Fanatismul nu are dată de expirare

23 August 2022

După cum arată și cazul recent al lui Salman Rushdie, atacat pe o scenă la New York, în timp ce se pregătea să țină un discurs, fanatismul nu are dată de expirare. Un fanatic rămâne un fanatic, un credincios al unei idei absurde și criminale, oricare ar fi aceea.

Fanatismul nu are legătură nici (doar) cu religia, nici cu politica, nici cu economia, nici cu imbecile teorii rasiale, are legătură cu natura umană. Posibilitatea (chiar probabilitatea) monstrului în om e un dat cu care trebuie să operăm.

Iar întreaga istorie ne arată că fanatismul nu poate fi vindecat decât prin educație și nici atunci pe deplin și mai durează și sute de ani. Mai avem sute de ani? Că e apocalipsa climatică după colț. Toleranța și moderația sunt virtuți fără de care nu se poate trăi. Dar ce faci în tipurile de situații în care toleranța și moderația nu mai sunt la rândul lor posibile?

Există și fanatism de stat. Și de aici până la terorism de stat nu e decât un singur pas. Rusia e exemplul cel mai la îndemână. E în plină desfășurare o operațiune specială de terorism de stat.

Federația Rusă este un stat terorist, iar cetățenii săi sunt fie complici, fie victime. Federația Rusă este un imperiu în plin delir de grandoare, care circulă pe contrasensul istoriei în viteză, un stat incapabil să înțeleagă că vremea imperiilor a trecut și a trecut de ani (buni). Federația Rusă e un stat mamut întemeiat pe minciuni perpetuate de generații, moștenitorul ororilor sovietice, pentru care nu a fost nici judecat, nici condamnat și pentru care nu și-a cerut niciodată iertare.

Federația Rusă este un stat terorist care nu și-a înfruntat trecutul, un imperiu în ruină care se crede pe vremea penultimului țar, dar este pe mâna unui kaghebist ridicat din pluton și a unei șlehte obscene de îmbogățiți din scurtături sau rapt. Și dintr-o asemenea stare de lucruri nu se poate ieși decât printr-o înfrângere radicală. O înfrângere care să smulgă răul de la rădăcină, ca în cazul Germaniei naziste. Ca să se salveze, Rusia trebuie să piardă.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Păpușă de vitrină

În viața asta, adevărata bucurie o simți după o mare durere

Pe gustul imbecililor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro