Există prietenie după iubire?

23 May 2012

După ce ai fost prea multă vreme singur în doi pare al dracu de greu să fii iar singur de-a binelea. Masochistă treabă despărțirea asta. Ba ai vrea să se termine, ba să mai dureze. Când ți se pare că nu e dracul așa de negru, când te lovește vreo amintire din aia dureros de plăcută, și te trezești întrebându-te cum s-a făcut de au dispărut toate câte le simțeați atunci. Cert e că atunci când plusurile de la „singur” depășesc minusurile de la „cuplu” e gata, s-a fluierat finalul meciului.

În travaliul ăsta din care are să ți se nască singurătatea, pe care o speri doar temporară, te mai agăți, totuși, de câte ceva. Iar cuvântul perfid care ți se insinuează în creier este „prietenie”. Ne despărțim, nu se mai poate, nu ne mai iubim, nu e un capăt de țară, nu suntem nici primii, nici ultimii, dar o să rămânem prieteni. Avem atâtea în comun (chiar, ce? Că, dacă aveam, rămâneam împreună, nu?), deci putem foarte bine să ne mai vedem, să mai împărțim impresii, să ne fim aproape în clipele de restriște. Vax!

Sau poate că nu ne mai leagă nimic prietenesc, ci doar contul firmei deschise împreună, la care am tras cu chiu, cu vai în ultimii ani și am vrea să mai tragem încă o vreme de aici încolo. Că e criză și numai cine nu are firmă nu știe ce înseamnă să aștepți să-ți intre o plată …  Și atunci tot prietenia rămâne de bază, că nu poți să-i zici doar parteneriat în afaceri, că asta înseamnă să consumi mai mult timp pe la Registrul Comerțului, când tu ai omis să te căsătorești cu acte tocmai ca să eviți drumurile la tribunal sau avocații.

Așadar, prietenia asta postumă iubirii îmbracă forme diverse. Mulți ani m-am bucurat de prietenia sinceră a unui fost iubit, cu care convenisem că nu mai putem fi amanți, dar putem să fim prieteni. Pot să spun cu mâna pe inimă că el mi-a fost cel mai bun prieten din viață. Atunci credeam că există prietenie după iubire, că poate exista o prietenie platonică între un bărbat și o femeie, chiar dacă între ei fusese și altceva înainte. Cinstit și acum cred același lucru. Trebuie doar să găsești omul potrivit pentru asta. Cu fostul soț, de exemplu, nu am putut să păstrez nicio relație după divorț. Ulterior prietenul meu și-a găsit o iubită și așa s-a încheiat prietenia noastră platonică. Iubita lui nu credea în teoria asta.

Prietenia cu un fost iubit are avantaje incontestabile. El este omul care te-a văzut deja în toate ipostazele (OK, și tu pe el). Poate nici mama nu știe atâtea despre tine câte a văzut el în anii de relație. Deci e un partener comod și de plâns pe umăr, și de mutat mobila, și de păcălit singurătatea. Totuși, asta poate foarte ușor să alunece înapoi într-o relație din care tocmai voiai să ieși. Pentru că, nu-i așa, instinctul matern nu ți-a murit, iar el pare mai neajutorat ca niciodată. Mai ales când spune amărât „o să supraviețuiesc!”.

 Pe de altă parte, ca să-ți fie aproape la greu e nevoie ca și el să mai simtă ceva pentru tine. Paradoxal asta e și bine, e și rău. Dacă mai simte ceva, nu va fi încântat de despărțire. Și o să-ți zică să-ți bagi undeva prietenia. Dacă nu mai simte nimic… Întotdeauna unul dintre voi va fi genul care preferă să taie coada pisicii, ce să mai ținem atâta ușa întredeschisă!

O prietenă îmi spunea zilele trecute că ea nu crede că acolo unde a existat iubire cu adevărat mai poate rămâne prietenie platonică. Ea merge pe ideea că dacă te-a iubit, nu te lasă să pleci sau preferă să aleagă nimicul din dictonul „totul sau nimic”. Dar dacă n-a fost iubire, ci doar o amăgire, cum zice poetul? Măcar prietenia poate fi reală sau și asta e tot o amăgire ca să amâni deznodământul?Citiţi şi

Viața

Să nu tragi de un bărbat, să nu-i cerșești iubirea, să nu-i cazi la picioare…

După 22 de ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. nicu / 14 May 2014 17:23

  Prietenie intre un barbat si o femeie poate exista si dupa sfarsitul unei relatii, ganditi-va ca o relatie se poate sfarsi (in anumite cazuri) si deoarece nu prea mai exista atractie sexuala intre parteneri (intervine monotonia) si de aceea ei decid ca nu are sens sa mai continue relatia, dar asta nu inseamna ca nu pot ramane prieteni mai ales daca se potrivesc ca gusturi si mod de gandire (este adevarat ca trebuie si ca noii parteneri sa inteleaga treaba asta si sa fie de acord, dar sunt cazuri). Totul este sa doreasca amandoi asta!

  Reply
 2. chrisss / 5 March 2014 20:34

  eu cred ca exista…si mai ales acolo unde a exista dragooste adevarata! poate nu a fost compatibilitate ca iubiti, firi diferite, preferinte diferite sau modelate de anturaje diferite, etc….oricum, poate fi atata timp cat isi stie fiecare limitele. sunt prietena cu iubitul meu din tinerete si dupa 20 ani si sunt sigura ca vom fi si dupa inca 20…e omul pe care ma pot baza cand am nevoie, caruia sa-i spun bucuriile, dar n-am putea trai amandoi zi de zi sub acelasi acoperis..ne-am schimbat, dar prietenia a ramas…o stim si ne bucuram de asta! depinde de fiecare cum poate sa mearga mai departe, cat de rational sau orgolios e, depinde de motivele pentru care s-a ajuns la despartire

  Reply
 3. N-am / 12 July 2012 13:59

  NU exista prietenie ADEVARATA intre barbati si femei! Doar daca ambii sunt gay.

  Reply
 4. red / 18 June 2012 0:05

  Exista prietenie intre femei si barbati…pina isi baga sexul coada (la propriu si la figurat). Unii spun ca si prieteniile astea sint trase de par, ca cel putin unul isi doreste si altceva (adica relatie). Daca exista prietenie dupa o relatie? Nu stiu, mie pina acum nu mi-a reusit (dar nici n-am avut prea multe relatii, si in plus am fost cea parasita, asa ca nu prea am putut eu pune conditiile)…

  Reply
 5. nick manu / 13 June 2012 9:39

  o fi, dar totul pare tradus, motamo, din “americana”, i donouai 😉

  Reply
 6. Arka Dievna / 24 May 2012 17:00

  NU EXISTA.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro