Eu te-am făcut cine ești, acum plătește!

3 January 2018

Ne-am obișnuit ca pe lunga listă a obligațiilor pe care părinții le au față de copii să intre și aceea de a le plăti studiile. Și uneori cu mari sacrificii. Fără să ne gândim că ne rămân datori pe viață altfel decât în felul în care poate ne așteptăm la ceva grijă când n-om mai fi în stare să ne-o purtăm singuri. Dar poate nici măcar atât. Facem și basta! Că-s ai noștri.

O fi, n-o fi la fel în toată lumea, am cam aflat de când cu circulatul liber prin ea. Dar o știre venită din Taiwan ne arată cât de mare e grădina lumii: o mamă taiwaneză și-a dat fiii în judecată pentru că refuză să onoreze niște contracte semnate înainte de-a merge la studii. Ce fel de contracte? Vedeți imediat.

mamă cu doi copii

Mama, care și-a crescut singură cei doi copii după divorț și care a investit sume mari în educația lor, s-a temut că aceștia nu vor vrea să aibă grijă de ea la bătrânețe, așa că a recurs la semnarea de contracte cu amândoi. Prin care aceștia se obliga să-i plătească 60% din venituri odată terminate studiile superioare de medicină dentară. Contracte pe care băieții nu le-au luat chiar în serios așa că s-a ajuns la tribunal. Unde, surpriză sau nu, judecătorii au considerat că mama are dreptate și că unul dintre fii îi este dator cu peste 700.000 de lire sterline, bani ce includ inclusiv dobânzile pentru perioada în care fiul a refuzat să-i plătească, susținând exact ce spuneam mai sus, că este de „datoria” părinților să-și educe copiii.

 Fiul cel mare a ajuns la un acord cu mama sa și deja îi plătește acesteia o sumă mai mică decât cea specificată inițială, în timp ce mezinul susține că, din cauza vârstei fragede pe care o avea când a semnat contractul, acesta ar trebui considerat nul. În plus, el spune că a muncit deja în clinica mamei sale, după absolvire, ceea ce i-a adus câștiguri mai mari decât suma la care face referire respectivul contract. Judecătorii însă au luat în considerare faptul că este vorba, până la urmă, dincolo de relația mamă-fiu, de un contract valid, semnat de bună voie între două persoane adulte.

Deși nefirești, procese între copii și părinți există, numai că acesta ridică o întrebare la care noi, românii, credeam că avem deja răspunsul: sunt sau nu părinții obligați să plătească studiile copiilor lor chiar după ce aceștia nu mai sunt, după lege, copii?Citiţi şi

Am visat-o pe mama

În toate a fost frumusețe

Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro