Ciudatele priorități ale românilor

23 April 2018

Andrei 2Românii sunt, orice s-ar spune, o nație cu totul surprinzătoare. Ia să vedem.

Bunăoară, avem o imensă masă de bugetari și pensionari care votează disciplinat cu cine dă mai mult, ceea ce nu-i împiedică să practice curluntrismul. Una se zice la cabina de vot și alta se zice la colț.

Așa se face că masa celor care critică puterea e, de fapt, mult mai mare decât cea dispusă la cel mai mic efort pentru îmblânzirea abuzurilor puterii. Rezistăm prin ipocrizie și impostură.

Dar parcă aceia care votează în contra puterii ar avea rețineri majore în a se conecta la banul public, atunci când ocazia apare. Noi suntem aici pe veci stăpâni: monșeri de calitate, una zicem și alta fumăm.

Cu abuzurile puterii, dezbăteam. Așa: tradițional, mintea românului nu se gândește la legi și principii care să îngrădească puterea. Ne strâng regulile, ne vin mici, nouă ne place să umblăm cu tricoul sulimenit peste burta plină.

România revoluționară

Mintea românului îi merge mai ales la cum să facă o românească, să șmecherească, să se dedea la combinație, să se descurce, să găsească o scurtătură, să cunoască pe cineva care cunoaște pe cineva. Și de aici, în vecii vecilor, totul.

Alta: credincioși ca noi nu mai întâlnești nici de-ai lua Balcanii la pas. De zici că iese bietul diavol la pensie ajungând la danubiano-pontici.

Pe de altă parte, la cele lumești păcate, cine e lider regional, ba chiar și european? Tot noi (hai ai noștri!). Evlavioșii.

Și încă una: nu ne deranjează când mor copiii prin spitale de rujeolă (mofturi!), dar să te ferească Dumnezeu să te iei de gramatica românului (deși opt români din zece vorbesc așa cum vorbește Tăriceanu, iar al nouălea e chiar Tăriceanu). Uite, cazul imunoglobulinei. Puțini știu ce este și la ce folosește, dar să te ferească Sfântul Sisoe să îi greșești trei litere.

Acceptăm miniștri analfabeți de zeci de ani (se răsucește Emil Bobu în mormânt), nu ne deprimă să ne știm guvernați de lichele și de hoți, dar gardienii gramaticii veghează, nu te joci!

Cum ar veni: omorâți-ne prin spitale, scoateți din noi proști făcuți grămadă din școli, lăsați orașele să se prăbușească la cutremure, dar vorbiți românește, cât de cât!

Deși analfabeți științific și nu numai, așa cum ne atestă statisticile, românii n-au nicio reținere în a fi convinși că știu oricum totul și numai o conspirație globală ne ține pe loc.

Că altfel nu mai ne târam prin glod și îl trimiteam noi pe Elon Musk îmbrăcat în călușar prin spațiu, și-l mai puneam și să latre ca Laika, fiindcă – oho! – suntem și foarte comici.

Neam de caterincă, n-ai treabă.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Tristețea de a fi o pițipoancă ratată

Românii sunt mai puțin furioși

O viață

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro