Bunicuțele care nu văzuseră niciodată marea

16 August 2015

Deși la o vârstă respectabilă, trei bunicuțe dintr-un sat din Alpii italieni tocmai ce s-au întors din primul concediu din viața lor. A fost prima oară când și-au scăldat picioarele în apa mării, ca să nu mai spunem că multe dintre locuitoarele satului nu au părăsit nicicând Daone. Până în acest an, când s-au aventurat într-o excursie de 12 ore în insula croată Ugljan. 🙂

_84872991_funne-top-pic

Cum s-a întâmplat? În urmă cu aproape un an le-a venit ideea și au început să strângă bani. Întâi au vândut prăjituri la un târg sătesc. N-a mers. Apoi cineva le-a sugerat să facă un calendar, așa cum aveau pompierii din sat. 12 femei, 12 imagini care reprezenatau visul fiecăreia. O adevărată aventură și asta, pentru că unele s-au aranjat pentru prima dată așa cum se face la o ședință foto. Nici asta n-a mers, poate din cauza dezaprobării sau chiar a invidiei celorlalte funne (femei). Mulți le-au considerat prea bătrâne pentru astfel de “nonsensuri ridicole”. Șansele să strângă banii de excursie păreau tot mai subțiri pânâ când nepotul uneia dintre ele le-a sugerat să facă o campanie de crowd-funding pe internet. Vi le imaginați? “Ce nebun o să vrea să dea bani unui grup de babe? Vrei să te duci la mare? Plătește-ți!” Ei, bine, le vedeți fețele când banii au început să curgă din toată lumea? În trei zile au adunat dublul sumei de care aveau nevoie! 🙂 Cu banii în plus, alte bunicuțe peste 60 de ani vor putea pleca în astfel de excursii…  Au și pagină de Facebook, ca să știți.

Și au plecat la drum!

”Parcă erau niște copii. Erau emoționate. Au cântat pe tot parcursul excursiei”, spune Davide Valentini, cel care a participat la realizarea documentarului despre aceste femei. ”S-au jucat în apă, iar cele mai curajoase au sărit de-a dreptul în mare. A fost foarte emoționant să le vedem.”

”Cum am văzut marea, primul lucru pe care l-am dorit a fost să intru cu picioarele în apă”, a spus Ioanda Pellizzari, care, la 73 de ani, era cea mai tânără dintre excursioniste. ”Nu știu să înot, dar am avut un sentiment de eliberare”.

_84872306_funne-dinghy-face-976

”În ciuda problemelor datorate vârstei, picioare umflate, inima, nu voi uita niciodată bucuria pe care am simțit-o când ne-am aruncat toate în mare, ținându-ne de mână”, spune Armida Brisaghella.

Dar ceea ce le-a impresionat cel mai mult a fost o procesiune în onoarea Fecioarei Maria a Zăpezii. Grupul a ales Ugljan ca destinația pentru că și patroana orașului Daone este tot Fecioara Maria a Zăpezii. Pe 5 August localnicii au decorat o statuie a Fecioarei și au dus-o de pe barcă, pe rând, de la o biserică la alta.

”Să particip la procesiune și să cânt imnul nostru, pe barcă, a fost cel mai emoționant lucru pe care l-am făcut vreodată, după acela de a fi mamă. Nu voi uita niciodată asta”, spune Erminia Losa.

_84872307_funne-statue-976

”Ne-a luat o zi întreagă să scriem de mână toate mulțumirile ”, spune Armida Brisaghella. ”Dar fiecare merita asta. Datorită lor visul nostru s-a împlinit și ne-a impresionat felul în care au reacționat”. Femeile au trimis aproape 300 de vederi, din care una a fost pentru Papă. Pentru că, atunci când s-a aflat de strângerea de fonduri, au fost chemate la Radio Vatican.:)

_84880129_funne-three-looking-out-to-

”Oamenii au perceput această poveste ca pe una despre putere și speranță, dar ceea ce s-a întâmplat în satul lor este exact opusul. Acolo sunt văzute ca rebele, așa că trebuie să își ducă treaba la bun sfârșit, tocmai pentru ca toată lumea să vadă că au reușit.”

Sursa materialului, aici.Citiţi şi

Fantezie de doamnă mult prea cochetă pentru anii ei

Scrisoare către Amos Oz

O poveste grecească

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro