Reading is catchy! (concurs Humanitas Fiction)

14 August 2014

Știm toate lucrurile bune care ni se trag de la citit, ca și necazurile pe care le poate atrage absența lecturii, deci vom fi scurți, că timpu-i mai cu folos cheltuit dacă ajungeți mai repede la obiectul concursului – pachetul de cinci cărți  pe care Editura Humanitas Fiction ni le-a pus la dispoziție pentru a face o bucurie unui om cu drag de ele.  Te așteaptă, nou-nouțe, cinci experiențe literare, una și una, de la complicatele saga de familie cu care Kate Morton și-a obișnuit cititorii (Păzitoarea tainei), la umanismul înduioșător al personajelor din nuvelele lui Eric-Emmanuel Schmitt (Cei doi domni din Bruxelles), de la multiplele fețe ale iubirii din cele două micro-romane ale lui Knut Hamsun (Pan. Victoria), până la exotismul universului japonez (Fiica lui Hokusai, de Katherine Govier) și al celui indian (Madame Mallory și micul bucătar indian, de Richard C. Morais).

catchy_humanitas

Iată ce trebuie să faci.

Regulament 

1. Ne lași un comentariu de forma: numărul de ordine. numele, povestea unui moment când experiența livrescă a contat în viața reală (titlul, autorul, personajul, contextul…) .

2. Cere prietenia Editurii Humanitas Fiction.

Concursul se va încheia pe 23 august 2014, la ora 24:00, ora României, iar pe 25 august, la ora 10, se va face tragerea la sorți cu ajutorul random.org. Câştigătorul va fi anunțat imediat după validare printr-un mail la adresa cu care s-a înscris și pe cele două pagini de Facebook, iar premiul va fi livrat prin curier în 48 de ore. În cazul în care câștigătorul nu răspunde în termen de 48 de ore de când a fost contactat de către organizator, se va efectua o nouă extragere.

 Succes! :)

Iată acum și câteva informații despre cărțile pe care un norocos le va primi cadou peste 10 zile.

Knut Hamsun, Pan. Victoria

Două scurte romane, devenite clasice, dense, de o mare intensitate psihologică şi poetică, despre singurătate şi iubire, printre cele mai frumoase scrieri din literatura europeană.

În romanul Pan, obosit de viaţa în miezul civilizaţiei, locotenentul Glahn lasă în urmă normele unei societăţi în care nu-şi găseşte locul şi se refugiază în ţinutul Nordland, unde duce o existenţă retrasă, vânând şi pescuind. Viaţa lui ia o întorsătură neaşteptată când o întâlneşte pe Edvarda Mack, al cărei caracter transformă povestea lor de dragoste într-una chinuitoare, cu accente sado-masochiste.

Când a apărut, în 1898, romanul Victoria a avut un succes răsunător, datorită intensităţii psihologice, dar şi poetice, a imposibilei poveşti de dragoste dintre Johannes, un tânăr cu origini modeste, şi fiica unui moşier bogat.

 Katherine Govier, Fiica lui Hokusai

În ultimii ani de viaţă, lovit de paralizie şi aproape incapabil sa mai ţină pensula în mână, Hokusai e ajutat să picteze de fiica sa, Oei, multe dintre creaţiile lui târzii aparţinându-i de fapt acesteia, spun istoricii artei. Astfel, în spatele aprecierii şi recunoaşterii generale de care se bucură opera maestrului japonez, se scrie povestea unei vieţi neîmplinite, a unei pictoriţe de talent, cu un stil propriu, sfâşiată între dragostea şi veneraţia faţă de tatăl ei, pasiunea de a picta, dar şi conştiinta propriei valori.

 Eric-Emmanuel Schmitt, Cei doi domni din Bruxelles

În cele cinci nuvele din volumul de faţă, Eric-Emmanuel Schmitt încearcă să aducă la lumină iubirile invizibile, cele despre care nu se vorbeşte niciodată, pe care nimeni nu le va ghici, inaccesibile uneori chiar şi pentru cel care le încearcă. Deși mereu trecute sub tăcere, aceste sentimente sunt reale; mai mult, ele alcătuiesc adevărul unui destin.

Richard C. Morais, Madame Mallory şi micul bucătar indian 

Crescut în atmosfera îmbibată de arome exotice a restaurantului familial din Mumbai, aparţinând bunicului său, Hassan Haji porneşte, după moartea mamei lui, împreună cu restul familiei, într-o călătorie prin lume, stabilindu-se în cele din urmă într-un orăşel din Alpii Francezi, Lumière. Aici îşi vor deschide un restaurant cu specific indian, peste drum de exclusivistul relais al lui Madame Mallory, Le Saule Pleureur. O poveste despre puterea destinului, despre pasiune şi talent, alertă, amuzantă şi sensibilă, plină de culoarea şi miresmele bucătăriei indiene şi de rafinamentul gastronomiei franţuzeşti. (Trebuie să vă spunem că pe 12 august a avut loc lansarea cărții la Editura Humanitas, iar 13 august a fost lansat și în România filmul “Război în bucătărie” , cu Helen Mirren, care are la bază chiar acest best seller.)

 Kate Morton, Păzitoarea tainei

Pendulând între anii ’40, ’60 şi prezent, Păzitoarea tainei este în primul rând povestea a trei personaje din lumi complet diferite – Dorothy, Vivien şi Jimmy – care se întâlnesc în Londra din anii războiului, iar vieţile lor ajung să fie, în mod violent şi fatal, legate între ele. Un splendid roman despre fragilitatea visurilor de tinereţe şi puterea legăturilor de familie, despre prietenie şi trădare, despre dragoste adevărată şi obsesie bolnavă, despre destine zdrobite şi vieţi salvate miraculos.

***

Update 24 august: câștigător a ieșit numărul 22, Dan Precup, Câmpina. Mulțumim tuturor pentru participare și vă mai așteptăm la concursurile editurii Humanitas Fiction. 



Citiţi şi

Nebun după tine

Eric-Emmanuel Schmit, Paradisuri pierdute

Absența ta e mai puternică decât prezența oricui, înțelegi?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Sebastian Mihail / 26 August 2014 20:19

    Nu prea l-am găsit pe numitul cîştigător “Dan Precup” la comentarii.
    Să înţeleg că nu a comentat/participat, dar a cîştigat?

    Era drăguţ şi un printscreen de pe random.org, că aşa se face în mod normal şi cu seriozitate maximă. 🙂

    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 26 August 2014 20:53

      Dragă domnule Sebastian,
      1. Cu numărul 22 s-a înscris cineva despre care, abia când am trimis mesajul pe adresa de mail care ne apare în admin și ni s-a răspuns, am aflat că se numește Dan Precup. ne-am “împrietenit” apoi pe FB ca să-l putem tăgui, alături de Editura Humanitas Fiction. Așa procedăm de fiecare dată, pentru că majoritatea se înscriu via Facebook și este ușor să-i identificăm după like-urile cerute ca si condiție de validare, care apar pe pagina lor.
      2. Organizăm concursuri cu premii mult mai importante valoric și onestitatea cu care facem extragerile este deasupra oricărei bănuieli. N-a existat în patru ani nicio plângere, e prima dată când primim un astfel de comentariu care ne întristează și ne arată cât de greu reușim să avem încredere…
      3. Avem printscreenul, vi-l putem pune la dispoziție pe mail.Îl vom adăuga și la postul de pe pagina de Facebook.

      Ne străduim să facem bucurii cititorilor noștri și nu să-i dezamăgim.

      Reply
  2. Rotundu Dana-Maria / 23 August 2014 21:14

    28. Rotundu Dana Maria. “Zbor deasupra unui cuib de cuci”-Ken Kesey
    Mc.Murphy alege sa fie internat inntr-un spital de boli mintale cu scopul de a eluda legea. El este singurul care incearca sa schimbe ceva in ordinea prestabilita, singurul care are curajul sa incerce ceva, sa se revolte, sa ceara drepturi la care ceilalti nici nu visau ca ar putea ajunge, dar sfarseste prin a fi invins de catre sistem.
    Dupa incercarea nereusita de a ridica o piesa de mobilier ca sa distruga gratiile institutiei,le spune cu demnitate colegilor de balamuc :

    “Macar eu am incercat ” !

    Reply
  3. Marcela Elena Moada / 23 August 2014 20:59

    27.Marcela Elena Moada
    Papillon- Henri Charriere
    Cred ca este una din putinele carti unde am vizionat initial filmul si apoi am citit cartea, si cu toate ca filmul a fost magistral, cartea o recitesc din cand in cand mai ales in momentele dificile ale vietii, pentru ca daca Papi a putut sa treaca prin tot calvarul acela, si sa reuseasca, fiind carte autobiografica, deci nu fictiune,….cum nu as putea trece si eu prin momentele dificile ale vietii?)) Este personajul care imi da un picior in fund, si mi zice misca te, nu te mai vaita atata, si mergi mai departe!

    Reply
  4. Marina Rasnoveanu / 23 August 2014 20:34

    26. Marina Rasnoveanu
    The Magus de John Fowles. Conchis
    Pe langa povestea de dragoste descrisa in carte, intertextualitatea pe care a trebuit sa o am in vedere pentru examenul de la facultate, m-a impresionat mult finalul cartii si felul in care Conchis a gestionat acea poveste de iubire. Felul in care Fowles a lasat deschis finalul cartii, inducand ideea ca, de undeva de departe, Conchis vegheaza asupra celor doi, m-a facut sa cred ca fiecare poveste de iubire are un astfel de inger pazitor. Cel putin asta gandeam atunci, la 20 de ani! 🙂

    Reply
  5. Ancuta Ianc / 23 August 2014 20:25

    25. Ancuta Ianc
    Theodor Fontane – „Effi Briest”
    Romanul imi place foarte mult, din motive pe care n-as putea spune ca le-am deslusit nici chiar eu inca (pe langa valoarea sa literara indiscutabila). Nu m-am identificat cu personajul principal, insa ceea ce m-a urmarit mult timp a fost imaginea de pe coperta uneia dintre editii: o tanara, care pornise pe un drum, se uita inapoi, iar in mana ducea o colivie. Mult timp m-am gandit la asta, si nici acum nu stiu sigur daca am reusit sa scap de acea colivie pe care, ca probabil multi dintre noi, o car si eu dupa mine. Cert este ca romanul (si coperta) m-au ajutat sa constientizez aceasta colivie, ceea ce deja este un pas inainte spre eliberare.

    Reply
  6. Roxana / 23 August 2014 20:16

    24. Cornac Roxana

    Pasiunea pentru carti ne-a adus apoape. Am citit cartea 11 minute de Paulo Coelho si mi-a placut foarte mult, dar pe un forum pe care intram frecvent, cineva isi dorea foarte mult sa citeasca cartea. Initial am zis ca o sa i-o imprumut sa o citeasca, dar pana la urma i-am lasat-o de tot si mi-am cumparat-o din nou. Dupa ce a citit cartea, Maria si eu am inceput sa povestim despre ea, sa mai citim si sa mai schimbam si alte carti de Coleho si nu numai. Am inceput o prietenie frumoasa care continua si in ziua de azi si chiar daca nu ne mai vedem asa des (ea s-a mutat in strainatate) ne conversam mereu pe internet despre ce carti merita citite si nu numai.

    Reply
  7. Georgiana Trandafir / 23 August 2014 14:01

    23. Georgiana Trandafir
    Orele indepartate, Kate Morton
    Am primit-o cadou de la iubit cu ocazia aniversarii a unui an de relatie si mai putin de o luna mai tarziu ne-am despartit. Nu am luat-o ca pe un mesaj atunci dar s-a transformat intr-unul. Din pacate.

    Reply
  8. Szeleburdi Danika / 22 August 2014 18:41

    22. Szeleburdi Danika. Într-o zi de primăvară am avut parte de o vizită neobişnuită. O Doamnă de vârsta mea coborâtă dintr-o altă lume. Elegantă şi nespus de frumoasă mi-a onorat masa şi casa şi a plecat apoi mai departe. Cum a plecat cireşii din curtea mea au înflorit, mi-a înflorit şi mie în inimă un sentiment ciudat. Am recitit imediat “Steua fără nume” de Mihail Sebastian şi m-am asemănat cu profesorul Miroiu, iar pe ea cu Mona. A trecut mult timp de atunci şi doar această lectură pe care o reiau în momentele amintirilor dornice de a reînnoda o poveste imposibilă între un profesor provincial demodat şi o Doamnă dintr-o societate cu multe pretenţii îmi alină sentimentul neîmplinirii că între mine şi ea nu va putea fi niciodată mai mult.

    Reply
  9. Maria / 22 August 2014 0:29

    21. Maria Stan

    Mă lupt de ceva timp cu o boală autoimună care mă măcina atât de mult încât, la un moment dat, am ajuns să o personific, să creez din ea o entitate adiacentă mie. Din întâmplare, am dat peste “Gargui” de Andrew Davidson, roman care… Mi-a zguduit un pic realitatea. Am apreciat inițial brodura tehnică, detaliile din domeniul medicinei și povestea de dragoste insolită, dar ce mi-a schimbat complet modul în care tratam musafirul nepoftit din organismul meu a fost tocmai personificarea de care vorbeam mai devreme; personajul avea un “șarpe” în coloană. Și l-am înțeles atât de bine… Până și dialogul om-boală mi se părea relevant; am simțit o empatie curioasă și complet neașteptată din partea unui individ imaginar, de hârtie. Privind din exterior, am realizat cât de nocivă este abordarea asta… Prin urmare… Conștiința mea nu mai aude niciun șarpe. Datorită unui scriitor canadian.

    Reply
  10. Ioana / 21 August 2014 15:22

    20. Ioana Buta – ” Arcul de triumf” ( Erich Maria Remarque)
    Citirea acestei carti a insemnat “indragostirea” mea fata de Erich Maria Remarque. L-am cautat cu devotament si de-a lungul vremii nu cred sa fi ramas prea mult din opera sa, nedevorata, rascitita. Subiectul cartii – eterna tradare, eterna terfelire a iubirii, eterna durere din iubire. Cartea aceasta m-a busit si m-a ridicat, m-a umplut de revolta si mi-a largit total viziunea asupra vietii si a compromisului, pe care, din pacate, aveam sa-l inteleg ceva mai tarziu.

    Reply
  11. DianaS / 20 August 2014 22:52

    19. Diana Stancu. Ayn Rand-“The fountainhead”. Primita cadou, de la 3000km depărtare, o provocare sa o citesc care s-a transformat într-o lectura pe nerăsuflate. Integritatea personajului principal, un tânăr arhitect și modul în care acesta se construiește ca om în ciuda tuturor piedicilor m-au făcut sa-mi pun întrebări asupra rolului arhitectului (pe care o sa-l am și eu, în ceva timp) în societate cât și a conservării principiilor asumate indiferent de situație.
    O carte scrisa foarte frumos, intre ale cărei rânduri se găsesc multe îndemnuri de viata, îndemnuri pe care le recitesc de câte ori mi se face dor. Pentru ca este o carte de care ți se face dor.
    ” Every form of happiness is private. Our greatest moments are personal, self-motivated, not to be touched.” Asemeni cititului.

    Reply
  12. Lavinia Alexa / 20 August 2014 18:49

    18. Lavinia Alexa. Unul dintre momentele cele mai intense l-am trăit când am citit Lorelei de Ionel Teodoreanu. Am simţit efectiv acea identificare cu stările personajului feminin principal, în special cu acea melancolie maladivă de care nu poţi scăpa nicicum … Un fel de lovitură în plex, ca şi cum scriitorul mi-ar fi ascultat cele mai intime gânduri şi le-a transpus apoi pe hârtie …

    Reply
  13. Daniela Rotaru / 20 August 2014 17:30

    17.Daniela Rotaru
    Panza de paianjen-Cella Serghi ,carte primita de la profesorul meu de geografie .
    O poveste de iubire fascinanta,pe care am citit-o pe nerasuflate si am recitit-o mai tarziu ,cu aceiasi emotie .Cred si acum ca fiecare femeia,ar trebui sa aibe ceva din misterul,iubirea,ambitia si sperantele Dianei Slavu ,personajul principal al cartii .
    Marcata puternic de prima ei iubire,un barbat matur ,cauta obsesiv un altul ,care sa-i semene .”Cu el, fiecare părticică de timp se scurgea armonioasă, adevărată, deși nu se întâmpla nimic deosebit, mi se părea că trăiesc, că nu mai aștept altceva.”

    Reply
  14. Daria Mircea / 20 August 2014 11:12

    16. Daria Mircea – Victoria Beckham, That Extra Half an Inch – cumparata din impuls in aeroport, pentru ca era vizual delicioasa, dar ce surpriza: inauntru, o Vicky prietenoasa, simpatica, ironica si autoironica, plina de sfaturi utile nu doar pentru doamnele care nu stiu cu ce sa isi asorteze poseta Hermes, ci si pentru purtatoarele curente de jeansi si tricouri. Imi foloseste in fiecare zi, pentru ca datorita ei nu m-am atins vreodata de pantofi cu “kitten heels”, nu am indraznit sa indes pantalonii in cizme si maine o voi rasfoi din nou pentru ca imi trebuie un refresh despre cum sa imi fac bagajul de vacanta cat mai eficient. O lectura incredibil de placuta!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro