Bărbatul puternic și femeia frigidă – două mituri

12 August 2015

Marius IacobDacă în tinerețile noastre turbulente să dăm cu bâta-n baltă despre orice, să punem etichete și să ne-arătăm intoleranți față de ezitările ălorlalți părea oarecum normal – din cauza hormonilor care duduiau – la vârsta de mijloc, mai firesc ar fi ca pozițiile noastre să fie ceva mai nuanțate. Există, însă, clișee remanente cum sunt cele două din titlu, pe care le ducem cu noi și chiar apelăm la ele, la nevoie – dacă ne dezamăgește cineva.

Mitul bărbatul puternic, alături de care și numai de care femeia se simte femeie, pentru că nu trebuie să-l ducă pe el în spate și să se masculinizeze, astfel – ascunde traume (de regulă, cauzate de divorț). Un bărbat puternic, unul adevărat din perspectiva femeii sensibile, pare a fi doar acela care se ridică la înălțimea aşteptărilor prințesei sale. Iar asta n-o zic doar eu, vedeți comentariile feminine de aici.

article-1026116-01966E6A00000578-709_468x312

Un alt clișeu, al femeilelor frigide (sau nepricepute) din expresia: nu există bărbați impotenți, ci femei nepricepute, ține de asemenea de o psihologie defensivă, folositoare doar momentelor – delicate, desigur – de disfuncție a dinamicii sexuale masculine. Bărbați impotenți, mai ales începând cu vârsta a doua și a treia (fără viagra) o să tot întâlniți, doamnelor, mai ales când e vorba doar de sex, fără nici o chimie.

Totul începe cu momentele de disfuncție amintite, iar cu timpul acestea devin regula, nu excepția. Aceasta pentru că au atât cauze fiziologice cât și psihologice: bărbatul începe să nu se mai înoate ca peștele în apă în prezența femeii, iar cu timpul, nici ca pescar nu se mai  simte în largul său și constată că mulineta nu mai face față.

Aici cred că mai degrabă negația ar fi adevărată: nu (mai) există femei frigide, ci bărbați nepricepuți. Pentru că, mai mult decât la bărbați, care au la îndemână alcoolul – și în cel mai rău caz, venirea serii – nepriceperea partenerului are consecințe mai tragice la femei. Multe persoane de sex feminin “datorează” primului sau primilor parteneri delicate probleme legate de frigiditate ori anorgasmie. Doar că la femei acestea au cu precădere cauze psihice, dată fiind structura psihologică ceva mai complicată – femeile sunt ceva mai integrate social, în societate ele fiind elementul dinamic sau cel puțin coagulant, constructiv (bărbații jucând partituri mai agresive, chiar belicoase), pe când în cuplu joacă (în mod tradițional) un rol pasiv.

Toate acestea mi-au venit în minte citind evenimentul editorial al săptămânii – emoționantul interviu luat de Laurențiu Ungureanu poetei Angela Marinescu, care contesta un alt mit, (auto)motivațional, și anume ce nu te omoară te face mai puternic. Este valabil numai la oamenii deja puternici – afirmă poeta. Sunt oameni care, după o astfel de experienţă (traumatizantă), nu mai fac nimic – toată viața.

Există clișee și mituri pe care avem obiceiul mai degrabă să le vehiculăm, să le verbalizăm, decât să le trecem prin filtrul propriei experiențe ori să cerem consiliere avizată vis-à-vis de ele. Istoria, chiar și cea personală, este (uneori) un șir nenorocit de întâmplări, o poveste romanțată și mai nou, ultra-psihologizată a defectelor noastre, e orice vrem noi – dacă nu lăsăm să fie doar o sumă de clișee.

Pe Marius îl găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Legătura surprinzătoare între iubire și sănătatea pielii: fluturii din stomac se oglindesc pe chip

Stimate domn divorțat

Anthony Hopkins: “La mulți ani, distracție plăcută! Dacă vei fi mahmur după, amintește-ți de mine”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro