Am uitat plasa de pânză acasă, îmi car cumpărăturile în brațe

28 June 2018

Ceva bun se întâmplă sub ochii noștri: devenim tot mai conștienți de pericolul pe care îl reprezintă plasticul pentru mediu. Deunăzi am văzut o scenă într-un supermarket: o doamnă cam de 50-55 de ani făcuse câteva cumpărături, mărunțișuri, și ajunsă la casă se căuta disperată în geantă după plasa ei de pânză. N-a găsit-o și atunci a refuzat plasa de plastic oferită de casieră. “Le duc în brațe, asta e!” Eram în spatele ei și m-am simțit dintr-odată stânjenită să răspund cu da la aceeași întrebare “doriți o plasă?”. N-am mai dorit nici eu și nici următoarea persoană de la rând.

Noi, care altădată eram colecționare de pungi, că nu se știe când ne trebuie, am putea deveni exemple pentru alții. Pentru că s-a ajuns prea departe. Și tot mai multe măsuri sunt luate de guvernele țărilor civilizate pentru a stăvili apetitul pentru tot ce este platic de unică folosință, de la pungi la paiele pentru băuturi și… dischetele de demachiat. Această comoditate care ni s-a părut extraordinară a dus planeta în pragul dezastrului. Trebuie să renunțăm la ea.

La fel cum a devenit condamnabilă public purtarea unei haine din blană naturală, așa trebuie să ajungă și folosirea plasticului. Nu e altă cale. Și, la fel cum în campania anti-haine de blană naturală din anii ’90 supermodelele Christy Turlington și Naomi Campbell au apărut dezbrăcate sub sloganul “mai degrabă umblu goală, decât să port o blană”, la fel ar trebui să spunem azi “mai degrabă îmi car în brațe cumpărăturile, decât să le pun într-o sacoșă de plastic”.

albatros plastic

Pui de albatros care moare de foame. Cum? Are deja stomacul plin de plasticul cu care l-au hrănit părinții lui…

Conform ONU, în fiecare an plasticul omoară până la un milion de păsări, 100.000 de mamifere marine, broaște țestoase și nenumărați pești.

Urmăriți-l câteva minute pe minunatul David Attenborough (91 de ani) care a narat cel mai urmărit program TV britanic din 2017, „Blue Plant II”. Mai convingător de atât nu se poate.

Urmăriți #plasticisnotfantastic pe Facebook.Citiţi şi

Și, acum, eu ce-i răspund?!

Fiicei mele, Perseida (II)

22 august: Luna Plină Albastră în Vărsător – primim a doua șansă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro