Azi, 3 august, o furtună geomagnetică va lovi Pământul. Înțelegerea fenomenului

3 August 2022

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a anunțat că Pământul ar putea fi lovit de o furtună geomagnetică miercuri, 3 august 2022.

O explozie a avut loc pe Soare duminică, 31 iulie, și a aruncat spre noi o erupție solară de clasă C9.3. După ce a intrat în contact cu atmosfera noastră, această erupție ar putea provoca o furtună, ducând la întreruperi ale sistemului de comunicații și întreruperi de curent.

Soarele a aruncat o erupție solară spre Pământ pe 31 iulie.

Să înțelegem acest fenomen. (sursa)

Context

De ce contează această poveste

Incidentele de furtuni geomagnetice sunt de așteptat să devină mai comune, pe măsură ce Soarele se angajează într-un nou ciclu solar de 11 ani.
Această nouă furtună prezisă de NOAA este puțin probabil să provoace pagube semnificative. Totuși, s-ar putea să fim loviți de întreruperi de curent. De asemenea, este posibilă întreruperea comunicațiilor prin satelit pentru o perioadă scurtă de timp și pierderea orientării în cazul animalelor migratoare.

Locație

De unde vine “focul”?

Uriașa explozie de pe Soare a fost ascunsă inițial de marginea acestuia. Cu toate acestea, resturile fierbinți care se varsă din loc au fost înregistrate de Observatorul de dinamică solară al Administrației Naționale de Aeronautică și Spațiu (NASA).

Materialul gazos curge dintr-o gaură sudică din atmosfera Soarelui, iar Pământul este puțin probabil să asiste la vreun impact major. Cu toate acestea, poate apărea o furtună geomagnetică de intensitate scăzută.

Definiție

Ce sunt furtunile geomagnetice?

Furtunile magnetice apar atunci când vânturile solare puternice numite ejecții de masă coronală perturbă porțiunea exterioară a câmpului magnetic al Pământului și generează curenți electrici, care la rândul lor generează variații suplimentare ale câmpului magnetic.

Astfel de furtuni se întâmplă și atunci când câmpurile magnetice ale Soarelui și ale Pământului sunt legate direct.

Când are loc o furtună magnetică, particulele încărcate intră în magnetosferă și generează curenți, care provoacă variația câmpului magnetic.

Informație

Care sunt efectele furtunilor geomagnetice?

Odată ce particulele încărcate ale Soarelui mușcă din planeta noastră, câmpul magnetic din jur o deviază spre poli și provoacă luminile splendide naturale pe care le numim aurore. Totuși, când exploziile de radiații sunt severe, ele își creează propriul câmp magnetic și induc curenți electrici care duc la fluctuații ale rețelei electrice.

Variante

Câte tipuri de furtuni geomagnetice există?

Furtunile geomagnetice sunt de două tipuri: recurente și nerecurente.
Cele recurente au loc, în general, la fiecare 27 de zile în timpul fazei de declin a ciclului solar. Ele sunt declanșate de câmpul magnetic orientat spre sud al Pământului prezent în regiunile de înaltă presiune.

Între timp, cele nerecurente apar mai frecvent în timpul maximului solar. Ele sunt cauzate de perturbații determinate de ejecțiile de masă coronară cu mișcare rapidă.Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro