Alegerea vinului pentru un cadou, sărbători sau mese împreună, o chestiune de cultură generală

10 November 2022

Carla Lunguți de la revista DoR (Decât o Revistă) a fost autoarea Concentratului, newsletterul de azi. Abonați-vă și voi, vi-l recomand cu toată căldura pentru că multe lucruri faine veți primi la prima oră pe mail. Mulțumim, Carla pentru că ai întrebat-o pe Marinela Ardelean ce și cum și prin voi devenim și noi un pic cunoscătoare. Un prim pas necesar. 🙂 Citiți ca să știți.

***

“Ce mă sperie cel mai mult când trebuie să organizez un prânz, o întâlnire cu prietenii sau o masă în familie e întrebarea „Și, ce vrei să bei?”. Nu am știut niciodată să aleg vinul în funcție de mâncare, de preferințe nu mai zic (experiența mea se oprește la alb, rosé sau roșu), iar în funcție de zonă, nici atât.

Așa că am rugat-o pe Marinela Ardelean, wine expert și fondatoarea Wines Of Romania, să facă

o listă de vinuri românești și de sfaturi la care să apelăm oricând avem nevoie: pentru un cadou, sărbători sau mese împreună.

Dacă mănânci pește, fructe de mare, carne albă la grătar sau brânzeturi românești lângă ceva verdețuri, s-ar potrivi:

  • Spectrum Zghihara de Huși (Domeniile Averești) – vin alb cu note de fructe exotice, accente vegetale și nuanțe citrice. O aciditate ușor ridicată;

  • Caii de la Letea Geneza Aligote (Crama Via Viticola) – vin alb cu reflexii galben verzui și miros floral, fructat, cu gust de caise, mere verzi și o aciditate plăcută;

  • Mysterium Sauvignon Blanc (Crama Jidvei) – vin alb de culoare galben-pai, cu arome de flori de primăvară, cu o aciditate tipică de vin tânăr.

Dacă ai pregătite o pastramă, un cârnăcior mai picant sau alte gustări nu foarte grele de carne, găsești ușor:

  • Magna Luna Fetească Neagră (Domeniul Bogdan) – un vin roșu cu arome de vișine tinere și prune, cu taninuri moi, dar încă active și o aciditate vioaie, specifică vinului tânăr;

  • Olt de Vie Negru de Drăgășani (Crama Avincis) – vin roșu-rubiniu, cu arome intense și complexe de cireșe negre, vișine, ciocolată, scorțișoară și lemn.

Dacă ai petrecut mai mult timp gătind sau ai comandat mâncare mai complexă – carne roșie la cuptor, grătar din carne de porc, miel cu garnituri ușor condimentate, poți încerca:

  • Nasty Roșu (Domeniile Prince Matei) – vin roșu-rubiniu, condimentat, corpolent și ușor rustic, cu o aromă intensă de fructe roșii și negre de pădure;

  • Cuvée Matei (Domeniile Prince Matei) – dominat de arome bogate de fructe de pădure și prune uscate;

  • Fetească Neagră (Crama Gramofon) – roșu-rubiniu profund, cu arome tipice de magiun, prune afumate, cireșe supramaturate, cu note de condimente.

Dacă ai în plan doar un desert, alege: 

  • Spectrum Busuioaca de Bohotin (Domeniile Averești) – un vin rosé cu tente violacee și arome de petale de trandafir.

  • Terra Romana Rose (Crama SERVE) – un vin rosé cu arome de măr, fragi; floral-fructat și persistent.

Ce să mai știi despre vin:

  • Vinul deschis rămâne la fel de bun dacă folosești dopul potrivit pentru resigilare, dacă îl păstrezi la temperatura potrivită și într-un spațiu fără lumină. Dopurile pot fi clasice, de plută, sau microgranulate, cu vacuum sau din silicon, din sticlă cu silicon sau sintetice. Pentru vinuri spumante folosim dopuri speciale cu clemă, iar la sticlele cu sistem de sigilare filetat se folosesc dopurile screw cap. Temperatura recomandată de păstrare este sub 18 °C, ideal 8–10 °C.

  • Pentru spumant, ideal folosim un dop special sau orice înlocuitor asemănător. Indiferent că este vin spumant sau un vin liniștit, este important să nu intre prea mult timp în contact cu aerul, pentru a nu se oxida și, implicit, degrada. De aceea, ideal consumă-l în cât mai scurt timp de la deschidere, păstrează-l la rece și resigilează sticla de vin odată deschisă.

  • Limita de consum pentru menținerea calităților este de până la 3-5 zile de la deschiderea sticlei.

  • Dacă nu îl bei în 3-5 zile, cu siguranță poți găti cu el. Principiul universal acceptat este că un vin este suficient de bun de gătit atunci când este și suficient de bun de băut. Și vinul spumant se poate folosi la gătit, dacă vrem să facem un sos sau să înlocuim apa minerală dintr-o rețetă de prăjitură, pentru mai multă savoare.

Toate vinurile de mai sus le poți găsi atât în magazinele fizice, cât și online. Iar pe Marinela o găsești pe Instagram.”



Citiţi şi

Mi-am permis să mă îndrăgostesc

Tulburările de somn în perioada Sărbătorilor. De ce apar și cum pot fi gestionate? Sfaturile specialistului somnolog

Femeia modernă și magia Sărbătorilor: echilibru între tradiții și grija de sine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro