Curvăsării

29 June 2015

Diana SăsărmanAveam 17 ani când, discutând cu un prieten, am ajuns la „Crimă și pedeapsă” a lui Dostoievski. Voia să-și ilustreze punctul de vedere, așa că a apelat la personajele din roman. Citez din memorie ce mi-a spus atunci: „Sonia e o sfântă, deși e curvă”. Primul meu impuls- pe care, de altfel, l-am și urmat- a fost să-i răspund că Sonia nu e curvă, ci prostituată. Iar asta forțată de împrejurări.

Un an mai târziu, m-am izbit de aceeași accepțiune a termenului pe care o întrebuințase omul mai sus numit, așa că am apelat la DEX. Mno, pare-se că mă aflam eu în ilegalitate, fiindcă limba literară echivalează ăștia doi termeni, „curvă” și „prostituată”.

Să vă explic mai pe larg: în mintea mea, prostituată e cea care se oferă fizic altuia contra unei sume de bani. Nu, tu, statut, nu, tu, alte favoruri; doar atât: plata în bani – stabilită de dinaintea actului sexual – pentru momentul desfășurat anterior.

Iar curvă o văd pe femeia care profită de atari împrejurări favorabile pentru a ascende atât financiar, cât și social (nu musai amândouă simultan, adică în cadrul aceleiași legături pseudoamoroase; le-am amintit pe amândouă ca idei directive în descriere) și care, în același timp, nu se sfiește să se angajeze în relații cvasiprietenești cu terți bărbați. Ea reușește să crească tocmai datorită (sau din cauza) alipirii de un  bărbat – măcar a unuia dintre ei- ceva mai bine situat decât beneficiara.

Până aici, veți spune că e același lucru și că sunt eu exagerată, dar țin să adaug că, pentru mine, curva e și cea care joacă mai mulți bărbați în palma-i fără a pretinde atenții de te miri ce natură. Cheia definiției este simultan.

Mie, dintre cele două, cinstită îmi pare prima, tocmai fiindcă nu se pretinde femeie cinstită, în vreme ce a doua frizează tipologia parvenitei.

Eric Bowman American

©Eric Bowman

Și dacă tot m-am lansat să vorbesc despre nepotrivirile dintre mine și ceilalți, pe parte lingvistică, am să amintesc și de amuzamentul dezaprobator pe care-l încerc în momentul în care aud că un bărbat este numit „casanova” sau „donjuan” ca echivalente masculine pentru „curvă” de mai sus. Nu voi comenta aici percepția colectivă vis-à-vis de adulterini în funcție de genul lor –pentru asta e nevoie de cel puțin un articol, dedicat special temei-, ci am să mă limitez (detestabil cuvânt) la a mă întreba de ce nu se folosesc mai degrabă termeni precum fustangiu, desfrânat sau, pentru a fi echitabili, curvar? Până și eufemismul iubăreț  îmi pare mai nimerit (deși, în treacăt fie spus, curvă nu e nicidecum eufemism) decât a asocia niște figuri arhicunoscute cu banalul fapt al nestatorniciei.

Celor care le folosesc în exces, indiferent de personalitatea terțului la care se referă, le-aș zice așa: Oameni buni, Casanova a fost un tip extrem de inteligent, veleitățile de cuceritor nu erau singurele sale atuuri. Nenea ăsta a scris cărți, a gândit, a fost un erudit și un artist al cuvântului. Treaba cu schimbatul partenerelor este, dacă vreți, auxiliară.

În ceea ce-l privește pe Don Juan, nici el nu era un seducător de rând. Femeile cu care s-a iubit nu l-au putut uita, s-a ajuns la decepții, plânsete, sinucideri. Or o înrâurire de calibrul ăsta nu o are orișicare nestatornic asupra atâtor suflete.

Acum, spuneți-mi voi: cine sunt curvele și cine sunt donjuanii din jurul nostru?Citiţi şi

Mărita-s-ar, dar n-am cui

Orhan Pamuk despre Dostoievski

Simona Poclid: „Scrisul este și o formă de spovedanie, de singurătate, tăcere și libertate”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. costel / 11 September 2015 17:34

  Hmmm…Dar celor care fac sex virtual ,ori “dirty talking” online,cu persoane necunoscute,sau cu parteneri mai in varsta cu 40 ani..cum le zicem?? prostituate sau curve?

  Reply
 2. Săsărman Diana / 30 June 2015 8:53

  Cristina, îți dau dreptate. Bine punctat.

  Ram, comentariul tău mi-a amintit de filmul Filantropica, în care juca și Dinică. Avea rolul unui escroc, citez din memorie: există trei meserii de bază în lumea asta: bogăția, sărăcia și sexul. 🙂

  Reply
 3. L / 29 June 2015 23:25

  Societatea moderna permite si incurajeaza genul asta “apucaturi”…Pe de alta parte,intotdeauna sa fii curva a fost mai la indemana decat sa muncesti,asa ca sa nu ne miram ca prolifereaza si “curvetul masculin”care mie mi se pare mult mai grav ca manifestare,fie si numai pentru faptul ca ,cu ajutorul lui “curvasaria” a ajuns “majoritara”! Ca atare principala ocupatie a unora este sa minta si sa induca in eroare!
  Se inventeaza noi termeni pentru ceea ce era indeobste cunoscut ca si “curva”…Acum se cheama sa fii “inteligent sentimental”

  Reply
  • Ram / 30 June 2015 7:37

   “Pe de alta parte,intotdeauna sa fii curva a fost mai la indemana decat sa muncesti…” Deci, curvele prefera sa nu munceasca…ar inseamna o intreaga parte a societatii, de ambele sexe. Si ii putem include aici si pe cei care nu muncesc cinstit si fac smecherii financiare, falimentandu-i pe altii si pe pensionarii pe caz de boala sau handicap inchipuiti, care ar avea capacitatea fizica sa munceasca, dar nu o fac de lene pt ca e mai usor sa stai la birtul satului cu cinzeaca in mana, dupa ce ai luat pensia de boala. Evident, nu generalizez, dar cazuri din astea exista. In opinia mea, se cheama lupta pt supravietuire. Cel mai abil castiga, nu cel mai corect, este chiar dovedit stiintific.
   Nu contest faptul ca de-a lungul istoriei, sexul a fost si in continuare este platit sub diverse forme (bani, favoruri, obtinerea unui job, a unui statut social chiar), dar cred ca curvasaria descrisa in articol se exprima printr-o atitudine jalnica fata de principale valori morale ale societatii si printr-un caracter infect si n-are legatura cu munca.
   Ca tot am vorbit de valori morale care parca raman uitate in negura vremurilor apuse, de ce barbatii se plang ca femeile vor numai bani de la ei si femeile se plang ca barbatii vor numai sex ? Desigur, fiecare folosind tertipuri, minciuni, ipocrizie si alte arme “letale” amorului curat….

   Reply
   • L / 30 June 2015 23:16

    Toate au legatura cu “munca”! E lucrul care a demarat diferentierea om-animal! Cand te feresti cu obstinatie de munca esti ori “curva”,ori “sacal”…Tot aia!…Nu ai nici o contributie la cresterea societatii,doar profiti!
    La o prima vedere,exact asta este realitatea,barbatii sunt atrasi de sex si frumusetea femeii,iar femeile de puterea manifesta sau potentiala a barbatului!…Mai departe,se intampla de foarte multe ori sa nu se inteleaga,sa nu vrea sa se inteleaga si atunci nu reusesc sa formeze o “echipa”si pe cale de consecinta nici macar un cuplu! Ca atare potentialul fiecaruia adunat separat este mai mare decat potentialul cuplului in care nu fac decat sa-si dea in cap prin toate mijloacele!

   • L / 30 June 2015 23:35

    Si …a avut dreptate autoarea pe cand avea 17 ani!…”Prostituata” nu e “curva”,nu te minte,stii exact ce asteptari are,prin urmare care se impaca cu “ideea” de a plati pentru sex un “tarif” fix sau negociat e pe deplin satisfacut! Pentru noi” astilalti” ramane ,bineinteles optiunea “sexului gratuit”care costa de cele mai multe ori enorm…pe toate planurile!

 4. diana / 29 June 2015 20:35

  Eu zic sa fie egalitate in drepturi,barbatilor care traiesc cu mai multe femei sa le zicem curvari :)))

  Reply
 5. cristinalincu / 29 June 2015 8:40

  eu as extinde termenul si catre femeile care, fara sa ofere favoruri sexuale, sunt suficient de lingusitoare, mincinoase si tradatoare astfel incat sa-si atinga scopul.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro