Cum se complică 2016

2 February 2016

CARE LIBERĂ CIRCULAȚIE? Europa se reîntoarce la controlul pașapoartelor

2016 se anunţă un an complicat din punctul de vedere al crizei refugiaţilor, aceasta adâncindu-se tot mai mult. Cifrele vorbesc de la sine: în primele trei săptămâni ale anului au ajuns în Europa 37.000 de oameni (marea majoritate în Grecia). De asemenea, au murit deja mai mulţi oameni decât în lunile ianuarie ale lui 2014 şi 2015 la un loc. Iar previziunile sunt la fel de sumbre: un milion de oameni sunt aşteptaţi să ajungă în Europa. Statele membre ale Uniunii Europene au decis deja să-şi rezolve singure problemele la graniţă, alegând fie impunerea controlului la frontiere, fie chiar închiderea lor. Iar asta nu face decât să destrame ideea de liberă circulaţie sau de spaţiu Schengen, în ciuda politicii de păstrare a frontirelor deschise pe care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, o promovează tot mai mult singură. De altfel, recenta întâlnire a miniştrilor de interne ai țărilor UE a adus în discuţie posibilitatea ca să fie suspendat pentru doi ani, iar controlul pașapoartelor să fie reinstaurat. Pe de altă parte, Grecia a eşuat în controlul frontierelor şi în gestionarea asistenţei financiare europene, riscând excluderea din spaţiul Schengen.

Toate aceastea pot avea consecinţe grave (mai ales dacă se duce la capăt varianta suspendării acordului Schengen) asupra economiilor tuturor ţărilor UE.

2016

E BINE, DAR NU VĂ RELAXAȚI. Economia globală e încă indecisă despre încotro să meargă

 

Vorbind de economie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat previziunile economice pentru 2016, conform cărora “Creșterea va fi mai graduală decât proiecțiile din 2015, mai ales în țările emergente și economiile în dezvoltare”, iar faţă de octombrie 2015, estimarea de creştere globală, însă, a scăzut de la 3,6% la 3,4%.

Aşadar, economia mondială stă sub semnul multor „dacă”, depinzând și de evoluţia situaţiei în China, și de valorile la care vor scădea prețurile materiilor prime, dar și dobânzile.

ADUCEȚI AVERILE ÎNAPOI. Profit.ro anunță că guvernul pregătește o amnistie fiscală pentru cei care și-au ascuns averile prin alte țări: o perioadă de grație de șase luni pentru a le repatria, declara și a plăti taxele. Caz în care scapă de acuzația de evaziune ficală (nu și de cea răspunderea penală, dacă e vorba de afaceri ilegale). Alternativa e un impozit de 50%.

NU AM CHEF AZI. Un startup românesc interesant: fondat de două partenere care spun că “ne-am săturat să stăm cu fața la oamenii din monitor și cu spatele la oamenii adevărați”. Attraversiamo se ocupă de micile sarcini de care noi nu avem timp sau chef: taxe, cumpărături, animale.

GENERAȚIA URMĂTOARE. Generația Y e cea mai bine educată, bogată și norocoasă din istorie. E, de asemenea, pe cale să cucerească lumea: aproximativ un sfert din populația globului a împlinit 15 ani, dar nu are încă 30. Dar e greu de înțeles și, adesea, prost judecată, observă The Economist, într-un relevant portret care concluzionează că lumea va fi un loc mai bun când va fi condusă de ei. Dar până atunci…

RAPORTUL DELOITTE MILLENIALS are câteva observații despre ce are nevoie următoarea generație de lideri. De luat aminte: două treimi dintre ei sunt pe picior de plecare, adică își vor părăsi angajatorul în viitorul apropiat. Cele cinci lucruri care contează pentru ei se află aici.

Acesta este un extras din MONDAY MEMO, un distilat de informație de business realizat în fiecare luni dimineață de Mona Dîrțu și Andreea Roșca. O selecție mai amplă găsiți aici. Dacă doriți să primiți versiunea integrală a newsletterului în fiecare săptămână, click aici.Citiţi şi

De ce scriem pe Catchy?

ASIA Fest revine cu a opta ediție, ce va avea loc între 24 – 26 septembrie, în Parcul Național din București

Ce am pierdut în pandemie

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro