Ediția inaugurală CHANEL NEXT PRIZE și-a desemnat câștigătorii: zece creatori vor împărți un milion de euro

14 December 2021

Un milion de euro pentru finanțarea progresului a 10 creatori din toată lumea în domeniile în care ei sunt cei care schimbă regulile jocului: film, design, dans, muzică, artă și teatru. 

14 decembrie, Londra

CHANEL a anunțat primii câștigătorii NEXT PRIZE, un nou premiu internațional bienal fondat pentru cataliza inovația în artă și cultură. Fiecare câștigător, (desemnat de un juriu din care au făcut parte actrița britanică Tilda Swinton, artistul multimedia Cao Fei și Sir David Adjaye, arhitect britanic de origine ghaneză) va primi 100.000 de euro și acces la oportunități de mentorat și networking facilitate de CHANEL.

“Prin instituirea Next Prize extindem angajamentul cultural cu rădăcini adânci în istorie al fondatoarei Casei – dând putere ideilor mărețe și creând oportunități pentru a o generație emergentă de artiști să-și imagineze ce urmează” – Yana Peel, șefa globală pentru arte și cultură la Chanel.

Premiul este o continuare a moștenirii lăsate de Gabrielle Chanel, patroană a artelor ce a sprijinit artiștii avangardiști ai timpului ei și care și-a dorit mereu să fie parte din ceea ce urmează să se întâmple. De aici și numele premiului, NEXT.

Premiați o dată la doi ani, artiștii sunt nominalizați anonim de un colectiv de 25 de lideri de artă și cultură din toată lumea reprezentând diverse discipline, de la film la arte vizuale. Acordarea premiului nu este condiționată de producția unui anume proiect, câștigătorii fiind liberi să decidă cum vor folosi fondurile.

De-a lungul a 20 de luni, ei vor fi invitați să participe la o serie de convocări menite să le lărgească sfera relațiilor creative, să stimuleze colaborarea și să promoveze schimbul de idei care să declanșeze inspirația pentru proiecte viitoare. Acest hub creativ va continua să crească cu noii câștigători anunțați la fiecare doi ani. În acest spirit, CHANEL NEXT PRIZE funcționează ca un incubator artistic, alimentând posibilitățile creative activate de colaborarea multidisciplinară și polenizarea încrucișată a ideilor între culturi și forme de artă.

Primul premiu cultural lansat de Casa CHANEL – Next Prize – a fost inaugurat în 2021, ca parte a angajamentului extins al Chanel cu artele și cultura. La începutul acestui an, Chanel a lansat și CHANEL Connects (serii de podcast-uri în desfășurare) și CHANEL Culture Fund, o serie de parteneriate pe termen lung cu instituții culturale de vârf din SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și China pentru a crea noi programe care vor stimula inovație în gândirea creativă și culturală.

Cu o atenție reînnoită asupra viitorului peisaj al producției artistice contemporane, aceste inițiative întăresc angajamentul companiei de a sprijini libertatea de creație și cultivarea potențialului uman pentru a promova impactul pozitiv în lume. Câștigătorii Next Prize 2021 se alătură acestei comunități în creștere de parteneri Chanel care lucrează pentru a infuza idei noi în ecosistemul artei și pentru a cataliza schimbări pozitive în cultură și societate.

În cadrul Fondului de Cultură Chanel, vor exista colaborări cu o serie de instituții pentru a stabili alte premii și pentru a susține programarea expozițiilor. Printre colaboratorii Chanel se numără Centrul Pompidou din Paris, Galeria Națională a Portretui din Londra, Muzeul Underground din Los Angeles și GES-2, un centru de artă contemporană recent deschis la Moscova.

Cine sunt câștigăt0rii primelor premii Chanel Next

Jung Jae-il (născut la Seul; stabilit și la Seul, și la Berlin), compozitor, interpret, director muzical și producător care creează un nou gen ce îmbină muzica tradițională coreeană cu sunetele instrumentelor occidentale.

Keiken (stabilit în Londra și Berlin), o practică colaborativă între artiștii Hana Omori, Isabel Ramos și Tanya Cruz, a cărei muncă îmbină experiențele fizice cu digitalul pentru a simula potențiale noi structuri și căi de a exista în metavers.

Lual Mayen (născut în Aswa, Sudanul de Sud; stabilit în Washington, D.C.), un designer de jocuri autodidact care își folosește propria experiență de refugiat din Sudanul de Sud pentru a proiecta jocuri imersive și instrumente digitale pentru a genera experiențe educaționale și impact social.

Marlene Monteiro Freitas (născută în Insulele Capulului Verde; stabilită la Lisabona), dansatoare și coregrafă cunoscută pentru prezența electrizantă și estetica puternică influențată de tradiția carnavalului din insula natală.

Rungano Nyoni (născut în Lusaka, Zambia; stabilit la Lisabona și Londra), un regizor ale cărui filme extrem de originale creează spații și personaje rar văzute pe ecran, aducându-le la viață cu umanitate, nuanțare și inteligență.

Precious Okoyomon (născut la Londra; stabilit în New York), un artist și poet a cărui practică multidisciplinară investighează rasializarea lumii naturale, creștinismul, intimitatea și ideile și experiențele de viață, moarte și timp.

Marie Schleef (născută la Goettingen; trăiește la Berlin), o regizoare de teatru a cărei activitate este construită pe cercetarea, explorarea și susținerea perspectivei feminine, prea adesea absentă, și pe contestarea convențiilor din teatru dominate de bărbați.

Botis Seva (născut și stabilit la Londra), dansator, coregraf și regizor, cu adânci rădăcini în dansul hip hop, care experimentează cu forma, structura și dramatismul pentru a reinventa coregrafia.

Wang Bing (născut în Xi’an, provincia Shaanxi; trăiește în China), un regizor ale cărui lucrări sunt portrete bine observate ale celor aflați la periferia societății chineze contemporane.

Eduardo Williams (născut la Buenos Aires; trăieștela Paris și Buenos Aires), regizor și artist care se mișcă liber între documentar și ficțiune pentru a crea lucrări ce sunt o explorare senzorială a lumii mediate de tehnologia camerei.

Ei se vor întâlni pentru prima dată în aprilie 2022, la Bienala de la Veneția, prestigioasa expoziție artistică multidisciplinară. 

#CHANELNextPrizeCitiţi şi

Merge și așa

5 motive pentru care să alegi haine pentru copii din gama iELM

În concluzie, cum naiba zici că ne merge bine? 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro