Cele mai spectaculoase imagini ale Terrei realizate din spațiu

25 April 2016

NASA a făcut publice 3 milioane de fotografii ale Terrei realizate din spațiu. National Geographic a publicat o selecție scurtă – 10 – cu cele mai spectaculoase.

1. Curcubeu din piatră

nasa 1

În 2001, prin ASTER ( Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer oferă imagini în 14 benzi spectrale, cu o rezoluție ce variază între 15-90 m) au fost fotografiaţi Munţii Anti-Atlas din Maroc, formaţi acum 80 de milioane de ani. Culorile corespund diferitelor tipuri de roci.

2. Lac pe teren accidentat 

nasa 2

Muntele Baektu este un vulcan activ situat la graniţa dintre Coreea de Nord şi China. Craterul său (acum un lac) a fost creat de o erupţie spectaculoasă în anul 970 care a împrăştiat cenuşă până în nordul Japoniei.

3. Mergând cu fluxul

nasa 3

O zonă aluvială întinsă înfloreşte de-a lungul peisajului dezolant al deşertului Taklimakan din provincia chineză Xinjiang. Partea stângă este activă şi apare în albastru datorită apei care curge.

4. De la pământ în sus

nasa 5

În 2006, ASTER a reperat Palm Jebel Ali, Palm Jumeirah şi Palm Deira – insule artificiale, în formă de palmier pe coasta oraşului Dubai -, precum şi „The World”, un arhipelag artificial făcut să semene cu harta lumii.

5. Gheaţă cât vezi cu ochii

nasa 4

Gheţarul Erebus din Antarctica iese în afara coastei Ross Island, formând o limbă de gheaţă de 11-12 kilomteri lungime. Limbile de gheaţă se formează atunci când gheţarii alunecă rapid din mare.

6. Uscat şi vibrant

nasa 6

În 2000, ASTER a surprins zona Saline Valley din California. Vegetaţia apare în roşu, zăpada şi lacurile uscate de sare sunt albe, iar ariile stâncoase sunt semnalate cu maro, gri, galben şi albastru.

7. Zgârie-nori naturali

nasa 7

Namib – Naukluft National Park este o arie protejată în vastul deşert al Namibiei. Vântul creează aici cele mai înalte dune de nisip din lume, unele atingând şi 300 de metri înalţime.

8. Delta olandeză

nasa 8

De-a lungul coastei de sud-vest a Olandei, sedimentele aduse de către râuri au creat o deltă masivă de insule şi canale navigabile.

9. Spirite în nisip

nasa 9

Nasca Lines se află în regiunea Pampa din Peru – câmpia dezolantă a coastei de sud peruane. Prima oară observate din avion în 1920, se crede că aceste linii sunt cărări sfinte folosite în ceremoniile religioase.

10. Foc şi sulf

nasa 10

În iunie 2003 – în preajma izbucnirii războiului din Iraq – un foc a ars aproape o lună la o instalaţie industrială de sulf, la sud de Mosul. A produs un nor de gaze sulfuroase (magenta), periculoase pentru sănătate.Citiţi şi

Începutul unei noi ere cu telescopul spațial James Webb

Mamă/Fiică – expoziția – radiografie a celor mai strânse legături

Fără aceste femei, bărbaţii nu ar fi păşit pe Lună

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro