De ce revedem de zeci de ori aceleaşi filme

25 October 2019

Într-o epocă în care filmele noi apar într-un ritm mai alert ca niciodată, iar multe dintre ele pot fi văzute chiar în confortul propriei locuinţe, oamenii continuă să revadă unele filme chiar dacă au rulat pe TV sau în cinematografe de zeci, poate sute de ori. Back to the Future, trilogia originală Star Wars sau Dirty Dancing sunt revăzute în buclă de milioane de oameni din întreaga lume. De ce facem asta?

Doc Brown (Christopher Lloyd) şi Marty (Michael J. Fox) descoperă călătoria în timp în prima parte a trilogiei Back To The Future

La această întrebare a încercat să răspundă jurnalista Clare Thorp de la BBC, care a identificat câteva posibile explicaţii:

– Oamenii au garanţia calităţii, astfel că revin cu încredere asupra unui film bine realizat şi care le-a rămas la suflet prin anumite faze sau dialoguri. Scenariul bine scris sau regia sunt câteva dintre argumentele care transformă peliculele în echivalentul cu imagini al ceea ce americanii numesc “comfort food” (alimente nu tocmai sănătoase pe care le consumi pentru a ameliora o stare de depresie sau de lipsă de chef).

– Familiaritatea consumă mai puţină energie mentală. Privitorii ştiu sigur că se pot relaxa la un film a cărui intrigă o cunosc deja, spre deosebire de momentele când, după îndelungi căutări pe Netflix sau HBO Go, în final ajungi la o producţie care ar putea să dezamăgească.

– Un studiu realizat în 2012 a descoperit şi că una dintre cauzele pentru care revizionăm aceleaşi filme este că reflectă maturizarea noastră; sunt o retrospectivă subconştientă a felului în care ne-am schimbat cu trecerea anilor.

Jude Law şi Cameron Diaz trăiesc o nesperată poveste de dragoste în The Holiday

– Filme precum The Holiday (cu Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black) sau Nightmare before Christmas (r. Tim Burton) sunt asociate unor anumite perioade din an, precum Crăciunul sau Halloween-ul, ceea ce conduce la dorinţa revizionării lor de fiecare dată când se apropie aceste evenimente.

Citiţi şi Top 10 – Cele mai frumoase filme romantice

Tu ce filme ai tot revăzut fără să te plictisești? 🙂Citiţi şi

Kate Winslet între “fără filtre” în Mare of Easttown și global ambassador L’Oréal Paris

Primul proiect Netflix cu Meghan și Harry va fi foarte personal

Un incomod hibrid – Ava

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro