 70 de lei

Un spumant românesc de mare finețe, venit de la o cramă cu tradiție, Domeniile Panciu, regiunea Dealurile Moldovei. Este perfect pentru a fi dăruit la zilele de naștere, Crăciun și Paște sau pur și simplu pentru a însenina ziua de marți a cuiva drag.

Produs prin ceea ce se numește metodă tradițională – adică metoda prin care se face șampania la mama ei, acest cuvée (adică un asamblaj de mai multe vinuri din recolte diferite) este brut, din trei soiuri de struguri: Pinot noir – pentru corp, Fetească regală – pentru prospețime și Chardonnay – pentru eleganță. Aromele de citrice sunt completate frumos de pâine coaptă, cozonac, smochine și caise uscate. Se servește foarte bine răcit cu aperitive din zona tartelor cu somon fumé și icre negre, dar poate fi consumat și doar așa, pe o terasă cu vedere la mare, sub borurile unei pălării generoase.

Guest post by Roxana Nicolaescu, lectorul cursului Cum aleg un vin bun? Curs şi degustare, de la Fundația Calea Victoriei.



Citiţi şi

Vinurile Moldovei, apreciate în Asia

Ce păstrăm din garderoba acestui sezon pentru vara viitoare

Mariajul dintre mâncare și vin

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,026 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro