Cinci liceeni de toată isprava se bat azi pentru România!

10 May 2014

Cinci elevi români din București, Solca şi Suceava vor participa la ediția din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume dedicată liceenilor. Competiția va avea loc în perioada 10 – 16 mai la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iar premiile puse în joc depășesc 5 milioane de dolari. Anul trecut, Ionuț Budișteanu din Râmnicu Vâlcea a câștigat Intel ISEF, fiind recunoscut mondial drept cel mai bun tânăr om de știință sub 18 ani din 2013. El a câștigat cu mașina low-cost fără șofer.

români

 Ștefan Iov și Alexandru Glontaru (București)

Daniel-Cosovanu

Daniel Cosovanu (Solca)

Octavian-Coca-si-Stefan-Dascalu-Colegiul-National-Petru-Rares-Suceava

Octavian Coca și Ștefan Dascălu (Suceava)

În 2014, șansa României la Intel ISEF este reprezentată de

Ștefan Iov și Alexandru Glontaru din București, cu un proiect ce propune folosirea în construcția clădirilor a unui adeziv similar cu cel produs de paianjenul de grădină. Cei doi elevi susțin că acest tip de adeziv este o soluție în problema pierderilor umane și materiale cauzate de seisme, fiind ieftină, ecologică și ușor de aplicat. Rigidizarea la șocuri, vibrații și umiditate conferă adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice si apoi de a o elibera lent. Compatibilitatea mare cu materialele utilizate și puterea de penetrare a adezivului mențin pereții întregi chiar dacă se descompun la nivel aproape microscopic. Cei doi elevi au proiectat o fabrică semivie, un sistem autonom de întreținere în viață a coloniilor de celule cu care vor să asigure obținerea adezivului în cantitate mare și la un pret mic. Fabrica semivie se bazează pe producerea substanței prin înmulțirea celulelor care o produc natural. De asemenea, un software dezvoltat de cei doi elevi asigură parametri necesari pentru menținerea în viață și hrănirea celulelor astfel încât acestea să producă adeziv în codiții similare cu cele din natură.

Daniel Cosovanu din Solca, cu un generator de aer cald, low-cost, ce nu poluează și poate fi folosit pentru încălzirea locuințelor.

Octavian Coca și Ștefan Dascălu din Suceava, cu un proiect ce își propune să trateze, prin joacă, afecțiuni precum ADHD (Deficit de Atenție / Tulburare Hiperkinetică), aceasta afectând aproximativ 5% dintre copii.

Cei cinci elevi sunt însoţiţi de dr. ing. L. Dan Milici, Universitatea Suceava. Ei vor concura cu peste 1.700 de elevi din peste 70 de țări, regiuni și teritorii din toată lumea.

Să le trimitem gândurile noastre bune și să le ținem minte numele. Și datorită lor poate nu ne pierdem de tot speranța…

sursa: www.stiintasitehnica.com

Update 16 mai

Daniel Cosovanu a câștigat premiul special pentru generatorul de căldură facut din doze reciclabile. Felicitări tuturor și bravo Daniel, băiete! Ne mai vine inima la loc… (medaliatul nostru e primul din dreapta)

Daniel Cosovanu, Los AngelesCitiţi şi

„Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”

Ideo Ideis #16 – 200 de adolescenți, 9 orașe, 24 de traineri și mentori

Brad Pitt şi Leonardo DiCaprio petrec tot mai multe nopți împreună

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro