5 lucruri despre eleganța masculină

10 April 2020

Ce este de evitat să porți, indiferent de modă

Recunoaște. Când ai o întâlnire importantă, de obicei apelezi la clasica „uniformă” salvatoare: costum închis la culoare, cu cămașă clasică și pantofi Derby. Codul vestimentar e clar și, din fericire, în moda pentru bărbați schimbările sunt mult mai subtile decât în cea pentru femei.

Dacă gradul de formalitate al întâlnirii este unul mai redus, costumul clasic este înlocuit cu haine business casual sau smart casual. Aici apar câteva confuzii pe care le-am întâlnit destul de des, când domnii sunt în situația de a îmbina la alegere diverse piese vestimentare.

Ca să te orientezi mai ușor, îți voi dezvălui câteva reguli de bază, valabile indiferent de modă. Aplică-le și vei avea de fiecare dată o imagine coerentă și elegantă.

Iată cele 5 lucruri de evitat:

  1. Combinația de elemente casual cu elemente elegante.

Oricât de la modă ar fi și oricât de mult ți-ar plăcea, ceasul casual, cu brățara din silicon sau din piele viu colorată nu se potrivește la o ținută elegantă.  La fel de nepotrivit este să porți pantofi de lac cu blugi sau papion la costumul business. Pur și simplu sunt din filme diferite.

E drept, moda face unele excepții și propune combinații de pantofi sport și costume elegante, însă gradul de eleganță al costumului nu este cel mai înalt.

  1. Sunt de evitat combinațiile de culori nepotrivite. Negrul nu arată bine lângă maro închis sau lângă bleumarin închis, aceste culori alăturate se sabotează reciproc. De asemenea, dacă alegi să ai o pată de culoare, un punct central în vestimentația ta, lasă-l să fie singurul. De exemplu, nu încărca o ținută alegănd o piesă roșie lângă una roz, chiar și pastel, sau galben.

Cel mai bine arată culorile complementare, care se scot reciproc în evidență. Un sacou bleumarin va fi o piesă de rezistență alături de o cămasă de un galben discret.

  1. Combinația de bermude, sandale și blazer nu este una funcțională. Dacă privim ținuta ca întreg, partea de sus și cea de jos a corpului sunt din anotimpuri diferite. Și este vital să înveți să privești o ținută ca un întreg. Chiar dacă îți place cum arată pantalonii aleși cu pantofii pe care îi porți, nu ignora și felul în care combinația pantofi – pantaloni arată cu alegerile tale din partea superioară a corpului.
  1. Cămașa cu mâneci scurte nu se poartă în combinație cu un sacou deasupra. Când porți sacou, este recomandat să se vadă manșeta cămășii de aceea este bine ca întotdeauna pe sub sacou să ai o cămasă cu mânecă lungă.

Cămășile cu mânecă scurtă sunt rezervate ținutelor mai relaxate, fără sacou, și pot fi combinate cu o pereche de pantaloni mai lejeri, de o culoare ceva mai jucăușă și chiar cu o pereche de bretele-fantezie.

  1. Șosetele albe nu se poartă la costumele închise la culoare. Aceasta este una din regulile de bază ale eleganței care nu trebuie niciodată încălcată. Și, în general, atunci când porți pantofi trebuie să optezi pentru o pereche de șosete închise la culoare. Șosetele albe se potrivesc de minune la oținută sport, cu încălțămintea sport implicită.

Valentina Bălașa Ario, autoarea articolului, este consultant de stil și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține online Atelierul de stil vestimentar masculin.

Cu o experienţă semnificativă în lumea modei, Valentina Bălaşa Ario este ex-model, beauty consultant şi designer de ţinute de gală pentru diverşi artişti şi personalităţi care activează în lumea teatrului, show-business şi a muzicii (clasice şi moderne). Valentina Bălaşa susţine de peste 5 ani cursuri – la Fundaţia Calea Victoriei – de stil vestimentar şi imagine atât pentru adolescenţi, cât şi pentru doamne. Atelierele Valentinei se concentrează asupra valorificării frumuseţii naturale, a specificului fiecărei fizionomii şi siluete, evitând exagerările, copierea “vedetelor” şi stridenţele. De asemenea, Valentina susţine cursurile de machiaj  pentru domnişoare şi doamne.

Important de știut, toate cursurile de la Fundația Calea Victoriei se transmit live și le poți urmări de oriunde ai fi. Citiţi şi

Și bărbații sunt femei de moravuri ușoare

Ne dăm inabordabile, când, de fapt, abia așteptăm să fim băgate în seamă

Chanel Connects – viitorul culturii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro